Google: ‘Tablets met Chrome OS in de maak’

Thomas Haenen
24 januari 2017, 17:06
2 min leestijd
Google: ‘Tablets met Chrome OS in de maak’

Google heeft grootse plannen voor Chrome OS, zo blijkt uit uitspraken van een topman van het bedrijf. Het besturingssysteem is in de toekomst mogelijk ook geschikt voor tablets.

Lees verder na de advertentie.

Chrome OS-tablets

Chrome OS is nu alleen nog te vinden op laptops, maar in de toekomst ook op apparaten met andere vormfactoren. Dat blijkt uit uitspraken van Rajen Sheth, het hoofd van Googles afdeling voor Android en Chrome OS in het onderwijs en op de zakelijke markt. Volgens hem is Google veel aanpassingen aan het maken om het besturingssysteem beter te laten werken met touchscreens.

“De Chromebook zal zich ontwikkelen van alleen een laptop naar iets dat veel veelzijdiger en dynamischer is, zodat fabrikanten allerlei nieuwe apparaten kunnen ontwikkelen,” aldus Sheth. “We hebben veel geïnvesteerd in de interface, zodat touchscreens een goede ervaring worden op de Chromebook. Daardoor kunnen fabrikanten nieuwe soorten apparaten met andere vormfactors ontwikkelen. Je kunt van alles verwachten in de toekomst, van laptops met loskoppelbare schermen tot tablets.”

Chrome OS-tablets

Wanneer de eerste Chrome OS-tablets verschijnen, is nog niet bekend. Fabrikanten lijken er al aardig klaar voor. Samsung introduceerde eerder deze maand de Chromebook Pro en Plus, laptops met touchscreen en stylus waarbij het toetsenbord weggeklapt kan worden. De Chromebook Pro en Plus worden voorlopig echter niet in Nederland verkocht.

Android en Chrome OS

Daarmee komen Android en Chrome OS weer een stukje dichterbij. Google maakte gisteren al bekend dat alle Chromebooks die het komend jaar verschijnen voorzien worden van Play Store-ondersteuning. Dat betekent dat je Android-apps op je laptop kunt installeren. Hoewel het bedrijf heeft laten weten dat er geen plannen zijn om de besturingssystemen volledig samen te voegen, wordt er wel veel gedaan om de voordelen van beide bij elkaar te brengen.

Als er dit jaar daadwerkelijk tablets met Chrome OS verschijnen, wordt daarmee bovendien het gat van de Android-tablets opgevuld. In 2016 verschenen er vrijwel geen nieuwe tablets met Android. Fabrikanten brachten slechts een handjevol goedkope modellen uit; in het duurdere segment verscheen feitelijk niets. Vaak wordt geklaagd dat Android op tablets niet goed geschikt is om productief op te zijn. Dat probleem zou worden opgelost door tablets met Chrome OS uit te brengen, een besturingssysteem waarbij productiviteit juist één van de sterkste punten is.

Lees het laatste nieuws over Chrome OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu