Beste Google, waarom hapert Chrome op Android zo vaak?

Redactie
25 augustus 2015, 19:19
2 min leestijd
Beste Google, waarom hapert Chrome op Android zo vaak?

De afgelopen jaren is Chrome  in functies enorm verbeterd, maar in snelheid niet. Google: wanneer gaan jullie de browse-ervaring op Android aanpakken en net zo goed maken als Safari op de iPhone 6?

Lees verder na de advertentie.

Het is lastig om een vergelijking te maken tussen Android en iOS zonder flamewars te beginnen. Maar elke keer als ik een iPhone 6 gebruik, start ik altijd even Safari op. Een heerlijk lichte browser die snel websites inlaadt en rap door pagina’s scrolt. Dan pak ik mijn Nexus 6, start Chrome op en verwacht dezelfde vloeiendheid. En elke keer kom ik weer bedrogen uit, terwijl mijn Chrome-app regelmatig van updates wordt voorzien.

Zucht: Chrome traag op Android

Het grote probleem van Chrome is dat de app in zijn algemeen vaak hapert, en dat het niet specifiek ligt aan een te zware  load  binnen de app. Laad een wat zwaardere website en de app begint veelal al te stotteren, zonder dat je tientallen tabbladen open hebt. De haperingen merk je voornamelijk tijdens het scrollen door een pagina. Terwijl je bij de concurrent met één veeg een vloeiende scrollbeweging naar onderen maakt, toont Android merkbare minihaperingen.

En dat is al jaren zo. Al die minihaperingen – bij het invoeren van een webadres, wisselen tussen tabbladen en laden van een nieuwe pagina – verpesten al geruime tijd mijn browse-ervaring op Android – voornamelijk omdat het op iOS wél goed gaat.

Er is een mogelijkheid om Chrome sneller te maken. Dit kun je doen door  de link chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area in de adresbalk te typen en vervolgens  onder `Maximum aantal tegels voor interessegebied` 512MB te selecteren. Dat haalt niet alle haperingen weg, maar verbetert de browse-ervaring wel. Maar Google, zeg nu zelf, het is toch idioot om de gebruiker dit soort trucjes uit te laten halen om de browse-ervaring enigszins acceptabel te maken? Zorg er in Android 6.0 Marshmallow gewoon voor dat Chrome werkt zoals het zou moeten: snel en zonder al die haperingen.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu