Googles Chrome VR Shell maakt het internet klaar voor virtual reality

Thomas Haenen
1 juli 2016, 15:01
2 min leestijd
Googles Chrome VR Shell maakt het internet klaar voor virtual reality

Google is  Chrome aan het optimaliseren voor gebruik met virtual reality-headsets als Daydream. De  nieuwe Chrome VR Shell laat je het complete web in virtual reality verkennen.

Lees verder na de advertentie.

Chrome VR Shell en Daydream gaan samenwerken

De VR Shell is al te vinden in een voorlopige versie van Chrome, zo ontdekte Road to VR.  De beschrijving bij de nieuwe optie belooft een speciale versie van de browser die geoptimaliseerd is voor  apparaten die Google Cardboard of Daydream ondersteunen. De Chrome VR Shell inschakelen werkt op dit moment nog niet, waardoor het nog niet mogelijk is om te zien hoe het in de praktijk werkt.

Chrome VR Shell

Chrome wordt in de nieuwste betaversie ook direct voorzien van ondersteuning voor WebVR, een open source-platform waarmee websites geschikt gemaakt worden voor virtual reality. WebVR wordt momenteel  echter slechts ondersteund door een zeer selecte groep websites. Probeer je met een vr-headset op een website te openen zonder WebVR-ondersteuning, dan krijg je in Chrome niets te zien.  Met de VR Shell pakt Google dat probleem aan: de nieuwe optie kan wel alle websites in virtual reality tonen.

Google lijkt de Chrome VR Shell en WebVR vooralsnog naast elkaar in te willen zetten. Door beide opties te combineren lijkt de zoekgigant het internet te optimaliseren voor virtual reality. WebVR kan gebruikt worden voor intensievere virtual reality-ervaringen, zoals games en  films, terwijl de VR Shell voor alle andere sites bedoeld is.

Vooralsnog werkt de VR Shell alleen met Daydream en Google Cardboard, al zou Google ook werken aan ondersteuning voor de Oculus Rift en HTC Vive. Daydream werd eind mei gepresenteerd tijdens Google I/O als  een nieuw virtual reality-platform. Het is de opvolger van Google Cardboard, waarbij de kartonnen hoes plaats maakt voor een serieuze plastic VR-bril met verschillende sensoren.  Fabrikanten als Samsung, Huawei en LG zouden al aan smartphones werken met Daydream-ondersteuning.  De eerste toestellen met Daydream worden dit najaar verwacht, kort na de launch van de definitieve versie van Android 7.0 Nougat.

Lees het laatste nieuws over Google Daydream

Bron: Road to VR
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu