Round-up: de beste Chromebooks in drie prijsklassen

Redactie
5 augustus 2021, 19:24
8 min leestijd
Round-up: de beste Chromebooks in drie prijsklassen

Wil je een Chromebook kopen maar weet je nog niet welke? Android Planet helpt je op weg en zet de beste Chromebooks van 2021 in drie prijsklassen op een rijtje.

Een Chromebook kopen: dit moet je weten

Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS, het lichtgewicht besturingssysteem van Google. Chrome OS is prima geschikt voor normale taken en werkt goed samen met je Android-smartphone en -tablet.

chrome os spotlight

We krijgen regelmatig de vraag ‘wat kost een Chromebook?’ Het antwoord is niet zo eenvoudig. Er zijn Chromebooks vanaf 200 euro, maar er zijn ook genoeg modellen die 400, 600 euro kosten of nog meer kosten. Vraag jezelf daarom eerst af hoeveel je wil uitgeven en aan welke eisen de laptop moet voldoen.

Een verlicht toetsenbord? Een lange accuduur, of juist een zo mooi mogelijk scherm? Met je budget en eisen in het achterhoofd kun je een interessante Chromebook vergelijken met alternatieve modellen. Daarbij kan zo’n type laptop ideaal zijn in combinatie met school en studie, oftewel back to school!

Een goedkope Chromebook (tot 300 euro)

Als eerste zetten we drie goedkope Chromebooks op een rij. Deze modellen zijn goed genoeg voor basistaken als internetten en het schrijven van werkstukken. Vanwege de lage prijzen zijn ze een interessante keuze voor scholieren. Zo’n voordelige Chromebook kopen voor een vader, moeder, opa of oma is natuurlijk ook een mogelijkheid.

1. Acer Chromebook 314 (CB314-1H-C11A)

Als je een voordelige Chromebook zoekt, kun je onder andere kijken naar de Acer Chromebook 314. Die is in veel modellen te koop, waar wij de CB314-1H-C11A van aanraden.

Deze laptop heeft namelijk een scherp full-hd-scherm met IPS-paneel voor goede kijkhoeken. Het scherm is 14 inch groot. De laptop draait op een Intel Celeron-processor; gebruikelijk in dit prijssegment.

In de Acer Chromebook 314 met dit modelnummer is 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen geplaatst – ook gebruikelijk en voldoende. De laptop heeft normale usb-poorten en usb-c-aansluitingen. Met 1,7 kilo is het apparaat relatief zwaar. De accuduur is een groot pluspunt; gebruikers zijn erg enthousiast over de lange accuduur.

Voor 299 euro koop je de Acer Chromebook 314 met modelnummer CB314-1H-C11A.

2. Asus Chromebook C423NA-BV0129

Met de Asus Chromebook C423NA-BV0129 haal je een betaalbare Chromebook in huis met een 14 inch-scherm dat niet spiegelt. Het scherm oogt vanwege de hd-resolutie niet haarscherp, maar gezien de prijs kun je niet alles hebben. De lagere schermresolutie draagt wel bij aan de langere accuduur.

De laptop is in deze configuratie voorzien van een Intel Celeron-processor, 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. Een combinatie die zeker volstaat voor de basistaken.

Handig is dat de laptop oplaadt via een usb-c-poort en dat je ook gebruik kunt maken van normale usb-poorten, een micro-sd-kaartlezer en een koptelefoonpoort. De Chromebook gaat zeker een dag mee voordat je hem moet opladen.

Je koopt de Asus Chromebook C423NA-BV0129 voor zo’n 249 euro.

3. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook is een bijzonder model in dit rijtje. Het is namelijk geen traditionele laptop maar een echte 2-in-1-machine. Je kan de Duet als 10,1inch-tablet gebruiken, waardoor hij qua afmetingen en gewicht vergelijkbaar is met een iPad Air of een Samsung-tablet.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

Klik je het meegeleverde toetsenbord magnetisch vast, dan heb je de beschikking over een compacte Chromebook. Het toetsenbord heeft een trackpad zodat een muis niet per se nodig is. Je kan het toetsenbord ook omklappen en achter het scherm plaatsen.

De Duet Chromebook heeft een full-hd-display, 4GB werkgeheugen en 64GB of 128GB opslaggeheugen. Qua aansluitingen is het apparaat beperkt: er is één usb-c-poort aanwezig, bedoeld voor opladen en het luisteren naar muziek via een (meegeleverd) verloopstukje.

Wie productief aan de slag wilt, kan beter een model met meer poorten nemen. Zoek je juist een tablet die Chrome OS draait en langer updates krijgt dan een Android-tablet of iPad? Dan is de IdeaPad Duet Chromebook absoluut interessant.

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook draait op Chrome OS inclusief de Google Play Store  en is op moment van schrijven verkrijgbaar vanaf 269 euro.

Een middenklasse Chromebook kopen (tot 600 euro)

Als je bereid bent meer uit te geven, kun je kijken in het segment tussen de 300 en 600 euro. In dit prijssegment kun je onder meer een Chromebook met touchscreen kopen, zodat je de laptop tegelijk ook als tablet gebruikt. De drie Chromebooks die we hieronder bespreken, hebben allemaal een full hd-scherm dat aanraakgevoelig is.

1. Lenovo IdeaPad Flex 5 (CB-13IML05-82B80013MH)

Lenovo IdeaPad Flex 5

Lenovo’s IdeaPad Flex 5 – kijk goed naar het ellenlange modelnummer – is omklapbaar en daarom zowel als laptop als tablet te gebruiken. De Chromebook heeft een full-hd-scherm van 13,3inch en uiteraard is het scherm aanraakgevoelig.

Het apparaat heeft een vlotte Intel Celeron-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB werkgeheugen. Er is een normale usb-a-poort aanwezig, maar er zijn ook twee usb-c-poorten die de laptop opladen en bovendien video kunnen doorgeven.

De Google Play Store is vooraf geĂŻnstalleerd, wat betekent dat je je favoriete apps en games kan installeren. Je koopt de Lenovo IdeaPad Flex 5 in deze uitvoering vanaf 319 euro.

2. Asus Chromebook Flip (CM5500FDA-E60094)

Zoek je een stevige Chromebook met een lange accuduur? Kijk dan eens naar de Asus Chromebook Flip CM5500FDA, bijvoorbeeld met het modelnummer E60094. Deze laptop heeft een luxe metalen ontwerp, kan tegen een klein stootje en gaat tien uur mee op een accubeurt. Opladen gaat snel via de usb-c-aansluiting.

De Chromebook biedt met zijn AMD Ryzen-processor aardige prestaties, al zijn er in dit prijssegment snellere concurrenten. Fijn is dat je de Asus-laptop kan kantelen om hem in een ‘tent-stand’ te plaatsen. Het scherm is met 15,6 inch duidelijk en aanraakgevoelig.

Opvallend zijn de roodgekleurde WASD-toetsen, gericht op gamers. Met een Chromebook game je vooral via de cloud, bijvoorbeeld Google’s Stadia-streamingsdienst.

De Asus Chromebook Flip CM5500FDA-E60094 kost zo’n 549 euro.

3. HP Chromebook x360 (14b-cb0130nd)

Een betrouwbare keuze: dat is de HP x360 (14b-cb0130nd). De laptop heeft een fraaie en kantelbare behuizing zodat je het apparaat ook als grote tablet kan gebruiken. Het scherm meet 14 inch en oogt scherp dankzij de full-hd-resolutie.

De Chromebook heeft lekker veel werkgeheugen (8GB) en opslaggeheugen (128GB). Onder de motorkap is een relatief snelle Intel Pentium Silver N6000-processor geplaatst.

Je koopt de HP Chromebook x360 14b-cb0130nd voor zo’n 479 euro.

Krachtige Chromebooks (vanaf 600 euro)

Google en laptopfabrikanten prijzen de Chromebook ook graag aan als vervanger van een laptop met Windows-software of macOS-software. Wij vinden het een moeilijke claim omdat veel populaire programma’s niet (goed) werken op Chrome OS. Check vooraf daarom goed of de apps die je nu gebruikt, het ook doen op een Chromebook.

Als dat zo is, kan je kijken naar een high-end model. We zetten drie uitstekende keuzes op een rij.

1. Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook (20UX001GMH)

De Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook is een interessante premium Chromebook. Hij heeft een luxe behuizing van metaal, waar een 13,3 inch-scherm met scherpe full-hd-resolutie in zit. Het scherm is aanraakgevoelig.

Je kan de laptop in allerlei standen zetten. Het apparaat met het modelnummer 20UX001GMH draait op een vlotte AMD Ryzen 3-processor en 4GB werkgeheugen. Voldoende voor prima prestaties. De ssd van 128GB is groot genoeg.

Fijn zijn de uitgebreide aansluitmogelijkheden van de laptop. Denk aan usb-c-poorten om onder andere de accu op te laden, een HDMI-poort om verbinding te leggen met een monitor en reguliere usb-poorten om een muis of printer aan te sluiten.

De Chromebook is voorzien van een verlicht toetsenbord, gaat een werkdag mee op een acculading en kan – handig! – tegen wat water. Ook zit er een vingerafdrukscanner onder het toetsenbord om de laptop te beveiligen.

Je koopt de Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook (20UX001GMH) voor zo’n 779 euro.

2. HP Chromebook x360 (14c-ca0004nd)

Wie een multifunctionele en snelle Chromebook zoekt, kan de HP Chromebook x360 (14c-ca0004nd) overwegen. De laptop is in verschillende standen te gebruiken en heeft een aanraakgevoelig scherm met scherpe full-hd-resolutie.

In de configuratie 14c-ca0004nd heeft de Chromebook ruim voldoende werkgeheugen (8GB) en 128GB opslaggeheugen. Onder de motorkap zoeft een krachtige Intel Core i5-processor. De laptop weegt 1,65 kilo.

De accu moet een lange dag meegaan en laadt op via één van de usb-c-poorten. Prettig is dat de laptop ook een reguliere usb-poort en sd-kaartslot heeft.

De HP Chromebook x360 (14c-ca0004nd) in de besproken configuratie kost zo’n 749 euro.

3. Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W-56C5)

De Acer Chromebook Spin 13 – check het modelnumer – is een premium Chromebook die vooral opvalt vanwege zijn fraaie scherm. De verhouding is met 3:2 vierkanter dan gebruikelijk, waardoor je 18 procent meer verticale schermruimte hebt dan op een traditioneel laptopscherm. Handig als je veel websites bezoekt of aan documenten werkt in Word of Google Documenten.

Het 13,5inch-scherm imponeert ook met de scherpe resolutie van 2256 bij 1504 pixels; hoger dan gangbaar. Je kan de laptop omklappen om ‘m als een grote tablet te gebruiken.

De Spin 713 heeft naast een usb a-poort ook twee usb-c-aansluitingen en laadt zo vlug op. Het apparaat is voorzien van een verlicht toetsenbord.

De hardware van deze Chromebook varieert, afhankelijk van het model dat je kiest. Alle modellen kosten meer dan 600 euro. Wij raden de meeste mensen de uitvoering met 128GB opslaggeheugen en een Intel Core i5-processor aan. De Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W-56C5) kost op dit moment net geen 800 euro.

Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van Android Planet zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan Android Planet een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu