Round-up: de beste Chromebooks in drie prijsklassen

Redactie
19 augustus 2020, 19:26
8 min leestijd
Round-up: de beste Chromebooks in drie prijsklassen

Wil je een Chromebook kopen maar weet je nog niet welke? Android Planet helpt je op weg en zet de beste Chromebooks in drie prijsklassen op een rijtje.

Een Chromebook kopen: dit moet je weten

Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS, het lichtgewicht besturingssysteem van Google. Chrome OS is prima geschikt voor normale taken en werkt goed samen met je Android-smartphone en -tablet.

chrome os spotlight

We krijgen regelmatig de vraag ‘wat kost een Chromebook?’ Het antwoord is niet zo eenvoudig. Er zijn Chromebooks vanaf 200 euro, maar er zijn ook genoeg modellen die 400, 600 euro kosten of nog meer kosten. Vraag jezelf daarom eerst af hoeveel je wil uitgeven en aan welke eisen de laptop moet voldoen.

Een verlicht toetsenbord? Een lange accuduur, of juist een zo mooi mogelijk scherm? Met je budget en eisen in het achterhoofd kun je een interessante Chromebook vergelijken met alternatieve modellen. Daarbij kan zo’n type laptop ideaal zijn in combinatie met school en studie, oftewel back to school!

Een goedkope Chromebook (tot 300 euro)

Als eerste zetten we drie goedkope Chromebooks op een rij. Deze modellen zijn goed genoeg voor basistaken als internetten en het schrijven van werkstukken. Vanwege de lage prijzen zijn ze een interessante keuze voor scholieren. Zo’n voordelige Chromebook kopen voor een vader, moeder, opa of oma is natuurlijk ook een mogelijkheid.

1. HP Chromebook 14a (na0070nd)HP Chromebook 14a

De HP Chromebook 14a – let op het modelnummer – is een betaalbare Chromebook met een stevig ontwerp en een 14inch full-hd-scherm.

De laptop is voorzien van een redelijk vlotte Intel Pentium-processor, 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. Dat zijn gemiddelde specificaties in deze prijsklasse. Prettig zijn de normale usb-a-poorten en de usb-c-aansluitingen, om de laptop op te laden. De HP Chromebook 14a is te koop vanaf 289 euro.

2. Asus Chromebook C523NA-EJ0052

De Asus Chromebook C523NA-EJ0052 is één van de grootste Chromebooks die je kan kopen en heeft een 15,6inch-scherm. Door de full-hd-resolutie oogt het beeld scherp. Je kan Android-apps op deze laptop gebruiken en dus bijvoorbeeld games als Wordfeud op groot scherm spelen.

Prettig is dat je het scherm plat kan leggen. Je hoeft je dus veel minder zorgen te maken dat het display te ver doorbuigt en beschadigt.

De Chromebook is voorzien van een redelijk vlotte Intel Celeron-processor en heeft 4GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is met 32GB niet bijster groot en kleiner dan gemiddeld (64GB). Gelukkig kun je dit eenvoudig en goedkoop uitbreiden met een micro-sd-kaartje.

De laptop heeft reguliere usb-a- en nieuwe usb-c-poorten, laadt ook snel op via usb-c en weegt 1,69 kilo. Je koopt de Asus Chromebook C523NA-EJ0052 voor een scherpe prijs van 249 euro.

3. Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook is een bijzonder model in dit rijtje. Het is namelijk geen traditionele laptop maar een echte 2-in-1-machine. Je kan de Duet als 10,1inch-tablet gebruiken, waardoor hij qua afmetingen en gewicht vergelijkbaar is met een iPad Air of een Samsung-tablet.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

Klik je het meegeleverde toetsenbord magnetisch vast, dan heb je de beschikking over een compacte Chromebook. Het toetsenbord heeft een trackpad zodat een muis niet per se nodig is. Je kan het toetsenbord ook omklappen en achter het scherm plaatsen.

De Duet Chromebook heeft een full-hd-display, 4GB werkgeheugen en 64GB of 128GB opslaggeheugen. Qua aansluitingen is het apparaat beperkt: er is één usb-c-poort aanwezig, bedoeld voor opladen en het luisteren naar muziek via een (meegeleverd) verloopstukje. Wie productief aan de slag wilt, kan daarom beter een model met meer poorten nemen.

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook draait op Chrome OS inclusief de Google Play Store  en is op moment van schrijven verkrijgbaar vanaf 269 euro.

Een middenklasse Chromebook kopen (tot 600 euro)

Als je bereid bent meer uit te geven, kun je kijken in het segment tussen de 300 en 600 euro. In dit prijssegment kun je onder meer een Chromebook met touchscreen kopen, zodat je de laptop tegelijk ook als tablet gebruikt. De drie Chromebooks die we hieronder bespreken, hebben allemaal een full hd-scherm dat aanraakgevoelig is.

1. Lenovo IdeaPad Flex 5 (CB-13IML05-82B80013MH)

Lenovo IdeaPad Flex 5

Lenovo’s IdeaPad Flex 5 – kijk goed naar het ellenlange modelnummer – is omklapbaar en daarom zowel als laptop als tablet te gebruiken. De Chromebook heeft een full-hd-scherm van 13,3inch en uiteraard is het scherm aanraakgevoelig.

Het apparaat heeft een vlotte Intel Celeron-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB werkgeheugen. Er is een normale usb-a-poort aanwezig, maar er zijn ook twee usb-c-poorten die de laptop opladen en bovendien video kunnen doorgeven.

De Google Play Store is vooraf geïnstalleerd, wat betekent dat je je favoriete apps en games kan installeren. Je koopt de Lenovo IdeaPad Flex 5 in deze uitvoering vanaf 339 euro.

2. Acer Chromebook R 13 (CB5-312T-K7SP)

De Chromebook R 13 van Acer is te koop in meerdere varianten, wij raden de CB5-312T-K7SP aan. Deze laptop heeft een fraai en luxe uiterlijk en een 13,3inch-scherm met scherpe full-hd-resolutie. Het scherm is aanraakgevoelig en je kan het display 360 graden kantelen.

De Chromebook draait op een processor van MediaTek, gecombineerd met 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte – gangbare kenmerken in dit prijssegment. Het apparaat is al wat ouder maar kan nog goed meekomen met nieuwere concurrenten. Er is bijvoorbeeld ook een handige usb-c-poort ingebouwd.

De Acer Chromebook R 13 (CB5-312T-K7SP) met aanraakgevoelig scherm en Play Store is verkrijgbaar vanaf 369 euro.

3. HP Chromebook X360 14b (CA-0500ND)

HP Chromebook 14

Bijzonder aan de HP Chromebook X360 14b is dat je de laptop in vier standen kan gebruiken. Naast de traditionele laptopmodus is er ook een ‘tentmodus’ om bijvoorbeeld een film te kijken, een tabletmodus en een stand waarbij het scherm schuin boven het omgekeerde toetsenbord ligt; ideaal om aantekeningen te maken of de krant te lezen.

Het 14 inch-display heeft een full hd-resolutie en is – zoals je al verwacht – aanraakgevoelig. Prettig is de 3:2-verhouding, waardoor er meer verticale schermruimte is. De speakers zijn gemaakt door Bang & Olufsen.

De laptop heeft een vlugge Intel Pentium-processor, liefst 8GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. De accu gaat volgens HP tot 14 uur mee en laadt op via een usb-c-stekker. Fijn is dat het toetsenbord achtergrondverlichting heeft en dus goed zichtbaar is in het donker. De HP Chromebook X360 14 is verkrijgbaar voor 529 euro.

Krachtige Chromebooks (vanaf 600 euro)

Google en laptopfabrikanten prijzen de Chromebook ook graag aan als vervanger van een laptop met Windows-software of macOS-software. Wij vinden het een moeilijke claim omdat veel populaire programma’s niet (goed) werken op Chrome OS. Check vooraf daarom goed of de apps die je nu gebruikt, het ook doen op een Chromebook.

Als dat zo is, kan je kijken naar een high-end model. We zetten drie uitstekende keuzes op een rij.

1. Asus Chromebook Flip C434 (C434TA)

Asus Chromebook Flip C434

De Asus Chromebook Flip C434 is de opvolger van één van de populaire recente Chromebooks. De laptop kan als traditionele laptop worden gebruikt, maar ook als (forse) tablet of in een kijk-stand. De behuizing is van aluminium en het 14 inch-full-hd-scherm is aanraakgevoelig. Met 1,45 kilo is het één van de lichtste 14 inch-Chromebooks van dit moment.

Asus verkoopt de Flip C434 in allerlei uitvoeringen, waarbij de processor en hoeveelheid werk- en opslaggeheugen varieert. Hoe krachtiger de processor en hoe meer geheugen, hoe duurder de laptop. De accuduur bedraagt maximaal tien uur en je laadt de batterij op via één van de twee usb-c-poorten.

Het toetsenbord van de laptop is verlicht en Asus zet ook in op de geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers. De Chromebook Flip C434 heeft ook ondersteuning voor de Play Store. De Flip C434 is verkrijgbaar vanaf 549 euro. Krachtigere modellen zijn honderden euro’s duurder.

2. HP Chromebook 15 (DE0635ND)

HP Chromebook 15

Wie een grote en snelle Chromebook zoekt, kan de HP Chromebook 15 overwegen. De laptop heeft een fors 15,6inch-scherm met scherpe full-hd-resolutie, grote toetsen en een apart numpad. Handig als je veel cijfers invoert, bijvoorbeeld in een rekenmachine-programma of Excel.

De Chromebook draait op een vlotte Intel Core i3-processor en is hiermee sneller dan modellen met een Intel Celeron- of Pentium-chipset. De laptop beschikt daarnaast over een ruime hoeveelheid werkgeheugen (8GB) en opslaggeheugen (128GB).

Op de laptop vind je een usb-a-poort, een micro-sd-slot om het opslaggeheugen te vergroten en meerdere usb-c-poorten. Met die laatste poorten kun je de accu snel opladen. HP levert zo’n krachtige stekker mee.

De HP Chromebook 15 is als DE0635ND-versie verkrijgbaar vanaf 579 euro, onder andere bij de fabrikant zelf. Een 549 euro kostende variant (DE0300ND) heeft 64GB opslaggeheugen – maar is nog steeds krachtig. Vanwege het kleine prijsverschil raden wij de 128GB-uitvoering aan.

3. Acer Chromebook Spin 713 (CP713-1WN-P052)

Acer Chromebook 13

De Acer Chromebook Spin 13 – check het modelnumer – is een premium Chromebook die vooral opvalt vanwege zijn fraaie scherm. De verhouding is met 3:2 vierkanter dan gebruikelijk, waardoor je 18 procent meer verticale schermruimte hebt dan op een traditioneel laptopscherm. Handig als je veel websites bezoekt of aan documenten werkt in Word of Google Documenten.

Het 13,5inch-scherm imponeert ook met de scherpe resolutie van 2256 bij 1504 pixels; hoger dan gangbaar. Je kan de laptop omklappen om ‘m als een grote tablet te gebruiken.

De hardware van deze Chromebook is niet bovengemiddeld. Dit specifieke Spin 713-model draait op een Intel Pentium-processor met 64GB werkgeheugen en 8GB werkgeheugen. Er zijn concurrerende Chromebooks te koop met een krachtigere processor, maar die presteren weer op andere punten minder.

De Spin 713 heeft naast een usb a-poort ook twee usb-c-aansluitingen en laadt zo vlug op. Het apparaat gebruikt een verlicht toetsenbord. De Acer Chromebook Spin 713 CP713-1WN-P052 kost op dit moment zo’n 759 euro.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's