De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Waarom je volgende Chromebook een touchscreen nodig heeft

Erwin Vogelaar
11 april 2018, 15:02
3 min leestijd
Opinie: Waarom je volgende Chromebook een touchscreen nodig heeft

Chromebooks en Chrome OS zijn de afgelopen jaren flink geëvolueerd. Een Chromebook-touchscreen is inmiddels niet langer een overbodige luxe, maar pure noodzaak.

Lees verder na de advertentie.

Waarom een Chromebook-touchscreen noodzaak is

Steeds meer Chromebooks hebben standaard een touchscreen. Aanvankelijk leek dit op overbodige luxe voor een laptop waar je enkel een webbrowser op gebruikt, maar inmiddels is het een must. Dit is waarom.

Chrome OS en touchscreens

Chrome OS is in de afgelopen jaren flink veranderd. Denk daarbij aan de taakbalk, het menu om apps te openen en de instellingen. Deze interface verandert beetje bij beetje om soepeler te werken op een touchscreen.

Het is niet zo gek dat Google juist daar de focus op legt met zijn updates. Niet alleen hebben steeds meer Chromebooks standaard een touchscreen, maar verschillende modellen laten je het scherm helemaal naar achter klappen totdat je een tablet krijgt.

chromebook-touchscreen

Zodra je een Chromebook in tabletmodus zet, past Chrome OS zich vanzelf aan. Er verschijnt bijvoorbeeld een terugknop linksonder in het scherm en een knop rechtsonder om tussen apps te wisselen. Dit jaar is er ook een screenshotsnelkoppeling toegevoegd voor de tabletmodus. Door tegelijk de volume- en aanknop in te drukken, wordt een momentopname van het scherm gemaakt. Net als op Android dus.

Chrome OS en de Play Store

Werken met een touchscreen gaat dus steeds beter op Chrome OS. Dat is fijn, maar de belangrijkste reden waarom je volgende Chromebook een touchscreen nodig heeft, is de Play Store. De meeste moderne Chromebooks hebben inmiddels toegang tot Googles digitale winkel voor het downloaden van Android-apps en daardoor kun je plots een hoop functies aan Chrome OS toevoegen. Denk aan de optie om Netflix-series of podcasts te downloaden, maar ook om foto’s te bewerken en videobellen.

Een deel van deze Android-apps werkt prima via een touchpad en toetsenbord, maar veel apps werken beter of enkel met een touchscreen. Het is daarom zonde om nog een Chromebook te kopen waar geen touchscreen op zit, zodat je niet volledig gebruik kunt maken van het aanbod in de Play Store.

Chrome OS-tablets

Dat er nu ook Chrome OS-tablets worden gemaakt, is een logisch evolutie van het platform. Acer is de eerste fabrikant met een Chrome OS-tablet en er zullen er ongetwijfeld meer volgen. De focus voor deze tablets ligt nu op educatie. Chrome OS is namelijk gigantisch groot in het onderwijs en een tablet biedt voor scholieren een veelzijdig en mobiel apparaat om mee aan de slag te gaan. Sluit er een toetsenbord op aan en je hebt een Chromebook.

chromebook-touchscreen

De toekomst van Chrome OS ligt dus duidelijk bij aanraking. Daarom is een Chromebook met een touchscreen niet alleen nu al erg handig, maar ook een investering in de toekomst.

Beste Android-apps voor je Chromebook

Heb je toegang tot de Play Store op je Chromebook, maar weet je nog niet zo goed welke apps je nu moet downloaden? We hebben de beste Android-apps voor Chrome OS voor je op een rijtje gezet.

Lees het laatste nieuws over Chrome OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu