De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo kun je binnenkort Windows-programma’s op je Chromebook draaien

Erwin Vogelaar
17 juli 2016, 19:01
2 min leestijd
Zo kun je binnenkort Windows-programma’s op je Chromebook draaien

CrossOver is een programma waarmee Windows-programma’s gedraaid kunnen worden op machines zonder Windows. Ondersteuning voor Android komt binnenkort en dat betekent dus ook ondersteuning voor Chromebooks.

Lees verder na de advertentie.

Chromebook Windows

Een Chromebook is snel en praktisch als je voornamelijk in de browser werkt, want je kunt geen programma’s installeren zoals in Windows of macOS. Het programma CrossOver gaat nu echter hulp bieden. Het idee achter dit programma is dat je Windows-programma’s kunt draaien op systemen waar geen Windows op staat, zonder gebruik te maken van dual boot of virtuele machines. CrossOver is gebaseerd op het open source Wine-project en kan op dit moment gebruikt worden op Mac- en Linux-systemen. Het bedrijf achter CrossOver test nu ook een Android-versie van het programma, waardoor je dus Windows-programma’s op je Android-toestel kunt draaien. Maar als je even verder denkt, betekent dat ook ondersteuning voor Chromebooks.

In bovenstaande video kun je zien hoe de makers het Windows-programma Steam op een Chromebook draaien. Steam is het grootste gameplatform voor pc’s. Dit betekent dus dat er een hoop games plots speelbaar worden op een Chromebook, mits de Chromebook ondersteuning biedt voor de Play Store. CrossOver biedt ondersteuning voor DX9, toestenborden, muizen en geluid, waardoor in theorie een hoop games speelbaar moeten zijn.

Sinds afgelopen Google I/O weten we dat de Play Store ook naar Chromebooks komt. Sterker nog: enkele Chromebooks kunnen al Android-apps draaien. Eerst waren zowel de Chromebook Pixel als Asus Chromebook Flip aan de beurt en nu kunnen ook de tweede versie van de Chromebook Pixel als de Acer R11 met de Play Store aan de slag. Later volgen er nog een hoop andere Chromebooks. Hier kun je bekijken of jouw Chromebook in de lijst staat.

CrossOver Android

Je kunt al een previewversie van CrossOver voor Android testen. Hiervoor moet je contact opnemen met de makers. Informatie daarover vind je op deze pagina.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu