Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Google bespiedt gedrag scholieren via Chromebooks’

Erwin Vogelaar
2 december 2015, 20:25
1 min leestijd
‘Google bespiedt gedrag scholieren via Chromebooks’

Google houdt mogelijk het gedrag van scholieren die Chromebooks op school gebruiken in de gaten. Het bedrijf zou de zoekgeschiedenis en andere persoonlijke informatie verzamelen.

Lees verder na de advertentie.

Chromebooks scholieren

Google zou de zoekgeschiedenis en andere persoonlijke informatie van scholieren in de gaten houden via de Chromebooks die tegenwoordig massaal op scholen gebruikt worden. Dit blijkt uit een klacht van de Electronic Frontier Foundation (EFF). De organisatie stelt dat Google data van Chromebooks en Googles educatieve apps “verzamelt, onderhoudt, gebruikt en deelt”.

Chromebooks zijn een logische oplossing voor scholen. Het zijn relatief zeer goedkope laptops die draaien op Chrome OS. Google doet daarnaast zelf ook zijn best om de apparaten op zoveel mogelijk scholen te plaatsen. Op de Chromebooks die Google aan scholen verkoopt staat standaard “Sync” ingeschakeld. Volgens de EFF zorgt dit ervoor dat Google alle websites die studenten bezoeken, video’s waar ze naar kijken, zoektermen die ze gebruiken, zoekresultaten waar ze op klikken en wachtwoorden die ze opslaan kunnen volgen, opslaan en gebruiken.

Chromebooks scholieren

Afgelopen januari tekende Google nog een “Student Privacy Pledge”, waarmee het bedrijf beloofde dergelijke informatie niet van studenten en scholieren te verzamelen. Nate Cardozo van de EFF stelt: “Als Google de data van studenten wil gebruiken om ‘Google producten te verbeteren’, dan moeten ze daar toestemming voor krijgen van ouders.”

Tegenover website Business Insider stelt een woordvoerder van Google dat de middelen die de Chromebooks gebruiken voldoen aan de Student Privacy Pledge. De EFF gaat aan de slag om de Sync-functie op Chromebooks die op school gebruikt worden uit te zetten.

Lees het laatste nieuws over Chromebooks

Bronnen: EFF, Business Insider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu