Google stopt updates voor Chromecast 1: dit heb je aan een upgrade

Thomas Haenen
27 augustus 2019, 9:44
2 min leestijd
Google stopt updates voor Chromecast 1: dit heb je aan een upgrade

De originele Chromecast krijgt geen grote updates meer. Wil je toekomstige features blijven gebruiken, dan moet je overstappen naar een nieuwe Chromecast.

Lees verder na de advertentie.

Chromecast 1-ondersteuning stopt gedeeltelijk

Google heeft al enkele maanden geen grote updates meer uitgebracht voor de eerste Chromecast, zo ontdekte 9to5Google. De mediaspeler draait blijkbaar nog op software die gebaseerd is op versie 70 van de Chrome-browser. Nieuwere Chromecast-modellen draaien op software gebaseerd op Chrome 74, een versie die ruim een half jaar nieuwer is.

Wel verschijnen nog kleinere beveiligingsupdates voor het apparaat. Gebruikers van de eerste Chromecast hoeven zich dus geen zorgen te maken over eventuele kwetsbaarheden: die worden ook nu nog aangepakt door Google. Eventuele nieuwe features, zoals een aangepast homescreen of meer Cast-opties, worden echter niet meer toegevoegd. Zoals het er nu naar uitziet blijven alle bestaande apps met Cast-ondersteuning gewoon met het eerste model werken.

Dat de Chromecast 1-ondersteuning deels sneuvelt, is geen al te grote verrassing. De Chromecast verscheen in 2013 en viert dit jaar dus alweer zijn zesde verjaardag. Het is haast prijzenswaardig dat een mediaspeler van slechts een paar tientjes al die tijd is ondersteund. Veel smartphones, tablets en andere, duurdere techproducten hebben een aanzienlijk kortere levensduur.

Dit is er beter aan de Chromecast 3

Sinds de introductie van de allereerste Chromecast heeft Google verschillende nieuwe modellen uitgebracht. Vorig jaar verscheen de Chromecast 3, op dit moment de nieuwste versie. Deze variant beschikt over vlottere hardware, waardoor een videostream sneller start. Waar de eerste Chromecast alleen video’s van 720p ondersteunde, kun je met dit nieuwe model in 1080p (full-hd) streamen.

Ongewijzigd: de prijs. Ook deze nieuwe Chromecast kun je voor zo’n 30 tot 40 euro kopen. Voor consumenten die nog steeds de allereerste Chromecast gebruiken, kan het dus geen kwaad om over een upgrade na te denken. Voor slechts een paar tientjes zijn ze voorzien van vlottere hardware die voorlopig wel volledig wordt ondersteund.

Voor gebruikers met een 4K-televisie is er nog de Chromecast Ultra. Die ondersteunt de hogere resolutie, maar is verder vrijwel identiek. Wil je Netflix, YouTube of andere videodiensten met het scherpste beeld naar je tv streamen, dan moet je wel iets dieper in de buidel tasten. De Chromecast Ultra kost namelijk 79 euro.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast 2014
Google Chromecast 2014

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu