Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Chromecast (kopen in) Nederland: alles wat je moet weten

Redactie
18 oktober 2013, 19:30
3 min leestijd
Chromecast (kopen in) Nederland: alles wat je moet weten
Chromecast Nederland

De Chromecast is via verschillende kanalen al naar Nederland te halen. Zelfs Amazon bood per ongeluk de hdmi-stick van Google in Nederland aan. Voor degenen die twijfelen om de Chromecast te kopen zet AndroidPlanet de belangrijkste punten op een rijtje. Chromecast Nederland: dit zijn de dingen die je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

De Chromecast is een hdmi-stick die je in je tv stopt en met wifi verbindt. Hierna kun je content van verschillende bronnen afspelen, ook via je smartphone of tablet. Het apparaat kost maar 35 dollar en is, ondanks het missen van Nederlandse content, gewoon in Nederland te gebruiken. Daar zijn echter wel een paar haken en ogen aan verbonden. Lees ook onze Chromecast review voor meer informatie. De belangrijkste onderwerpen worden hieronder genoemd.

Chromecast installatie

Chromecast Nederland

De dongel van Google is eigenlijk een soort van usb-stick met een hdmi-uitgang. Je steekt ‘m in de hdmi-poort van je tv, selecteert de specifieke ingang en de Chromecast wordt opgestart. Vervolgens moet je via een app of programma voor Mac/pc de Chromecast met het wifi-netwerk laten verbinden. En daar doet zich het eerste probleem al voor: de app is nog niet in Nederland beschikbaar. Deze app is niet per se nodig, maar laat je Android-smartphone of -tablet de Chromecast sneller detecteren en specifieke instellingen in- of uitschakelen.

De app is gelukkig als apk-bestand hier te downloaden. Hoe je een apk-bestand installeert, lees je in onze handleiding APK Android bestanden op je toestel installeren. Hierna kun je de app gewoon op je smartphone of tablet activeren en de instellingen van de Chromecast wijzigen. De software voor Mac/pc werkt wél zonder restricties in Nederland.

Het gebruik

Na de installatie en enkele software-updates van de Chromecast (het apparaat updatet zich automatisch), kun je de Chromecast zonder restricties gebruiken. Het casten van een Chrome-tabblad werkt zoals beschreven, waardoor je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld een tabblad met Uitzending Gemist of RTL XL naar de Chromecast te streamen. Hoewel dit lang niet altijd even vlekkeloos verloopt, is het wel in Nederland mogelijk waardoor gebruikers ook lokale content kunnen streamen – in ieder geval met een omweg.

Apps die Chromecast ondersteunen

Chromecast Nederland

Er zijn nog maar weinig apps die Chromecast ondersteunen, zelfs in de Verenigde Staten. De apps die op dit moment in Nederland beschikbaar zijn, blijken Netflix, YouTube en Google Play Music te zijn. En hoewel de apps uitstekend en heel gemakkelijk met de Chromecast werken, blijft het een beperkt aanbod. Het is daarom wachten tot partijen als HBO Go, NPO en RTL hun apps voor de hdmi-stick gaan optimaliseren.

Daarnaast ondersteunen apps van verschillende diensten voor lokale media, waaronder Plex en XBMC, nog niet de Chromecast. Dit zorgt ervoor dat het afspelen van lokale media op de stick ook nog een heel karwei is. Dit kan middels de casting-feature, waarbij de lokale media in een Chrome-tabblad wordt gesleept en zodoende naar de Chromecast wordt gestreamed. Ook dat is een flinke omweg.

Verschillende partijen melden dat ze aan Chromecast-ondersteuning werken. En als dergelijke apps al beschikbaar zijn in Nederland, zoals een Plex, zal deze naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland werken. Zolang de Chromecast nog niet officieel in Nederland te koop is, zullen partijen als NPO en RTL hun apps nog niet snel gaan updaten – ondanks dat de NPO al heeft beloofd aan ons dat Chromecast-ondersteuning in 2014 wordt toegevoegd.

Chromecast kopen in Nederland: beschikbaarheid

De Chromecast kan via Ebay, de Engelse Amazon en een speciale verzendservice als USA2YOU naar Nederland worden gehaald. Alle mogelijkheden hebben wel één groot nadeel: ze zijn vrij prijzig vergeleken met de 35 dollar die de Chromecast normaliter kost. Op marktplaats.nl tref je ook aardig wat nieuwe exemplaren aan, de prijzen liggen momenteel rond de 50 euro.

Vanaf 8 november is de Chromecast ook in Nederland verkrijgbaar de O-Droid Store, de eerste fysieke androidwinkel van Nederland gevestigd in het centrum van Arnhem.  Meer informatie over het kopen van de Chromecast in Nederland lees je te zijner tijd op AndroidPlanet. Volgens @androidplanet om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast
Google Chromecast

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu