Onderzoek: Chromecast veel populairder dan Apple TV
Wouter Nijsen

De Chromecast vindt zijn weg naar steeds meer huiskamers. Volgens onderzoek van GfK is de Chromecast vorig jaar veertien keer zovaak verkocht als de Apple TV. Ook in 2016 was de slimme hdmi-dongle van Google populairder.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Chromecast populair in Nederland

Uit de cijfers blijkt dat er in 2017 maar liefst 429.466 Chromecasts werden verkocht. Dat is niet alleen veel meer dan de Apple TV (30.754 exemplaren), maar ook een flinke stijging ten opzichte van 2016. In dat jaar gingen volgens GfK 385.052 exemplaren van de Chromecast over de toonbank. Van de Apple TV werden er toen 67.438 stuks verkocht.

Ultieme Chromecast

De populariteit van de Chromecast heeft waarschijnlijk te maken met het gebruiksgemak en het feit dat er veel apps zijn die ondersteuning voor de hdmi-dongle hebben. Daarnaast speelt het logischerwijs ook mee dat de Chromecast voor slechts 39 euro beschikbaar is, terwijl je voor bijvoorbeeld de Apple TV 159 euro betaalt. De 4K-versie is met 199 euro zelfs nog iets duurder.

Chromecast Ultra

Met de Chromecast stream je gemakkelijk films, tv-series en andere video’s naar je televisie. Het apparaatje maakt in principe elke ‘domme’ televisie, die dus niet over smart tv-functionaliteiten beschikt, weer slim. Enkele populaire voorbeelden van apps met Chromecast-ondersteuning zijn die van YouTube, Netflix, Videoland en Plex.

Van de Chromecast is ook al een tijdje een 4K-versie beschikbaar. De Chromecast Ultra kan beelden in hogere resolutie streamen en biedt ook ondersteuning voor hdr. Het apparaatje kost 79 euro en kan zowel via wifi als een ethernet-kabel worden gebruikt.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.