De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Chromecast vs Xiaomi Mi TV Stick: 3 verschillen tussen de dongles

Michel van 't Klaphek
16 juli 2020, 11:02
3 min leestijd
Chromecast vs Xiaomi Mi TV Stick: 3 verschillen tussen de dongles

Xiaomi zet de aanval in op Google. De kersverse Mi TV Stick is een regelrechte concurrent voor de Chromecast. In praktijk ontlopen de twee hdmi-sticks elkaar echter nauwelijks. Dit zijn de drie belangrijkste verschillen.

Lees verder na de advertentie.

Chromecast vs Xiaomi Mi TV Stick: een vergelijking

Een ‘domme’ tv omtoveren in een smart tv: met die belofte werd de Chromecast jaren geleden gelanceerd. En niet zonder succes, want Googles hdmi-dongle groeide de afgelopen jaren uit tot een geliefd product.

Het is dus niet meer dan logisch dat andere bedrijven aan de slag gingen met hun eigen producten om films, muziek en foto’s naar je tv te kunnen streamen. De meest recente is de Mi TV Stick van Xiaomi.

Op papier ontlopen de hdmi-sticks elkaar maar weinig. Beiden kunnen in full-hd-beeldkwaliteit naar je tv-scherm casten, overweg met de Google Assistent (om met je stem een filmpje op te zetten, bijvoorbeeld) en hebben een adviesprijs van vier tientjes.

Sterker nog, de Xiaomi Mi TV Stick heeft een ingebouwde Chromecast-functie. Je kunt dus vanuit ondersteunde telefoon-apps, zoals Netflix en YouTube, naar je grote tv-scherm streamen door op het welbekende Cast-icoon te tikken. De tv-stick draait bovendien op Android TV en kan overweg met apps uit Googles Play Store.

De verschillen tussen de twee apparaten zijn dan ook klein, maar niet afwezig. Tijd voor een vergelijking.

Chromecast (L) en Xiaomi Mi TV Stick (R)

Verschil 1: Ontwerp

Het meest zichtbare verschil tussen de Chromecast en Xiaomi Mi TV Stick is het ontwerp. Laatstgenoemde is, wat je op basis van de naam mag verwachten, een stick. De Xiaomi Mi TV Stick is iets groter dan een gemiddelde usb-stick. De Chromecast is weer iets groter en heeft qua ontwerp meer weg van een hockeypuck en is dus groter. Beide apparaatjes sluit je op een hdmi-poort van je tv aan.

Verschil 2: Afstandsbediening

Een ander overduidelijk verschil komen we tegen bij de bediening. De Xiaomi Mi TV Stick wordt standaard met een afstandsbediening geleverd, in tegenstelling tot de Chromecast. Googles hdmi-dongle bedien je vanaf je smartphone, laptop of ander apparaat waarmee je kunt ‘casten’.

De Mi TV Stick heeft daarentegen een heuse afstandsbediening om het volume te regelen, of een andere film op te zetten. Extra handig zijn de snelkoppelingen, waarmee je direct Netflix of de Google Assistent opstart. De afstandsbediening gebruikt bluetooth om verbinding met de Mi TV Stick te maken.

Verschil 3: Geluidskwaliteit

De Xiaomi Mi TV Stick ondersteunt zowel Dolby als DTS. Dat is fijn voor de audiofanaten onder ons, want hierdoor heb je meer flexibiliteit qua surround sound-geluid. De Chromecast (2018-versie) kan alleen met Dolby-formaten overweg.

Aankoopadvies: Welke moet je halen?

De hamvraag is natuurlijk: welk apparaatje moet je in huis halen? Wanneer je geeft om een afstandsbediening is de keuze snel gemaakt en zou je voor de tv-stick van Xiaomi kunnen gaan. Deze heeft daarnaast als voordeel dat hij met DTS om kan gaan.

Xiaomi moet nog bekendmaken vanaf wanneer de hdmi-stick verkrijgbaar is. Kun je niet wachten en wil je direct beginnen met streamen, dan moet je dus bij de Chromecast zijn. Googles dongle heeft zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen en biedt zonder twijfel waar voor zijn geld. Of ook de Xiaomi-stick weet te overtuigen moet nog uit de reviews blijken.

Google Chromecast 2018

Google Chromecast 2018 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 53,-

Bekijk prijzen

Het is overigens een interessante tijd voor hdmi-dongles. Google sleutelt op de achtergrond namelijk hard door aan een nieuwe versie van de Chromecast. Dit apparaatje, met codenaam ‘Sabrina’, krijgt hoogstwaarschijnlijk ook een afstandsbediening. Daarnaast kan de mysterieuze Chromecast beter overweg met al je smart home-apparatuur.

Blijf op de hoogte van de nieuwe Chromecast

Klinkt dit als een goede deal? Dan is het verstandig om de hand nog even op de knip te houden. Als we de geruchtenmolen mogen geloven komt de nieuwe Chromecast nog dit jaar uit. De redactie van Android Planet volgt alle ontwikkelingen op de voet.

Blijf hiervan op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief of download de gratis Android Planet-app. Check in de tussentijd onderstaand artikel waarin we de meest geloofwaardige geruchten omtrent de nieuwe Chromecast hebben gebundeld.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast 2018
Google Chromecast 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu