Twitter laat je straks toch weer kiezen voor een chronologische tijdlijn

Thomas Haenen
18 september 2018, 11:19
2 min leestijd
Twitter laat je straks toch weer kiezen voor een chronologische tijdlijn

Binnenkort kun je met Twitter weer direct de meest recente posts zien. Het bedrijf gaat gebruikers toch weer een optie bieden voor een chronologische tijdlijn.

Lees verder na de advertentie.

Comeback voor chronologische tijdlijn op Twitter

Toen Twitter begon draaide het sociale netwerk volledig om actualiteit: de laatste statusupdates stonden altijd bovenaan. Zo wist je precies wat je vrienden op dat moment deden, en kwam het laatste nieuws direct binnen. Niet iedereen zit echter continu op Twitter, en daarom toont het bedrijf steeds vaker tweets die je mogelijk gemist hebt terwijl je offline was.

Veel actieve gebruikers menen dat dat tegen de gedachte van Twitter in gaat. Die gebruikers komt het sociale netwerk tegemoet met de aankondiging van vandaag. Twitter zegt dat het de komende weken test met een optie om gebruikers te laten schakelen tussen een volledig chronologische tijdlijn, en eentje waar soms aanbevolen tweets getoond worden. Het bedrijf geeft geen indicatie van wanneer de feature voor iedereen beschikbaar is.

Zo pas je je tijdlijn zelf aan

Twitter geeft geïnteresseerde gebruikers nu al een tussentijdse oplossing. Door je instellingen te wijzigen, krijg je nu al een grotendeels chronologische tijdlijn. Je krijgt soms nog wel wat aanbevolen, oudere tweets te zien, maar alleen van mensen die je volgt. Voorheen stonden er ook accounts bij van mensen die je niet volgt. Dit is hoe je deze aangepaste tijdlijn activeert:

  1. Open de Twitter-app op je smartphone en veeg naar rechts om het zijmenu te openen;
  2. Druk op ‘Instellingen en privacy’;
  3. Druk op ‘Inhoudsvoorkeuren’;
  4. Zorg dat het vakje bij ‘De beste tweets als eerste weergeven’ uitgeschakeld is.

Ook aanpassingen bij Instagram en Facebook

De afgelopen maanden waren fans van een chronologische tijdlijn aangewezen op apps van andere ontwikkelaars. Deze alternatieve Twitter-apps maakten doorgaans geen aanpassingen aan de tijdlijn. Twitter heeft recentelijk echter stappen gezet om dergelijke apps dwars te zitten. Zo heeft het onlangs zijn api aangepast om sommige functies te blokkeren. Met zo’n api krijgen externe apps toegang tot de gegevens van Twitter. Sommige oudere apps functioneren niet meer door de aanpassingen van Twitter.

Vrijwel alle grote sociale netwerken zijn de afgelopen jaren zeker overgestapt op een niet-chronologische tijdlijn. Langzaam maar zeker worden er echter toch weer stappen gezet om dat (gedeeltelijk) terug te draaien, na veel klachten van gebruikers. Zo laat Instagram je nu weten als je alle recente posts gezien hebt, en toont Facebook meer posts van vrienden en minder van bedrijven.

Lees meer over Twitter

Bron: Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu