Wikileaks: ‘CIA heeft team om Android te hacken’

Thomas Haenen
7 maart 2017, 16:58
2 min leestijd
Wikileaks: ‘CIA heeft team om Android te hacken’

De CIA heeft tools om in te breken op smartphones, tablets en smart tv’s, zo blijkt uit nieuwe documenten van Wikileaks. De inlichtingdienst zou zelfs een speciale divisie hebben om kwetsbaarheden in Android te ontdekken.

Lees verder na de advertentie.

CIA Android-zerodays

Dat blijkt uit bijna 9000 documenten en bestanden die door Wikileaks naar buiten zijn gebracht. De documenten bieden allerlei details over de verschillende kwetsbaarheden die in Android, iOS, Windows en andere besturingssystemen zijn ontdekt.

Binnen de CIA zijn er speciale teams die zich richten op specifieke besturingssysteem. Zo is er een speciaal team dat zich richt op het ontdekken van zogenaamde ‘zerodays’ in Android. Dat zijn kwetsbaarheden in software waar de ontwikkelaars zelf nog niet van weten. Google heeft dus, voor zover bekend, nog niets aan deze kwetsbaarheden gedaan. De CIA zou op de hoogte zijn van 24 van deze CIA Android-zerodays, wat de beveiligingsdienst veel manieren geeft om je Android-smartphone of -tablet te hacken.

google verkiezingen

CIA-hackdivisie

Overigens blijft Google’s grote concurrent niet buiten schot: er zouden ook meer dan tien iOS zerodays ontdekt zijn door de CIA. De organisatie zou ook een specifiek iPhone-team hebben, omdat Apple’s smartphone vaak door ‘de diplomatieke en zakelijke elite’ gebruikt wordt. In totaal zouden er ruim 5000 mensen werken binnen de hackdivisie van de CIA.

Met de zerodays is het voor de CIA mogelijk om op afstand gegevens op je telefoon in te zien of om zelfs continu af te luisteren. De organisatie zou de kwetsbaarheden onder andere delen met de Amerikaanse inlichtingendiensten FBI en NSA, en de Britse GCHQ.

Ook hoog op het lijstje van de CIA: slimme televisies. Steeds meer televisies zijn voorzien van microfoons en andere sensoren. De inlichtingendienst zou inmiddels ook op deze apparaten kunnen afluisteren, zelfs als het lijkt alsof ze uitstaan. Zo kan de CIA meeluisteren bij een gesprek in je woonkamer. Een ‘domme’ tv met een Chromecast voor apps is vermoedelijk dus net wat veiliger.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Wikileaks
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu