Clash Royale gaat als een trein en wij kunnen ook niet stoppen met spelen. Dat is niet gek, want de game is het voorbeeld voor alle smartphonegames.
Lees verder na de advertentie.
Clash Royale inspiratie
Clash Royale heeft vorige week een flinke update gekregen. De game heeft nu een stapel meer units om mee te spelen, waardoor elk potje weer verrassend is. Dit is echter niet de reden waarom de game zoveel gespeeld wordt, want in de basis is er al genoeg zodat we maar niet willen stoppen. Ook zonder de update. Sterker nog: Clash Royale is het voorbeeld voor alle smartphonegames.
Gameplay
Een groot deel van de succesvolste smartphonegames hebben een hele slimme gameplaymechaniek waardoor we door blijven spelen voor een hogere eindscore, of het zijn games waarin het vooral gaat om het maken van progressie. Dan is de gameplay minder van belang, maar wel of je vooruitgang maakt door het groeien van een gebouw of stad of dat je dingen vrijspeelt. De games in deze tweede categorieën gaan al snel op een soort bezigheidstherapie lijken.
Wat Clash Royale uitstekend doet is die twee elementen combineren, maar de gameplay blijft het belangrijkst. Hoewel je uiteraard progressie wil maken in je level, de arena waarin je speelt en de kaarten die je opspaart, is de gameplay leuk omdat de potjes uitdagend zijn. Je kunt veel verschillende strategieën en tactieken toepassen en moet in elk potje reageren op verrassende aanvallen van de tegenstander. Als ik verleidt wordt om een in-app aankoop te doen, is dat niet omdat ik meer edelstenen of goud wil krijgen, maar zodat ik meer potjes kan spelen. Alles is gebouwd rond de leuke gameplay, en daar kunnen veel gamemakers wat van leren.
Afwerking
Clash Royale schittert daarnaast qua afwerking. Dat is logisch, omdat de makers van Clash of Clans er achter zitten en zij zwemmen in het geld. Toch zou dit ook als inspiratiebron kunnen dienen voor andere gamemakers. Alles klopt. De game is stabiel en ziet er prachtig uit. De interface roept geen vragen op en de in-app aankopen zijn niet storend. De mogelijkheid om interessante wedstrijden terug te kijken en je eigen wedstrijden met je clan te delen, is iets wat andere games pas in een later stadium zouden aanbieden, maar hier al direct helemaal goed zit.
Vooral belangrijk bij een game als deze is dat de balans klopt. Een unit, of een combinatie van units, moet niet te krachtig zijn zodat je er altijd mee kunt winnen. Troepen moeten ook weer niet te zwak zijn zodat ze nooit gebruikt worden. De balans zat al direct goed in Clash Royale, maar wordt in updates ook beetje bij beetje aangepast.
Veelzijdig
Vorige week dacht ik de blits te kunnen maken met mijn level in Clash Royale tegenover mijn jonge smartphonegame spelende neefje. Het bleek echter dat hij niet alleen verder was dan ik, maar ook veel meer wist. Dat we elkaar vervolgens spelerstips konden geven geeft wel aan hoe diep de game is. Toch is het ook enorm toegankelijk. Waar de game echter vooral in straalt is de veelzijdigheid.
Door een uitstekend matchmaking-systeem hebben spelers van elk niveau een uitdaging. De game is daardoor leuk voor mensen die zo nu en dan een potje spelen en mensen die constant er mee bezig zijn. Het is leuk voor een groepje vrienden in een clan die regelmatig een vriendelijk potje tegen elkaar speelt, maar ook leuk op e-sports-niveau, waarbij een publiek toekijkt en meeleeft. Normaal gebeurt dit alleen bij grote games met lange potjes, zoals Dota 2 of League of Legends. Clash Royale bewijst dat het ook kan met een mobiele game met potjes die niet langer dan drie minuten duren.
→ Download Clash Royale in Google Play (gratis)