Column: Bird Box-challenge met een noise cancelling koptelefoon

Erwin Vogelaar
26 januari 2019, 10:32
4 min leestijd
Column: Bird Box-challenge met een noise cancelling koptelefoon

Technologie kan je afsluiten van de wereld, maar geeft introverte mensen ook de mogelijkheid om zich terug te trekken in een technologische bubbel. Dat zijn twee totaal verschillende dingen.

Lees verder na de advertentie.

Introverte Bird Box-challenge

Ik heb een introverte persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent dat niet dat ik verlegen ben. Wat het onder andere wel betekent, is dat het mij energie kost om onder veel mensen te zijn, terwijl extraverte mensen daar juist energie van krijgen. Er is een groot verschil tussen dingen niet durven, en een voorkeur hebben voor situaties zonder overstimulatie. Zo ben ik bijvoorbeeld extra gevoelig voor geluid.

Het komt nog wel eens voor dat er onterecht op introverte mensen wordt neergekeken, zelfs van kleins af aan. Als introverte mensen gedwongen worden om zich extravert te gedragen, omdat dat zogenaamd zou horen en leuk zou zijn, maakt dat eerder ongelukkig dan gelukkig. Alsof extravert het ideaal is, in plaats van een andere persoonlijkheid met eigen voor- en nadelen.

Het fijne van het bewustzijn van mijn introvertheid, is dat ik er voor mezelf rekening mee kan houden. Daarom is het fantastisch dat er steeds meer technologische hulpmiddelen zijn die introverte mensen kunnen gebruiken om zich terug te trekken.

Eigen wereldje

Door technologie komen we steeds meer in een eigen wereldje te zitten. Tijdens feestjes of dates grijpen veel mensen direct naar de telefoon als we even alleen gelaten worden. Daarnaast draagt bijna iedereen onderweg oordopjes of flinke koptelefoons om naar eigen muziek of podcasts te luisteren.

Ik zie daar geen probleem in, maar er valt wat voor te zeggen dat deze afzondering steeds verder groeit. Hoelang duurt het nog totdat de helft van de treinreizigers een virtual- of augmented reality-bril draagt? Als ik het echter heb over technologie die introverte mensen kan helpen, dan heb ik niet over middelen om je af te sluiten van de rest, maar om je terug te trekken als je het nodig hebt. Dat lijkt hetzelfde, maar is het niet.

Geluiden

Ik woon in een appartementencomplex met redelijk dunne muren. Ik werk vaak thuis, waar ik mij duidelijk beter kan concentreren dan op een druk kantoor. Tenminste, als het rustig is. Dat is niet gegarandeerd. Zo hebben de ene buren vogeltjes, zijn de andere buren voetbalfans en woon ik op de begane grond vlakbij een kroeg.

Geen probleem, dat hoort er allemaal bij. We wonen nou eenmaal dicht op elkaar in dit land en dan hoor je dingen van elkaar. Maar begin dit jaar heb ik eindelijk geïnvesteerd in een goede noise cancelling headphone, en het is nu al de beste aankoop van 2019. Met een druk op de knop verdwijnt de luide wereld om mij heen en kan ik mij ongestoord concentreren op een tekst, of zelfs mediteren op de drukste momenten van de dag.

bird box

Ik had aanvankelijk mijn twijfels over deze aankoop. Ondanks dat ik graag perioden alleen ben, voelt het ongemakkelijk als ik mij compleet afsluit. Dat is één van de redenen waarom ik niet dol ben op vr-brillen. Afgezien van het feit dat ik al misselijk word als ik er naar zo’n bril kijk, kan ik slecht tegen het idee dat ik mij niet bewust ben van mijn omgeving.

Het zal ongetwijfeld iets met evolutie te maken hebben. Als je jezelf helemaal afsluit, kun je niet vlot reageren op gevaren. Hoewel ik in mijn afgesloten appartementje in een klein stadje waarschijnlijk niet plots door een tijger wordt besprongen, kan ik dat gevoel niet van mij afschudden.

Bird Box

Het is natuurlijk niet voor niets dat films als Bird Box populair zijn, want plots je zintuigen verliezen is eng als je daarvan afhankelijk bent om alert te zijn. Gelukkig blijkt dat met de koptelefoon reuze mee te vallen. Het is niet alsof ik een Bird Box-challenge doe als mijn gehoor tijdelijk wegvalt. Ik geef mezelf, als ik het nodig heb, de mogelijkheid om even weg te zijn van alles om mij heen.

Inmiddels hebben bedrijven wel een goed profiel van mijn persoonlijkheid en proberen ze met advertenties mij steeds verder in mijn persoonlijke, technologische bubbel te duwen. Instagram probeert mij bijvoorbeeld sinds een week een extra zware deken aan te smeren dat anxiety zou verminderen. Op zich zou dat goed passen bij mijn ruismachine om ‘s nachts geluidjes weg te filteren, en mijn op maat gemaakte oordoppen tegen feestjes van de buren.

Maar toen ik deze tekst net wou afronden, zag ik in Instagram een reclame voor oordopjes die je ‘s nachts draagt om te helpen in slaap te vallen. Deze oordopjes heten ‘Kokoon’. Dat komt plots wel heel erg dichtbij. Blijf uit m’n bubbel met je cocon, Instagram.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu