De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Geef mijn geld terug, Dirk van Blendle

Erwin Vogelaar
3 augustus 2019, 10:22
3 min leestijd
Column: Geef mijn geld terug, Dirk van Blendle

Blendle gaat volledig over op een abonnementsdienst, terwijl een hoop mensen nog Blendle-geld in hun portemonnee hebben zitten.

Lees verder na de advertentie.

Geef mijn Blendle geld terug

Blendle was ooit een fantastisch idee. Wilde je een artikel uit een krant lezen, maar niet de hele krant kopen? Dan kon je voor een klein bedrag dat stuk via de Blendle-app downloaden.

Het is fantastisch dat kranten nog bestaan en op deze manier toegankelijker worden gemaakt. Een krantenabonnement is namelijk niets voor mij en vele anderen. Het papier stapelt zich te snel op en je moet er echt de tijd nemen om een krant te lezen. We zijn tegenwoordig gewend om de allernieuwste berichten direct online te vinden.

Maar soms zijn er langere stukken die je graag wil lezen, ook al is dat maar eens per maand. Bijvoorbeeld omdat mensen die je waardeert op sociale media delen dat een artikel zo goed of interessant is.

blendle geld

Geen Spotify

Natuurlijk is een aankoop van dertig cent per maand niet de beste formule voor een bedrijf om draaiende te blijven, dus de complete overstap naar abonnementen is begrijpelijk.

Wel is het jammer, want Blendle Premium is het bijna het tegenovergestelde van waar het bedrijf ooit voor stond. Vroeger was Blende de “iTunes voor kranten” met de boodschap: “je betaalt alleen voor wat je leest”. Op de website stond zelfs groot: “premium journalism without subscriptions”. En nu is Blendle toch één van de vele abonnementen geworden.

Maar het is geen Spotify, waarbij je voor een tientje per maand van alles zou kunnen lezen. Logisch, omdat goede journalistiek anders niet vol te houden is. Maar in plaats van alleen betalen voor de krenten uit de pap die je zelf eruit vist, ben je bij het nieuwe abonnement afhankelijk van de artikelen die de medewerkers van Blendle uitzoeken.

Dirk op vakantie

Menig gebruiker geeft via sociale media aan dat ze hun accounts daarom stopzetten, maar stuiten daarbij tegen een probleem. Bij Blendle plaatste je geld in een portemonnee, waarna je makkelijk voor artikelen kon betalen. Dat geld krijg je niet meer terug.

Dat wordt allemaal heel overdreven gecommuniceerd met ‘gezellige’ marketing e-mails van “Dirk van Blendle”. Alhoewel, deze week kwam “Sharon van Blendle” met het nieuws, want “Dirk is even op vakantie”. Klikte je in de e-mail op de vraag “Kan ik mijn overgebleven leestegoed terugkrijgen?”, dan was het antwoord duidelijk: nee.

blendle geld

Blendle heeft wel besloten dat je jouw geld nog aan losse artikelen mag blijven uitgeven. Het laatste nieuws is dat als de servers van het oude Blende uitschakelen en je nog tegoed over hebt, je jouw geld terug kan krijgen. Het zal mij benieuwen.

Het gaat mij niet om die zeven euro in mijn Blendle-portemonnee, maar wel om het principe. Wellicht is het een idee om de optie te geven om het overgebleven tegoed te laten storten aan een goed doel, zoals de daklozenkrant? Dat zou pas echt supersympathiek zijn.

Hoeveel heb jij nog in je Blendle-portemonnee? Ga je het uitgeven aan artikelen, of wacht je tot je het terug kan krijgen? Laat van je horen in de reacties.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu