Haal je een boosterprik, dan moet je die nog handmatig toevoegen aan de CoronaCheck-app. Waarom wordt dat niet beter gecommuniceerd?
Lees verder na de advertentie.
Kennis over apps een booster geven
Zoals veel mensen heb ik een boosterprik laten zetten. Een derde vaccinatie om de antilichamen in mijn lichaam weer wakker te schudden. Deze keer in een andere stad, want het systeem om afspraken te maken voor zo’n prik is ondoorgrondelijk chaotisch. Leeftijdsgroepen gaan door elkaar, priklocaties zijn ver weg en als je het scherm refresht krijg je vaak hele andere opties.
Maar het was op locatie gelukkig goed geregeld, met een enorme parkeerplaats vol af en aan rijdende mensen die zich lieten vaccineren of om de hoek een coronatest deden. Het was als een geoliede machine.
Opvallend detail vond ik dat iedereen hun sms’je van de GGD moest laten zien waarin de afspraakbevestiging staat. Ook de oude man voor mij, die onhandig zijn oude telefoon tevoorschijn haalde om te zoeken waar die sms-functie nou ook alweer zat. Het is een voorbeeld van hoe er wordt verwacht dat iedereen maar weet hoe telefoons en apps werken.

Geen foldertje
De persoon die mij vervolgens prikte was super vriendelijk. Hij vroeg of de linkerarm goed was en vertelde dat ik bij pijn in de arm deze beter kon bewegen dan masseren. En uiteraard werd ik na afloop uitgelegd dat ik nog een kwartiertje moest zitten in de wachtruimte met mijn mondkapje naar beneden.
Wat miste was informatie over hoe je die booster vervolgens toevoegt aan de CoronaCheck-app. Als je deze in de app wil hebben, moet je dat namelijk handmatig nog even doen. Daar wordt met geen woord over gerept op zo’n priklocatie. Daar zou iedereen toch op z’n minst een foldertje over mee moeten krijgen?
In plaats daarvan moet men eerst bewust worden gemaakt van het feit dat de booster niet automatisch in de app verschijnt, bijvoorbeeld via sociale media. Vervolgens moeten ze zelf op zoek naar een plek waar uitgelegd wordt hoe dat kan (zoals bij ons).
Reizen
Het is niet alsof dit om een onbelangrijk feitje gaat. Deze app moet je hebben om mee te kunnen doen in de samenleving, of om op reis te kunnen. Waarschijnlijk moet je snel verplicht een booster hebben om vrij door de EU te reizen zonder jezelf elke keer te hoeven testen. En om dat te bewijzen moet het in de app staan, of je moet het ergens uitprinten. Dat op het laatste moment doen, bijvoorbeeld als je op het vliegveld staat, is een recept voor problemen. Je zal net zien dat op dat moment DigiD niet werkt. Als je überhaupt je wachtwoord nog weet.
Als je dit leest voelt het waarschijnlijk niet als een groot probleem, maar dat komt omdat jij natuurlijk veel weet over smartphones en apps. Er zijn ook verrassend veel mensen die dat niet weten. Zoals die oude man voor mij die met zijn telefoon aan het prutsen was om die sms tevoorschijn te halen.
Door zoiets als een booster toevoegen aan een corona-app als vanzelfsprekend te zien of de instructies alleen online te plaatsen, vergroot je alleen maar de kloof in de samenleving tussen de tech-savy mensen en hen die er weinig vanaf weten.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23 jul 2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16 jul 2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2 jul 2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25 jun 2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18 jun 2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11 jun 2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28 mei 2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14 mei 2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30 apr 2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14 apr 2022)