De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Disney wordt te groot, maar wat doe je er aan

Erwin Vogelaar
31 augustus 2019, 10:31
3 min leestijd
Column: Disney wordt te groot, maar wat doe je er aan

Disney wordt steeds machtiger en streamingdienst Disney Plus is daar de volgende stap van. Is het bedrijf te groot? En wat doe je er aan? Ik in ieder geval niets.

Lees verder na de advertentie.

Disney wordt te groot

Het nieuws dat Spider-Man waarschijnlijk niet meer onderdeel is van de Marvel Cinematic Universe, kwam vorige week hard aan. Op Twitter klonk er veel woede over Sony en Disney die nu ruziën over de rechten. Deze berichten kwamen grotendeels van mensen die gewoon hun favoriete superheld in hun favoriete filmuniversum willen zien. Dat wil ik natuurlijk ook. Toch is er meer aan de hand.

Allereerst gaat het allemaal om twee grote bedrijven die met elkaar vechten om zoveel mogelijk geld te verdienen. Avengers: Endgame heeft een record gebroken met het meeste geld dat een film ooit heeft opgebracht, maar Disney wil meer verdienen aan Spider-Man. Sony, dat de rechten van Spider-Man bezit, weet op zijn beurt heel goed dat dit het belangrijkste filmpersonage is dat het bedrijf in handen heeft.

disney wordt te groot

Te groot

Maar er is nog iets veel engers aan de hand. Disney wordt veel te groot. Inmiddels is er praktisch elke maand wel een nieuwe Disney-film in de bioscoop met Pixar, Marvel, Star Wars, Disney-remakes enzovoort. Deze infographic laat zien wat Disney inmiddels allemaal bezit. Waaronder ook Fox, ABC, ESPN en Hulu.

Het bedrijf heeft zichzelf ondertussen slim gepositioneerd. Mensen maken zich namelijk geen zorgen over hoeveel merken het bedrijf bezit en de gevolgen daarvan, maar worden juist boos op andere bedrijven als ze Disney iets ontzeggen. Voor hen is Sony de slechterik in dit verhaal. Maar is het nou echt zo erg als Disney niet letterlijk alles in handen heeft?

Disney gaat ons nog meer verbinden aan zijn merken via Disney Plus. Nederland is wonder boven wonder één van de eerste landen die deze dienst krijgt. De plannen voor de streamingdienst klinken tevens bizar goed. Disney weet precies wat mensen willen, zoals meer Star Wars, meer Marvel en domme kerstfilms. Maar het bedrijf heeft zoveel geld, dat de plannen verder gaan dan we ooit hadden durven dromen.

Meer van alles

De eerste beelden van The Mandalorian, de eerste Star Wars-serie, zien eruit alsof je naar een film met een flink budget kijkt. Later volgt er een Obi-Wan Kenobi-serie met Ewan McGregor. Voor het bizarre aantal Marvel-series worden ook gewoon de filmacteurs opgetrommeld om hun personages verder uit te diepen.

En die series moet je natuurlijk zien om de Marvel Cinematic Universe volledig mee te krijgen. Daarnaast worden afleveringen per week uitgebracht om ons zo lang mogelijk te laten betalen.

Moeten we dat allemaal wel willen? Dat één bedrijf zo’n groot deel van al onze verhalen vertelt? Voor de creativiteit lijkt het mij dramatisch. Disney speelt het bijvoorbeeld heel erg veilig. Dat zie je met Star Wars, door de verhalen altijd rond dezelfde tijd en dezelfde locaties af te laten spelen, terwijl er zoveel meer mogelijk is met dat universum. Dat zie je met Marvel, door mensen exact te geven wat ze willen, maar zelden echt te verrassen. Het bedrijf doet alles om niemand tegen het hoofd te stoten en dat wordt saai.

Maar wat doe je er aan? Ik ga in ieder geval niet stemmen met mijn portemonnee, want ik wil toch niets missen. Ik wil net als iedereen voor zeven euro per maand al die series en films opslurpen. Zelfs met domme titels als High School Musical: The Musical: The Series.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu