De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Ericsson heeft de vreemdste reclame over 5G

Erwin Vogelaar
23 november 2019, 13:14
3 min leestijd
Column: Ericsson heeft de vreemdste reclame over 5G

5G komt eraan. Mensen en bedrijven struikelen over elkaar heen met hun ideeën over deze nieuwe technologie. Ericsson probeert gamers te bereiken via een vreemde reclame.

Lees verder na de advertentie.

Ericsson 5G-reclame

De afgelopen weken kreeg ik oneindig vaak een reclame van Ericsson voorgeschoteld op Twitter. Eentje over 5G-technologie en games. Logisch dat deze reclame naar mij wordt gestuurd, omdat Twitter natuurlijk goed weet dat ik iets heb met smartphones en games. Maar als je dit soort reclames naar mensen stuurt die er wat vanaf weten, kun je op z’n minst zorgen dat het ergens op slaat.

‘Level up your games’, staat er onder de video. ‘Kom erachter hoe 5G een nieuw level aan games kan ontketenen.’ In de video is Mari Takahashi (mogelijk bij je bekend door Smosh) te zien, terwijl ze via een motion capture-pak in een gamewereld duikt met het bericht dat 5G virtual reality draadloos kan maken. ‘5G-technologie gebruiken om je onder te dompelen in die wereld, brengt het echt naar een nieuw level.’

Als daarna Diego González Morín van Ericsson belooft dat het bedrijf met 5G dit realiteit gaat maken, geloof je hem zo op zijn bruine ogen. Maar als je erover gaat nadenken, slaat het allemaal nergens op.

ericsson 5g

Virtual reality

Want wat heeft 5G met virtual reality te maken? Wellicht in de verre toekomst als games zoals Google Stadia ook voor andere platformen gestreamd kunnen worden, maar dat speelt nog lang niet. Niemand is daar ook mee bezig, omdat 5G in die zin niets toevoegt aan andere snelle internetverbindingen.

Maar het meest stoor ik mij aan de gamebeelden. Mari verandert in een gamepersonage met een heel strak pakje in een nepgame die oogt alsof het voor de Nintendo 64 is gemaakt. Het personage slaat in deze paarse wereld in het luchtledige, terwijl een groene alien vrolijk toekijkt.

Het is alsof de makers van de reclame een idee hadden over wat een game is, zonder ooit een game gezien te hebben. Doe iets met geweld, maar zonder echt geweld te laten zien. Stop een vrouw in een extreem strak pakje, maar maak het niet te seksueel. En iets met een alien??

ericsson 5g

Gezondheid

Op zich past deze reclame wel bij de algemene discussies over 5G, waarin mensen zomaar dingen roepen. Zelfs in de reacties op de video stellen meerdere Twitteraars dat je kanker krijgt van 5G. Sociale media staan vol met mensen die roepen dat 5G je ziek maakt en de technologie bijen vermoordt. Het zou je stemming kunnen aanpassen en is volgens sommigen zelfs in het leger gebruikt als wapen, waardoor mensen voelen dat hun huid in brand staat. Het lijkt alsof we terug zijn gegaan in de tijd, toen men bang was kanker te krijgen van radiosignalen, wifi, of 4G.

5G klinkt allemaal heel spannend en het is logisch dat bedrijven daar mee aan de haal gaan om hun naam met de technologie te verbinden. Helemaal door de angst rond Huawei en China. Maar laten we er niet meer van maken dan het is. 5G is gewoon sneller mobiel internet.

Er is overigens geen wetenschappelijke reden om aan te nemen dat je van deze technologie naar wordt. Over de reclame van Ericsson kan ik niet hetzelfde zeggen.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu