De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Column: Het Eurovisie Songfestival kijken is topsport

Erwin Vogelaar
18 mei 2019, 10:22
3 min leestijd
Column: Het Eurovisie Songfestival kijken is topsport

Vanavond gaan we zien of Duncan Laurence de verwachtingen waarmaakt, en Nederland inderdaad wint. Maar het Eurovisie Songfestival kijken is tegenwoordig topsport.

Lees verder na de advertentie.

Het Eurovisie Songfestival kijken is topsport

Het Eurovisie Songfestival is voor liefhebbers een jaarlijks feestje om naar uit te kijken. De één heeft het hele jaar door voetbal op televisie, terwijl wij het moeten doen met maar drie avonden muziek. Dat is niet eerlijk, dus moeten kijkers alles eruit halen wat er in zit.

Net als op het voetbalveld is het indrukwekkend wat al die zangers op het podium presteren. Niet altijd om hun zangkunsten, maar dat wordt dan meestal wel gecompenseerd met een brandende piano, een hamsterwiel of weinig kleding. Echte topsport is echter pas Eurovisie volgen als je alles mee wil krijgen, want dat valt tegenwoordig niet mee.

Eén zender

Het Songfestival bestaat al sinds 1956 en wat was de boel toen nog overzichtelijk. Er deden maar zeven landen mee, er was nog geen kleur en het meest heftige wat er gebeurde, was dat door vertraging de Joyeux Rossignols hun fluitact in de pauze moesten verlengen.

Wil je tegenwoordig kijken, dan moet moet je met van alles rekening houden. Allereerst moet je beslissen welke zender je kijkt. In 1956 was er nog maar één zender die alleen in de avond uitzond. De mensen hadden niet eens Netflix! Nu moet je tijdens het songfestival kiezen tussen de commentatoren van Nederland, België of Engeland.

Zit je eenmaal klaar met je goedkope rosé, chocolade en een bakkie chips, dan moet je ook je smartphone erbij houden. Songfestival-fans verzamelen heel het jaar hun inspiratie om nu in hun tweets te knallen, en dat wil je niet missen.

Dat is een probleem bij voetbal, dat het hele jaar door te zien is. Er zit geen enkele originaliteit meer in de dingen die fans op sociale media gooien. Leer van de Twitteraars tijdens het Songfestival. Mits je wel de juiste hashtag volgt, want was het nou #Eurovision, #ESF19, #Eurovision2019, #ESF2019, #songfestival of #YesWeDuncan? Die laatste wordt niet echt gebruikt, maar dat zou wel moeten.

Gifs

Heb je eenmaal jouw zender gekozen, ververs je regelmatig de hashtag naar keuze en giet je de combinatie van chips en chocolade weg met een golf wijn? Dan zijn er nog de verschillende chats waar je mee rekening moet houden. Vol met vrienden die in groepjes kijken, maar er toch ook met anderen over willen praten.

eurovisie songfestival kijken

En mijn probleem is dat ik er dan ook nog een laptop bij pak met een extra livestream, om gifs te maken voor sociale media. Hopend dat ik een leuke grap kan bedenken, maar dan bijvoorbeeld gefrustreerd naar de vrouwen op stokjes van Australië kijk zonder inspiratie, en pas de volgende dag de link met Mad Max: Fury Road leg.

Dit jaar komt daar ook nog bij dat er op sociale media een duidelijke extra stem te horen is van hen die het evenement boycotten. Met een zeer legitieme reden. Israël schendt de mensenrechten en men is het er daarom niet mee eens dat het evenement daar wordt gehouden. Het is even proppen, maar naast een smartphone, laptop en nog een glas rosé past er op de bank ook best nog wel een dosis schuldgevoel.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Bronnen afbeeldingen: Andres Putting, Andres Putting
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's