De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Facebook is een giftige relatie en ik kan niet stoppen

Erwin Vogelaar
9 februari 2019, 10:28
3 min leestijd
Column: Facebook is een giftige relatie en ik kan niet stoppen

De manier waarop wij met Facebook omgaan is alsof we in een giftige relatie zitten waar we niet mee kunnen stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook is een giftige relatie

De nieuwsberichten over de verkeerde dingen die Facebook doet blijven maar komen, maar nog steeds maken we massaal gebruik van het sociale netwerk. Wereldwijd zitten ruim 2,3 miljard mensen op Facebook. Toch moeten de meesten inmiddels wel doorhebben dat het bedrijf niet te vertrouwen is. Het voelt als een giftige relatie waar we niet mee willen stoppen.

Deze relatie begon mooi. Je deelde van alles met elkaar en jullie hebben samen een hoop nieuwe vrienden gemaakt en nieuwe interesses ontdekt. Je partner wist zorgen te ontnemen, zoals het onthouden van verjaardagen en feestjes, zodat je daar zelf niet meer over na hoefde te denken. Jullie vonden elkaar zelfs zo leuk, dat je ook samen ging werken.

Maar toen begonnen er vreemde dingen op te vallen. Je kon enkele rare trekjes van je partner wel vergeven, zoals toen je een jaar lang elke dag werd gevraagd om spelletjes te spelen. Recentelijk valt echter op dat je partner steeds meer dingen vertelt die later totaal niet waar bleken te zijn. Voornamelijk alarmerend waren de moment dat je details over je privéleven plots van anderen hoorde, terwijl je die informatie alleen met je partner had gedeeld.

giftige relatie

Nee-nee-sticker

Toen je jouw partner op deze dingen aansprak, kreeg je wel oprechte excuses. Het zou echt nooit meer gebeuren. Toch gebeurde het een maand later weer en een maand daarna weer. Toen vielen ook pas andere kleine dingetjes op. Je partner doet de deur van het huis bijvoorbeeld nooit op slot, en je zou toch zweren dat je een nee-nee-sticker op de brievenbus had geplakt? En wat doen die woordenboeken Russisch plots in de kast?

Toch brengt de relatie ook een hoop goeds, dus kijk je het maar door de vingers. Het is toch de persoon die altijd klaar zit om te luisteren naar wat je te vertellen hebt. Zonder deze relatie heb je tevens plots geen contact meer met allerlei leuke mensen. Ook zou je baan lastig worden, want je hebt privé en werk in de loop van de tijd verstrengeld.

Maar relaties zijn gebouwd rond vertrouwen, en Facebook kunnen we gewoonweg niet meer vertrouwen. Zo simpel is het. Keer op keer neemt het bedrijf zijn verantwoordelijkheid niet. Het is aan jou of je daarmee kan leven, of dat je er wat aan doet. Als Facebook echt een relatie zou zijn, dan hadden we het toch allang uitgemaakt?

Uitmaken

Een aardig aantal Nederlanders heeft al actie ondernomen, omdat Facebook te ver is gegaan. Uit het Nationale Sociale Media Onderzoek 2019 bleek een paar weken geleden nog dat het platform 640.000 minder Nederlandse gebruikers heeft dan in 2018. Daarvan loggen 400.000 mensen niet meer in, terwijl 240.000 mensen hun account daadwerkelijk hebben opgezegd. Toch zitten er nog 11,9 miljoen Nederlanders op Facebook.

Ik heb zelf een aantal stappen ondernomen om de relatie met Facebook zo min mogelijk invloed in mijn leven te geven. Mijn berichten zijn allereerst alleen voor vrienden te zien. Ook heb ik een hoop persoonlijke informatie verwijderd, zoals mijn woonplaats, werkgever, geboorteplaats enzovoort. Foto’s waarvan ik niet wil dat ze in het wild ergens verschijnen, heb ik verwijderd en ik heb tevens een flinke stapel pagina-likes weggehaald.

Toch heb ik Facebook nog nodig en er is geen goed alternatief. Het is veel makkelijk om te blijven, toch? Al klinkt het nu net alsof ik een echte giftige relatie aan het goedpraten ben.

Heb je te maken met geweld in een relatie, of maak jij je over iemand zorgen? Kijk dan voor hulp op website vooreenveiligthuis.nl of bel 0800-2000.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu