Column: Onze Oasis wordt door de slechteriken gemaakt

Erwin Vogelaar
28 september 2019, 10:27
3 min leestijd
Column: Onze Oasis wordt door de slechteriken gemaakt

Facebook komt met Horizon, de eerste stap van wat lijkt op The Oasis uit Ready Player One. Zoals kombucha laat dat een vreemde smaak achter.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Horizon is The Oasis

Wat willen we nou echt van de toekomst als het gaat om technologie? We weten voor een deel met zekerheid waar het heen gaat en dat zal grotendeels met virtual- en voornamelijk augmented reality te maken hebben. Maar wat zit er ons daarna te wachten?

Populaire cultuur is heel goed in het bedenken van hoe de toekomst er uit kan zien, maar voor ons geeks steekt er één relatief grijpbare toekomst tussenuit. Die van Ready Player One. Dit sciencefictionverhaal verscheen eerst als tof boek en later als een matige film. Nu heb ik het niet over de staat van de wereld in dat verhaal, maar wel over The Oasis.

The Oasis

The Oasis is een gedeelde wereld in virtual reality, waar iedereen kan zijn wie ze willen zijn en kunnen doen wat ze willen doen. Zie het als een soort Massive Multiplayer Online Role Playing Game, maar dan meer uitgebreid. Het idee van het MMORPG-genre klinkt namelijk altijd fantastisch, maar in de praktijk ligt de nadruk teveel op saaie quests en eindeloos monsters verslaan. Dat moet toch leuker, groter en diverser kunnen.

In Ready Player One is The Oasis gebouwd door de meest vriendelijke man ooit. Een enorme nerd in de meest positieve zin van het woord, die vooral houdt van popcultuur uit de jaren tachtig. Niet alles in The Oasis is perfect, maar de intenties van de maker zijn goed. Het zijn de slechteriken in het verhaal die The Oasis willen overnemen om geld te verdienen aan de gebruikers. Onder andere door het laten zien van advertenties, waar men door de vr-bril niet van weg kan kijken

In de echte wereld is afgelopen week Horizon aangekondigd door Facebook. Een virtuele, sociale wereld. Het is de eerste overtuigende stap richting een echte Oasis. Met mogelijkheden om hele nieuwe werelden te bouwen en samen allerlei activiteiten te doen. Er zijn wel eerder soortgelijke pogingen geweest, zoals het oude PlayStation Home en het nieuwere VR Chat. Deze apps hebben echter een relatief kleine schaal. Facebook kennende zal Horizon alleen maar groeien en groeien.

Zuckerberg

Maar met Horizon is het net alsof de slechteriken The Oasis maken. Mark Zuckerberg kondigde de virtuele wereld aan tijdens een keynote op Oculus Connect, een evenement over virtual reality. Hij begon zijn presentatie door ons te vertellen dat hij psychologie heeft gestudeerd en daardoor precies heeft geleerd hoe onze hersenen werken. Enorm creepy gezien alle problemen rond Facebook in de afgelopen periode. Het bedrijf weet zijn sociale netwerk zo te bouwen, dat de meeste mensen het maar blijven gebruiken. Zelfs terwijl er constant privacyschandalen zijn.

Je kent inmiddels vast wel dat viral filmpje van Brittany Broski (inmiddels ook wel bekend als ‘kombucha girl’), waarin ze voor het eerst kombucha probeert en niet weet of het nou lekker of smerig is. Zo voelt dit nieuws een beetje. Als iemand die virtual reality en de groeiende mogelijkheden tof vindt, is het waanzinnig als er nieuwe dingen worden aangekondigd. Zeker als het in de buurt komt van The Oasis. Maar aan de andere kant laat Facebook een enorme vieze smaak achter. Ik wil liever niet dat het bedrijf een nog grotere rol in mijn leven gaat spelen. Wat nu?

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu