De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Fortnite kan echt niet meer

Erwin Vogelaar
29 december 2018, 10:33
3 min leestijd
Column: Fortnite kan echt niet meer

2018, het jaar van Fortnite, komt ten einde. Dat is maar goed ook, want de game kan echt niet meer. Tot 2019, het nieuwe jaar van Fortnite.

Lees verder na de advertentie.

Fortnite kan echt niet meer

Kerstdagen met de familie is een goed moment om weer in touch te komen met wat de jeugd belangrijk vindt als het gaat om smartphones. Zoals welke games er worden gespeeld, welke apps belangrijk zijn en wat in vredesnaam een TikTok is.

Ik heb vier neefjes en nichtjes waarvan er drie op de middelbare school zitten. Hun smartphones gebruiken ze voornamelijk om in contact te blijven met vrienden via sociale apps, maar natuurlijk ook voor het spelen van games.

Vroeger speelde ik op school Snake op mijn Nokia en plaagden we elkaar via MSN Messenger. Tegenwoordig heb je complexe teamgames zoals Fortnite op je telefoon en betekent pesten dat je iemand niet tagt in een foto op Instagram. De sociale druk ligt een stuk hoger.

Van Snapchat naar Instagram

Een aantal bevindingen zijn voorspelbaar. Zo gebruikt mijn nichtje Snapchat niet meer om op te publiceren, maar enkel voor de leuke filters en maskers. De foto’s worden dan in Instagram gedeeld. Dat is hét sociale netwerk voor die generatie.

Hoe lang dat zo blijft is nog maar de vraag. Op donderdag werd het scrollen door de tijdlijn in Instagram plots vervangen voor tikken. Instagram stelde dat het om een ‘bug’ ging, een foutje. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Een foutje is dat mijn zus met kerst per ongeluk een droge varkensrollade had gekocht in plaats van een lekkere beenham. Instagram is heel duidelijk op zoek naar een manier om ons naar reclames te laten kijken.

fortnite kan echt niet meer

Instagram moet oppassen voor de concurrentie. Zeker de jongere generaties kunnen een app zo laten vallen en onder andere TikTok ligt op de loer. Voor de oude mensen zoals ik: TikTok is een app voor video’s van vijftien seconden lang. De focus ligt op muziek, waardoor er veel ruimte is voor creativiteit.

Fortnite

Zelfs Fortnite kan zo verwijderd worden. Een paar weken geleden hoor ik van mijn zus dat mijn neefje en zijn complete leeftijdsgroep van de een op de andere dag gestopt is met de game. Daar schrok ik van, want hij speelde fanatiek. Zelfs als we met elkaar op vakantie gingen, zat hij met een headset op in een hoekje van het huisje naar zijn vrienden te roepen dat ze iemand moesten neerschieten.

fortnite apk downloaden

Nu kan Fortnite echt niet meer. Hij is er al te oud voor. Hoewel de game absoluut niet kinderachtig is, is het wel een spel met een hoop kleurtjes dat jongere kinderen ook spelen. Als stoere puber is dat natuurlijk not done. Ik dacht dat hij daarom wellicht was overgestapt naar PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG Mobile). Dat is een soortgelijke game, maar dan wat realistischer. Maar helaas, PUBG is te ‘skeer’.

HayDay

De keuze is uiteindelijk gevallen op de battle royale-modus van de nieuwste Call of Duty. Die is nu ‘lit’. Die game is echter niet op een smartphone te spelen, dus speelde hij tijdens het kerstbezoek HayDay. Dat is die game waarin je een vrolijk, kleurrijk boerderijtje moet opzetten. Dat kan blijkbaar wel als je vrienden niet meekijken.

Dat het spelen van Fortnite invloed heeft op hoe anderen je zien, blijkt wel uit de ervaringen van mijn nichtje. Volgens haar zijn de jongens op school onder te verdelen in twee groepen: “gamers en normaal”. Met rollende ogen vertelde ze hoe de gamers allemaal Fortnite spelen en het over niets anders hebben. In tegenstelling tot Instagram hoeft Fortnite zich voorlopig dus geen zorgen te maken.

Zelfs als je niet meer speelt, laat de game een stempel achter. Terwijl we stokbroodjes en wijn naar binnen werkten, werd mijn zwager boos omdat zijn niet Fortnite spelende zoon vlakbij de glazen op tafel een Fortnite-dansje deed. Op naar 2019, het nieuwe jaar van Fortnite.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu