De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Geef deze feestdagen het geschenk van updates

Erwin Vogelaar
22 december 2018, 10:27
3 min leestijd
Column: Geef deze feestdagen het geschenk van updates

Tijdens de feestdagen breng je waarschijnlijk meer tijd door met je familie dan normaal. Gebruik die kans om ze een mooi cadeau te geven: het geschenk van updates.

Lees verder na de advertentie.

Geef deze feestdagen updates cadeau

Hoe je de feestdagen in december ook invult: waarschijnlijk zie je de komende weken je familie wat vaker dan normaal. Bij de ene familie hoort daar cadeautjes bij, bij de ander een kerkdienst en weer een ander gaat voor de traditionele dronken ruzies over politiek. Hoe dan ook is kerst een moment om wat voor elkaar te doen. Wil je dit jaar je familie een praktisch cadeautje geven? Help dan even met het updaten van hun telefoon.

Android is een gefragmenteerd besturingssysteem. Dat betekent dat gebruikers allerlei verschillende versies draaien. De nieuwste editie van Android staat bijvoorbeeld maar op een minuscuul percentage van alle toestellen. Dat komt grotendeels doordat het lang duurt tot nieuwe versies van Android uitrollen. Daarnaast komt het natuurlijk voor dat oudere toestellen überhaupt geen nieuwe versies van Android meer krijgen. De taart bij de koffie is daarom waarschijnlijk de enige Pie die vele Android-gebruikers dit jaar nog zullen zien.

geschenk van updates

Toch zijn er ook genoeg mensen die gewoonweg te lui zijn om updates te installeren. Zelf hoor ik daar ook wel eens bij. Hoewel we op Android Planet vaak schrijven hoe belangrijk het is om de nieuwste updates zo snel mogelijk te downloaden en te installeren, laat ik ze wel eens liggen. Je ziet de melding namelijk als je de telefoon wil gebruiken, waardoor je geen zin hebt om op dat moment het toestel opnieuw op te starten.

In mijn geval wacht ik er echter zelden langer dan een weekje mee, maar bij velen zal dat ongetwijfeld langer duren. Die denken dan: het toestel werkt toch prima, waarom moet ik dan iets nieuws installeren?

Oudere generaties

Ik wil niet te veel generaliseren, maar waarschijnlijk zijn voornamelijk de oudere generaties wat lakser in het installeren van updates. Dat zie ik in ieder geval in mijn omgeving. Mensen die al blij zat zijn als hun toestel gewoon werkt. Pas als er iets mis gaat, wordt er gekeken naar mogelijke updates.

Ouderen zullen waarschijnlijk ook vaker hun online veiligheid niet helemaal op orde hebben. Denk aan het hergebruiken van hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken en het niet gebruiken van een wachtwoordmanager.

android beveiligingsupdate

Nu hoef je absoluut geen cursus internetbeveiliging te geven tijdens het kerstdiner tussen de droge kalkoen en de diepvriestaart van de Albert Heijn in, maar even helpen met de nieuwste updates doorvoeren is een makkelijke manier om de smartphone van je familie een stukje veiliger te maken.

Deze updates voegen namelijk niet alleen nieuwe functies toe, maar zorgen er ook voor dat de smartphones minder kwetsbaar zijn voor malware en hackers. Mensen die zich nauwelijks met digitale veiligheid bezig houden, zijn een makkelijk doelwit voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Kleine moeite

Ik heb er zelf inmiddels een gewoonte van gemaakt dat als ik bij mijn moeder op bezoek ga, ik haar telefoon even updatet. Dan kijk ik direct naar wat andere meldingen die ik wellicht kan oplossen. Het is maar een kleine moeite.

Daarnaast is het updaten van een smartphone een uitstekend excuus om even te ontsnappen als de familie moeilijke vragen gaat stellen. “Hè wat? Relatie? Kinderen? Voor of tegen Zwarte Piet en de wintertijd? Volgens mij moet ik even naar de telefoon van ome Jan kijken!”

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu