Goede voornemens gaan meestal over onze gezondheid, maar ook qua smartphonegebruik kun je veranderen. Dit is mijn goed voornemen voor 2019.
Lees verder na de advertentie.
Column: Goed voornemen 2019
Smartphones zijn onlosmakelijk verbonden met het maken van goede voornemens. Wil je afvallen? Dan houd je de calorieën bij in een app. Wil je meer bewegen? Dan noteren apps precies hoeveel stappen je hebt gezet. Zelfs voor het stoppen met roken of minder drinken van alcohol zijn apps verkrijgbaar in de Play Store.
Deze applicaties zijn super handig, maar kunnen ook een valkuil zijn. Het installeren ervan voelt namelijk al als zo’n goede eerste stap, dat je net zo goed volgende week pas echt kan beginnen. Een goed begin is al het halve werk, toch? Totdat je er over een maand achter komt dat die app nog ongeopend op het derde scherm van je homescreen staat.
Smartphone minder gebruiken?
Dat we voor het bijhouden van goede voornemens onze smartphone steeds vaker nodig hebben, staat in sterk contrast met de bewustwording dat we ook verslaafd kunnen raken aan deze apparaten.
Het afgelopen jaar werd ons steeds duidelijker gemaakt hoeveel tijd we nou eigenlijk besteden aan onze kleine schermpjes. We kunnen precies zien hoeveel uur we kattenvideo’s op YouTube kijken, of hoe vaak we ons toestel uit onze zak halen om te zien of er nu wel wat leuks op Twitter staat.
In 2019 ga ik mijn toestel hierdoor niet minder gebruiken. Niemand zit te wachten op weer een artikel over iemand die zijn smartphone een week of een maand niet heeft gebruikt. Wel heeft mijn goed voornemen er een beetje mee te maken, want mijn doel is om mijn smartphone niet meer mee naar bed te nemen.
Uit gewoonte was mijn smartphone op veel nachten het laatste wat ik zag voordat ik mijn ogen dicht deed. En dan vond het ik alsnog raar dat ik niet makkelijk in slaap kon vallen.
Gun je hoofd rust
In 2018 bleek volgens cijfers van het CBS dat twintig procent van de Nederlanders problemen heeft met slapen. Denk aan het moeilijk in slaap kunnen vallen of te vroeg wakker worden. De hoeveelheid mensen met slapeloosheid neemt zelfs toe. Daar spelen allerlei factoren in mee, maar de smartphone is daar ongetwijfeld één van.
Dan heb ik niet alleen over blauwe licht dat onze hersenen oproept om wakker te worden. Dat probleem wordt al opgelost door schermen via instellingen of apps in de loop van de avond steeds roder te maken. Het andere probleem is dat we ons tot het laatste moment van de dag bezighouden met updates over van alles. Je laat je hersenen tot het laatste moment snakken naar nieuwe informatie, zonder een moment te nemen om dat te verwerken. Dan is het logisch als je daarna niet makkelijk in slaap valt.
Stiekem ben ik al een paar maanden bezig met dit goed voornemen. Een tattoo op mijn arm moest helen en smartphones zijn verrassend vies, dus ik wilde geen risico lopen door het toestel het bed in te nemen. Dat beviel zo goed, dat ik het nu nog steeds niet doe. Ik leg voordat ik ga slapen mijn telefoon helemaal stil naast mijn bed, waarna ik nog iets doe om te ontspannen zoals mediteren of het lezen van een boek. Zonder die telefoon daarna nog even op te pakken, ga ik slapen.
De volgende stap is om niet ‘s ochtends direct dat toestel te pakken en druk alles te updaten, want daardoor wil ik nog wel eens veel te lang blijven liggen. Soms heb ik al een volledige podcast geluisterd voordat ik uit bed rol. In 2020 moet ik natuurlijk ook nog wat te verbeteren hebben. Een goed begin is al het halve werk, toch?
Wat zijn jouw goede voornemens op smartphonegebied? Laat van je horen in de reacties onder deze column!
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23-7-2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16-7-2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2-7-2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25-6-2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18-6-2022)