De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Column: Hey Google, zoek een date voor me

Erwin Vogelaar
16 februari 2019, 10:33
3 min leestijd
Column: Hey Google, zoek een date voor me

In de week van Valentijnsdag wordt er niet alleen focus gelegd op relaties, maar ook op hen die single zijn. Wat als Google een dating-app maakt?

Lees verder na de advertentie.

De Google dating-app

Valentijnsdag is een vreemde traditie. Voor mensen in een relatie ontstaat er een rare druk om iets romantisch te doen, terwijl iedereen weet dat Valentijnsdag niet veel meer is dan een commerciële truc om geld uit te geven. Toch wil je ook weer niet een zuurpruim zijn die niets doet. Zit je niet in een relatie, dan wordt ook dat op deze dag aan alle kanten extra benadrukt. Voornamelijk met pogingen om dating-apps aan de man te brengen.

Ik moet er zelf ook weer eens aan geloven. Mijn dating-app staat alweer een tijdje geïnstalleerd, maar ik ben nog niet aan inloggen toegekomen. De laatste keer dat ik dat deed heb ik een half jaar dezelfde persoon gedatet, maar wie heeft daar nou tijd voor. Weet je hoeveel ik nog op Netflix moet zien?

Maar het is bijzonder hoe snel het vanzelfsprekend is geworden om in een app mensen te gaan swipen als je toe bent aan iets nieuws. Voor Android Planet-zustersite iPhoned heb ik de afgelopen week nagedacht over de dating-app van de toekomst. In ieder geval blijven we voorlopig gewoon verder swipen. Mensen met een simpele beweging afwijzen werkt veel te goed.

google dating

Facebook Dating

Dat betekent echter niet dat er geen dingen gaan veranderen. Dat gebeurt deels onzichtbaar, bijvoorbeeld door gebruik van kunstmatige intelligentie. De grote techbedrijven kunnen ons zo aan een partner helpen als ze hun dataverzamelingen en technologie daarvoor willen inzetten.

De eerste grote nieuwe speler in de dating-markt is Facebook. Het bedrijf komt namelijk met een eigen dating-app: Facebook Dating. Mijn relatie met Facebook zelf zou ik op het sociale netwerk echter als ‘ingewikkeld’ beschrijven. Zou je Facebook nu nog vertrouwen met zoiets persoonlijks als dating? Ik stel me al voor dat je eerste date automatisch op je wall wordt geplaatst, waarna je vrienden duimpjes omhoog geven en reacties plaatsen met een serie aubergine-emoji.

Maar wat als Google een dating-app zou maken? Hoewel Google nog wel eens met een scheef oog wordt aangekeken, omdat het bedrijf veel data over ons verzamelt, heb ik nog weinig reden om te wantrouwen wat daarmee wordt gedaan. Als dat niet zo was, deed ik mijn werk niet in Google Drive, mijn e-mail niet via Gmail en stond er geen Google Home in mijn woon- en slaapkamer. Dus waarom niet Google vertrouwen met mijn datingleven?

Google Dating

Google is goed in specifieke technologieën die fantastisch zijn toe te passen in een dating-app. Met name kunstmatige intelligentie. Via machine learning kan het bedrijf als geen ander data verzamelen door onze swipes en matches, en daarvan leren om nog betere kandidaten voor te schotelen.

Google kent ons namelijk goed, waardoor het bedrijf wellicht beter weet wat wij willen dan wijzelf. Swipe je normaal alleen naar rechts op een specifiek type? Google weet misschien dat je beter bij iemand anders past. Een beetje zoals Amazon al weet dat je zwanger bent, voordat je het zelf doorhebt.

Dat je bijvoorbeeld gematched wordt omdat je beide hebt gezocht op foto’s van corgi-puppies, je beide Sex Education binnen twee dagen hebt gebinged via je Google Home en je beide ribbelchips op je Google Keep-boodschappenlijstje zet. Vooruit, dat gaat wat te ver. Ik heb al wel een uitstekende naam bedacht: Google+1.

Overigens nog een verrassende, moderne Valentijnsdag-twist: je ziet tegenwoordig via de PostNL-app al dat er echt niets voor je in de brievenbus gaat vallen. Zo hoef je jouw bed niet meer uit om teleurgesteld te worden!

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu