De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: In welk stadium stopt Google met Stadia?

Erwin Vogelaar
23 maart 2019, 10:22
3 min leestijd
Column: In welk stadium stopt Google met Stadia?

Google Stadia ziet er fantastisch uit, maar de grootste angst is dat Google er weer snel mee stopt. Hoe terecht is dat?

Lees verder na de advertentie.

Wanneer stopt Google met Stadia?

De afgelopen week heeft Google ons versteld doen staan met Stadia, de indrukwekkende technologie om de nieuwste games te streamen naar elke Chrome-browser. Ik houd van games en zie dit als een manier om het medium veel toegankelijker te maken. Bij Google moeten we echter altijd in het achterhoofd houden: hoelang blijft dit bestaan?

Eerder deze week heeft Google bekendgemaakt dat Inbox by Gmail er op 2 april mee stopt. Inbox was één van de fijnste e-mail-apps in de Play Store. De app liet je op een bijzondere, maar zeer handige manier je leven ordenen door een combinatie van e-mails en herinneringen. Daardoor was Inbox voor mij en vele anderen één van de belangrijkste apps op de smartphone.

Inbox by Gmail stopt

Inbox stond bekend als een experimentele app, dus het is begrijpelijk dat Google uiteindelijk de stekker eruit trekt. Toch worden gebruikers wel achtergelaten zonder een echt alternatief. Google oppert dat Gmail dezelfde functies heeft, maar dat is (nog) niet zo.

Google Reader? I hardly knew her

Deze week kreeg ik tevens een e-mail van Google dat dit het laatste moment is om gegevens van Google+ op te slaan. Dit sociale netwerk sluit ook op 2 april. Daar ben ik zelf wat minder rouwig om, maar ik kan mij goed voorstellen dat anderen nog dagelijks van deze dienst gebruikmaakten.

Een experiment en een gefaald sociaal netwerk stoppen. Is dat echt zo raar? Nee, maar het past wel in een akelige trend van Google. Ken je Google Glass nog? Het zou de toekomst zijn, maar is al verdwenen voordat het echt uitkwam. Of wat dacht je van sociaal netwerk Google Buzz, of Google Wave. Recentelijk is Google Allo ook nog eens gestopt. En dat is nog maar een handjevol voorbeelden.

Het droevigste slachtoffer is misschien wel Google Reader. Voor mij als journalist, en voor vele anderen, was deze tool onmisbaar om nieuws bij te houden. Google merkte echter dat Reader niet genoeg opleverde en trok de stekker eruit. Plots moesten ik en vele anderen hun hele werkritme omgooien.

Assassin’s Creed

Dat kan met Stadia ook gebeuren. Net als je gewend bent aan streamen in Google Chrome, je al je savegames binnen Stadia hebt opgeslagen en wellicht wat geld in de dienst hebt geĂŻnvesteerd, kan Google besluiten dat het toch niet genoeg oplevert.

Stadia voelt namelijk nog heel experimenteel. Google is snel van het experimenteren met Project Stream (oktober 2018) naar een fysieke controller en deals met allerlei game-ontwikkelaars gegaan. Later dit jaar kunnen we zelfs al met Stadia aan de slag, terwijl er nog niets bekend is over de prijzen. Zo snel Google enthousiast is geworden, kan het bedrijf ook zijn interesse weer verliezen. Bijvoorbeeld als de games van eigen studio Stadia Games and Entertainment floppen.

stadia netflix

Zolang Stadia een abonnement is waarbij je voor een maandelijks bedrag allerlei games speelt, vind ik dat niet zo’n probleem. Het is onderdeel van het risico dat je neemt als je diensten en producten van Google gebruikt. De zoekgigant werkt nou eenmaal experimenteler dan andere bedrijven. Als je echter games moet kopen, dan is het een ander verhaal.

Ik geef Google vooralsnog het voordeel van de twijfel. Stadia kan veel betekenen voor de game-industrie en als het stopt, dan zijn er in tegenstelling tot Inbox of Reader altijd nog goede alternatieven. Laten we dus eerst beginnen met spelen voordat we bang worden voor een game over.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu