De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Column: Als je zelf niet nadenkt, blijft je smart home dom

Erwin Vogelaar
24 november 2018, 10:33
3 min leestijd
Column: Als je zelf niet nadenkt, blijft je smart home dom

Deze week stond Android Planet in het teken van de smart home. In de praktijk voelt mijn woning echter nog te vaak als het domme huis.

Lees verder na de advertentie.

Het domme huis

Eerder deze week wilde ik iets simpels kijken, dus vroeg ik via mijn Google Home om de vrolijke animatieserie Hilda op Netflix te starten. De Google Assistent reageerde zoals altijd snel met “Okay!”, maar vervolgde dat met: “Hitler: A Career from Netflix, playing on Castaway.” Mijn Chromecast met een domme woordgrap als naam, stuurde de documentaire over Hitler direct naar mijn televisie.

Ik ben dol op die kleine Google Home Mini in mijn huis, want het apparaatje maakt het leven een stuk fijner. Veel slimme apparaten heb ik niet, maar met wat Philips Hue-lampen en een Chromecast kom je al een heel eind. Tenminste, als het werkt.

Het kan aan mijn uitspraak van woorden liggen, dat mijn Google Home Mini zowel Engels als Nederlands spreekt, of dat het apparaatje in een open kastje staat, maar het gaat nog vaak fout. De Google Assistent is van alle spraakassistenten het beste in het begrijpen van verschillende zinnen, maar mij verstaan blijft een uitdaging.

Aan of uit?

Elke keer als de Google Assistent ‘s avonds laat mijn lichten wil aandoen, terwijl ik juist vraag om ze uit te zetten, voelt mijn huis een stukje dommer. Want waarom ziet Google niet dat alle lichten al aan staan? En waarom denkt Google dat ik een timer wil uitzetten als ik nooit een timer heb aangezet? Dit soort foutjes komen vaak voor.

domme huis

Het slimme huis via Google Home zit nog in een fase waarin elk slim apparaat letterlijk uitvoert wat je zegt, en daar verder niet over nadenkt. Begrijp me niet verkeerd: ik wil niet meer zonder en dit platform gaat er in de komende jaren ongetwijfeld op vooruit.

Ik kijk bijvoorbeeld uit naar het moment dat Google Home actief meedenkt en mij vraagt of ik de lichten wil dimmen als ik een film start of een extra sterk kopje koffie wil als ik al vroeg wakker ben, zonder dit te hoeven automatiseren.

Beveiliging

Je smart home kan echter ook op een andere belangrijkere manier een heel dom huis worden. Wellicht heb je gisteren met Black Friday wat nieuwe slimme apparaten in huis gehaald, of ga je dat maandag met Cyber Monday doen. Een goedkope beveiligingscamera of slimme speaker met fijne korting kopen, even neerzetten, aansluiten en niet meer over nadenken. Het is een leuke manier om het leven makkelijker te maken of dingen te automatiseren, maar je zou door de nadruk op gemak bijna vergeten dat je zelf ook moet blijven nadenken.

De slimme apparaten in ons huis zijn namelijk een hele nieuwe categorie aan potentiële beveiligingsproblemen. De bedrijven en winkels blijven daar stil over, want “nu 50 procent korting op inbreuk van je privacy!” bekt natuurlijk niet zo lekker tijdens een sale.

Voor je er erg in hebt, haal je een camera in huis waarbij kwaadwillenden makkelijk mee kunnen kijken. Denk daarom bij elk apparaat na over vragen als: lever ik voor dit gemak wellicht wat privacy in? Welke data wordt er bewaard? Hoe veilig is mijn thuisnetwerk? Lees dan ook onze praktische tips voor een veilig smart home.

Natuurlijk moeten fabrikanten hun verantwoordelijkheid ook nemen. Zij moeten er op terecht gewezen worden als producten niet veilig genoeg zijn, maar in het geval van Google Home worden er al meer dan vijfduizend slimme apparaten ondersteund. Daar zit ongetwijfeld ook een hoop troep tussen.

Dus hoe smart je home ook lijkt: als je zelf niet blijft nadenken, kan je huis nog dommer worden dan het al was. Want hoewel een Hitler-documentaire in plaats van een kinderserie niet handig is, wordt een slim huis pas echt dom als jij je beveiliging niet goed regelt.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu