De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Stop met het volgen van modellen op Instagram

Erwin Vogelaar
20 april 2019, 10:31
3 min leestijd
Column: Stop met het volgen van modellen op Instagram

Op Instagram kom je al snel bij accounts van modellen en influencers terecht. Hen volgen kan echter grote gevolgen hebben voor de manier waarop je naar jezelf kijkt.

Lees verder na de advertentie.

Stop met volgen van Instagram modellen

Sociale media hebben ons veel goeds gegeven, maar ook een hele hoop narigheid. Denk bijvoorbeeld aan de constante barrage aan vervelend nieuws dat via deze kanalen binnenkomt. Maar ook de eindeloze discussies waar niemand mee opschiet, en de nare reacties die je daardoor krijgt. Bovenal is de manier waarop we ons spiegelen aan andere mensen schadelijk.

Onderzoeken tonen aan dat veel gebruik van sociale media samenhangt met verhoogde kans op angststoornissen en depressies. Toch is het niet zomaar iets waar we mee kunnen stoppen. Sociale netwerken zijn namelijk plekken waar je contacten liggen en waar je erbij hoort. Hier speelt voor een groot deel het leven af buiten je directe omgeving.

instagram modellen

Maar het zijn geen eerlijke plekken. Mensen zijn zelden echt zichzelf op sociale media, maar laten alleen hun beste kant zien. Sommigen maken daar hun beroep van, omdat ze conventioneel knap zijn en deze kanalen heel slim inzetten om jou hooked te krijgen aan hun leven vol met feestjes, reizen en buikspieren. Volg je er een paar, dan krijg je er snel nog meer aangeraden. Voor je het weet zit je in een oneindige vortex van ‘perfectie’.

Influencers

Nergens is dat zo erg als op Instagram, met modellen en influencers wier werk het is om mooi te zijn en hier en daar producten te promoten. Iedereen heeft eigen redenen om ze te volgen. Die redenen kunnen denk ik grotendeels samengevat worden als: ik wil zoals deze persoon zijn, of ik wil met deze persoon zijn. Soms vallen die twee samen.

Zeker als iemand knap is, is het makkelijk om even op de followknop te klikken. We hebben allemaal wel eens een thirst follow gedaan. Geen idee hoe die persoon verder is, maar zo nu en dan een foto met een weinig verhullende outfit en die leuke kop op mijn timeline is geen straf.

Voor je het weet, bestaat je halve timeline uit ogenschijnlijk perfecte lichamen met tevens ogenschijnlijk perfecte levens. Onbewust ga je daardoor onrealistische eisen aan jezelf of aan een relatie stellen, omdat je wil dat je er zelf ook zo uitziet en zo’n leven hebt.

Vervangen

Als je eens geconfronteerd wil worden je volgsmaak, dan moet je in de app eens op de zoekknop tikken. Daar staat wat Instagram via zijn algoritmes denkt wat jij leuk vindt. Schrik je daarvan? Dan wordt het hoog tijd om het roer om te gooien.

Maar waar vervang je deze mensen dan mee? Daar zijn verschillende opties voor. Volg bijvoorbeeld creatievelingen die het platform gebruiken om hun fotografie, kunst, tekeningen, cosplay enzovoort te delen.

instagram modellen

Zelf volg ik tegenwoordig een hoop toffe Nederlandse tattoo-artiesten. Dat doe ik voornamelijk met als doel om mijn eigen (nog beperkte) collectie uit te breiden. Het resultaat is echter ook dat ik elke keer weer word verblijd met een hoop creativiteit en vakmanschap als ik Instagram open.

Volg mensen zonder het ‘perfecte lichaam’ die daar trots op zijn en dat laten zien, om je zekerder te voelen over jezelf. Volg activisten die zich inzetten voor zaken die jij belangrijk vindt, om gemotiveerd te worden zelf actie te ondernemen. Als je voortaan door je timeline scrolt zie je niet langer wat er mist in je eigen leven, maar word je geïnspireerd.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu