De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Column: Wees meer zoals Keanu Reeves

Erwin Vogelaar
15 juni 2019, 10:33
3 min leestijd
Column: Wees meer zoals Keanu Reeves

Keanu Reeves zou nooit mensen buitensluiten, omdat ze niet exact op zijn manier hun hobby beleven. Wees meer zoals Keanu Reeves.

Lees verder na de advertentie.

Wees meer zoals Keanu Reeves

De afgelopen week was het de E3, een jaarlijks feestje voor elke gamer. De grote gamebedrijven kondigen dan hun nieuwe games in dwaze presentaties aan. Hoewel steeds meer bedrijven de E3 skippen en hun games via livestreams aankondigen, blijft het een belangrijk evenement. Ook voor smartphonegamers.

Zelf ben ik ook een keertje naar Los Angeles gegaan om daar de persconferenties te zien, games te spelen en gamemakers te interviewen. Toen werden onder andere Paul McCartney, Ringo Star en Steven Spielberg van stal gehaald vlak voor mijn neus.

Dit jaar was het Keanu Reeves die de harten van aanwezigen en kijkers thuis won. Toen hij zei dat de wereld van de game waarin hij speelt (Cyberpunk 2077) breathtaking is, riep een man in het publiek dat Keanu zelf breathtaking is. Toen noemde de acteur met een blij hoofd ons allemaal breathtaking. Wat een man.

keanu reeves

Smartphonegamers

Voor de gamers thuis, is Twitter de plek om de E3 te bespreken. Elke gamende twitteraar heeft een mening over alles, maar iedereen is blij met Keanu Reeves. Een tweet die ik helaas tussen het enthousiasme te veel ben tegengekomen, komt van Twitch-streamer Dr Disrespect. Hij schreef: ‘Smartphonegamers zijn geen echte gamers’ en klikte op ‘tweet’. Het resultaat: vijftienduizend retweets en honderdduizend likes.

Dr Disrespect doet zijn naam eer aan. Hij is van de E3 en van Twitch verbannen toen hij een livestream deed vanuit een publiek toilet waar mensen (waaronder kinderen) werden gefilmd die daar hun behoefte deden. Een hele domme actie die hopelijk niemand hem zal nadoen. Maar met zijn mening over smartphonegamers is hij zeker niet alleen.

keanu reeves

Dat wordt gatekeeping genoemd. Het idee dat je pas onder hele specifieke omstandigheden ergens bij hoort. Speel je alleen smartphonegames? Of alleen Nintendo? Of op easy? Dan ben je volgens velen geen echte gamer. Heb je niet die hele specifieke game of elke aflevering van Star Trek gezien? Dan ben je geen echte nerd. Enzovoort.

Avengers

Ik weet niet hoe het tegenwoordig op scholen is, maar vroeger waren de nerds duidelijk in de minderheid en op geen enkele manier cool. We vonden elkaar rond onze interesses zoals games, nerdy series, films en meer. Inmiddels leven we in een wereld waarin die nerdcultuur de orde uitmaakt. Was het lezen van superheldenstrips vroeger voor de jongens en meisjes die werden buitengesloten, is The Avengers nu een van de grootste filmproducties ooit.

Toen ik op school zat waren de films die het meeste opbrachten titels als Indiana Jones, Terminator en Die Hard (of animatiefilms van Disney). Inmiddels hebben we Avengers, Captain America en meer. Mogelijk zegt dat vooral iets over hoe Disney alles overneemt, maar ook dat nerdcultuur (op z’n minst in de entertainmentindrustrie) het nieuwe cool is.

Maar nu hebben liefhebbers van voornamelijk games de neiging om daar weer anderen van buiten te sluiten. Hoe wordt jij er beter van, als anderen volgens jou niet mee mogen doen?

Keanu Reeves vond dat iedereen bij het maken van The Matrix erbij hoorde, dus gaf zijn geld aan de mensen die de special effects maakten, zodat ze stuk voor stuk miljonair werden. Toen een keer zijn vlucht strandde, zorgde hij ervoor dat alle passagiers vervoer kregen naar hun eindlocatie. Het voelt bijna oneerlijk dat deze pure, vriendelijke man onderdeel wordt van een industrie waarin mensen constant worden buitengesloten. Hopelijk kan Keanu Reeves ons leren om iets meer zoals Keanu Reeves te zijn.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu