De grote techbedrijven stoppen massaal met diensten en apparaten aanbieden in Rusland. Dat heeft grote gevolgen voor de lokale bevolking. De techindustrie heeft nog nooit zo concreet zijn macht laten zien.
Lees verder na de advertentie.
Macht van techbedrijven
De grote Meta-storing van eind 2021 gaf een klein idee van hoe men in paniek raakt als een grote partij wegvalt en we plots geen Facebook, Instagram en WhatsApp meer kunnen gebruiken. In Rusland valt er voor de lokale bevolking nu nog veel meer weg.
In het land kunnen mensen geen Netflix meer kijken, geen Adobe-producten meer kopen en niet meer met PayPal betalen. Samsung stuurt geen nieuwe apparaten meer naar Rusland, net als Apple, Microsoft, Dell en Intel. Ook gamebedrijven zijn vertrokken. Epic Games, Nintendo, Electronic Arts, Ubisoft en Activision Blizzard stoppen allemaal met het verkopen van hun games in Rusland. Hiermee worden een hoop Russen geraakt die niets met deze oorlog te maken hebben.
Maar de boodschap is duidelijk: deze bedrijven kunnen absoluut niet meer met Rusland samenwerken. Heel concreet werden de gevolgen zichtbaar toen Russen niet meer met Apple Pay of Gpay konden betalen en plots voor dichte poortjes bij de metro stonden.

Niet meer passief
Tech is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met plekken waar er strijd is. Aanvankelijk nog passief. Bijvoorbeeld tijdens de Arabische Lente, toen sociale media werd ingezet om de waarheid met de wereld te delen. Maar later ook hoe deze platformen steeds vaker werden gebruikt om propaganda te verspreiden.
Die passiviteit kan niet meer. Techbedrijven zijn belangrijke spelers tijdens wereldwijde gebeurtenissen en dan heb je een verantwoordelijkheid om actie te ondernemen. Niet alleen in tijden van een pandemie, maar ook tijdens een oorlog. Zeker in een strijd met zo’n duidelijke slechte en goede kant als deze.
Toch heeft het ook iets engs. Iedereen weet dat Big Tech veel te zeggen heeft, maar met de acties in Rusland hebben deze bedrijven hun macht nog nooit zo concreet getoond. Als ze willen, kun je ze je van de ene op de andere dag compleet afsluiten van alles wat je nodig hebt of waar je van geniet.
Off grid
Je kunt er weinig tegen deze afhankelijkheid van Big Tech doen. Er zijn natuurlijk wel manieren om je van deze techbedrijven te scheiden, net zoals je bijvoorbeeld van het energienetwerk en waterleidingnetwerk kunt ontkoppelen omdat je het allemaal wel zelf gaat oplossen. Maar heel realistisch is dat voor de meeste mensen niet.
Mooi is wel dat tech gebruikt wordt op manieren dat de bedrijven zelf niet hadden verwacht. Zoals hoe men op Google Maps recensies achterlaat in Russische restaurants, met berichten over wat er echt aan te hand is met deze oorlog om zo de Russische staatsmedia te omzeilen. Of hoe men via Airbnb een kamer in OekraĂŻne boekt. Niet om daar te slapen, maar om de lokale bevolking geld te geven.
De rol van tech in ons zal alleen maar sterker worden. Bewustzijn over je afhankelijkheid van deze bedrijven is al een goed begin. Dan ontstaat er op z’n minst wat minder paniek als er iets wegvalt.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23 jul 2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16 jul 2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2 jul 2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25 jun 2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18 jun 2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11 jun 2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28 mei 2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14 mei 2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30 apr 2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14 apr 2022)