De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Column: Online gamen met vreemden is weer leuk

Erwin Vogelaar
23 februari 2019, 10:33
4 min leestijd
Column: Online gamen met vreemden is weer leuk

In de extreem populaire battle royale-games is samenwerken belangrijker dan ooit. Doe je dat met vreemden, dan stroomt er al snel een hoop ellende via je headset binnen. Gelukkig is er nu een oplossing.

Lees verder na de advertentie.

Met vreemden gamen

Mijn behoefte om met vreemden te praten tijdens online gamen was van korte duur. Ik draag sinds de originele Xbox wel een headset, maar hoefde niet veel potjes Halo 2 multiplayer te spelen om erachter te komen dat veel willekeurig gamers eikels zijn. Toch is communiceren tijdens het gamen steeds belangrijker. Het nu extreem populaire battle royale-genre (Fortnite, PUBG) is daar een goed voorbeeld van.

Misschien heb je er zelf niet zo last van, want ‘trashtalken’ hoort er nou toch eenmaal bij? Waarschijnlijk zit je dan niet in een categorie waar deze nare taal vaak naartoe is gericht. Vrouwen worden nog regelmatig lastiggevallen en daarnaast zijn homofobe en racistische scheldwoorden de normaalste zaak van de wereld.

met vreemden gamen

Gamemakers zijn druk bezig om daar wat aan te doen. Bijvoorbeeld door scheldwoorden automatisch te herkennen en de persoon direct te blokkeren. Ook wordt men er vaker op gewezen dat bepaald gedrag niet door de beugel kan. Zo was PewDiePie vorig jaar in opspraak omdat hij tijdens een stream het n-woord gebruikte. De dj Deadmau5 slingerde vorige week het homofobe f-woord naar iemands hoofd en werd van streamdienst Twitch gegooid.

Gamerwoord

Beide heren stelden natuurlijk het niet zo bedoeld te hebben. Het gebeurde zogenaamd in de heetst van de strijd. Jammer dan. Ik game al tientallen jaren en heb nog nooit dat soort woorden gebruikt. Die floepen er echt niet zomaar uit als ze niet vaker onderdeel zijn van je vocabulaire. Een gamer op Twitter probeerde zelfs nog te beargumenteren dat het n-woord een ‘gamerwoord’ is, dat men zegt tijdens het gamen. Het wordt onderschat hoeveel kwaad zulke woorden kunnen doen.

Wellicht ben ik te zuur geworden door mijn eigen ervaringen en zijn er allerlei games met leuke communities. Zo kunnen veel gamers waarschijnlijk verhalen vertellen over hoe ze vrienden hebben gemaakt via games. De kans is echter groot dat dit niet via een schietspel is gegaan. Zodra winnen het belangrijkste is, komt het slechtste in mensen naar boven.

Maar toen dropte plots Apex Legends. Deze nieuwe battle royale-game komt van de makers van Titanfall en is nu voor pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar. Het team achter de game kijkt naar mogelijkheden om Apex Legends ook naar smartphones te brengen. Een logische ontwikkeling, gezien het geld dat er met de smartphoneversies van Fortnite en PUBG wordt binnengeharkt. Het succes van deze games is nooit te overtreffen, of zelfs te evenaren als je als gamestudio niet met een versie voor smartphones komt.

Pingen

Apex Legends laat je communiceren met je team, zonder dat je met elkaar hoeft te praten. Met een druk op de knop geef je aan dat je ergens naartoe wil, dat je vijanden ziet of dat er een item op de grond ligt dat wellicht handig is voor één van je teammaten. Dit ‘pingen’ werkt zo goed, dat ik hoop dat andere gamemakers soortgelijke systemen gaan introduceren.

Dit is echt zo’n typische uitvinding waarvan je jezelf afvraagt waarom het er niet al was. Met dit ping-systeem wordt online gamen toegankelijk voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om te praten, hen die geen zin heeft in de giftigheid van veel online gamers en hen die praten met vreemden gewoonweg te eng vinden. Wellicht gaat op deze manier het praten in online games wel dezelfde richting op als bellen, want wie doet dat nou nog?

Vooral voor smartphones is dit systeem interessant, omdat je op je telefoon minder vaak de mogelijkheid hebt om te praten. Als je bijvoorbeeld speelt in de trein of stiekem tijdens de les op school, dan kun natuurlijk je geen commando’s gaan roepen. Het enige droppen wat je dan doet is uit school.

Is heel online gaming nu opgelost? Natuurlijk niet. Nog steeds kunnen spelers enorm egoïstisch en irritant zijn. Eikels blijf je hebben, maar nu hoor ik ze in ieder geval niet meer.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu