Netflix is te groot geworden en series die een kleinere doelgroep vinden, zijn het slachtoffer. Ook wel: waarom stoppen mijn favoriete series?
Lees verder na de advertentie.
Netflix is te groot geworden
Soms lijkt het alsof Netflix al decennia lang een vast onderdeel is van onze mediaconsumptie, maar de streamingdienst is nog niet eens zes jaar verkrijgbaar in Nederland. In die tijd is er wel een hoop veranderd.
Aanvankelijk leek het er namelijk op dat Netflix gewoon allerlei toffe series bleef maken, die stuk voor stuk wel een publiek zouden vinden. Hoe klein ook. In tegenstelling tot kabelzenders zou het namelijk niet om de kijkersaantallen per serie gaan, maar om het grote plaatje.
“Het is prachtig om een abonnementsservice te zijn”, stelde Todd Yellin van Netflix in 2014 in een interview met The Guardian. “We hebben niet te maken met advertenties, waardoor het minder gaat om de ratings. De dagen van pure populariteit [als maatstaf voor succes] zijn voorbij.” Later dat jaar werd Hemlock Grove als eerste Netflix Original geannuleerd.
Zestien series in 2019
Toen groeide Netflix razendsnel en bij een groot bedrijf hoort optimalisatie. Dan veranderen series toch weer in cijfers. En als die cijfers niet hoog genoeg zijn, gaat de stekker eruit. Inmiddels worden series aan de lopende band stopgezet. Alleen dit jaar al zijn er zestien shows van Netflix gestopt, met The OA als het meest recente slachtoffer.
Dit jaar en vorige jaren zijn er op deze manier een stapel series gestopt waar ik groot fan van was, en dat is elke keer weer verdrietig. Je ziet je favoriete personages nooit meer en weet niet hoe hun verhaal eindigt.
De meest droevige kant van dit verhaal is dat shows worden stopgezet die heel belangrijk zijn voor kleinere doelgroepen, omdat ze niet de cijfers halen die nodig zijn. Shows als Sense8, One Day at a Time, Everything Sucks! en The OA hadden bijvoorbeeld een hoop ruimte voor lhbtq+-personages en hun verhalen die je elders niet ziet. Van de zestien shows die in 2019 zijn geannuleerd, kwamen acht van vrouwelijke makers.
Game of Thrones
Wel is er geld voor David Benioff en D.B. Weiss van Game of Thrones, die de komende jaren series en films exclusief voor Netflix gaan maken. Want dat scoort. Tenminste, ik denk dat Netflix hoopt dat we allemaal die laatste afleveringen van Game of Thrones zijn vergeten.
Als Netflix-abonnee heb ik niet veel te klagen hoor. Ik had een maandje geen internet en loop nu zo achter op series die ik sowieso nog wil zien, dat ik niet weet of het ooit nog goed komt. Maar dat zijn niet series zoals eerder genoemden, waar ik alles voor opzij zou zetten om te bingen.
Ik ben bang dat de series die Netflix maakt in de toekomst steeds vlakker worden, om zo een groter publiek aan te spreken. Daardoor is er mogelijk wel plek voor andere streamingdiensten om op te vallen met hun shows. Toch blijft er een groot probleem over: zij kunnen nooit de cliffhanger van The OA oplossen.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14-5)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30-4)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14-4)
- Column: Ik kan niet meer normaal naar YouTubers kijken (9-4)
- Column: Het wordt hoog tijd om die kabel door te knippen (2-4)
- Column: Verkiezingen moet je echt niet via een app willen (19-3)
- Column: Tijdens deze oorlog wordt de macht van techbedrijven pas echt concreet (12-3)
- Column: Je smartphone is een open raam naar een wereld vol verschrikkingen (5-3)
- Column: Elke autorit met Google Maps voelt als een race (26-2)
- Column: Wat moeten we met ‘het kwaad’ Amazon? (19-2)