De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Column: de notch loopt uit de hand en dat vinden we maar normaal

Erwin Vogelaar
17 november 2018, 10:24
3 min leestijd
Column: de notch loopt uit de hand en dat vinden we maar normaal

We willen zoveel mogelijk schermruimte op onze smartphone, maar ook selfies blijven maken. Daarom lopen we nu allemaal met een notch rond en dat loopt compleet uit de hand.

Lees verder na de advertentie.

De notch loopt uit de hand

Toen de iPhone X vorig jaar werd onthuld, viel direct de enorme inkeping bovenin het scherm op. Deze ‘notch’ was nodig, omdat Apple een geavanceerde 3d-camera voor gezichtsherkenning heeft gemaakt en daarnaast zoveel mogelijk schermruimte wil bieden. Het resultaat was heel eventjes een uniek design, omdat het toestel direct te herkennen was als een iPhone.

Deze hap uit het scherm bleek voor smartphonemakers een onvermijdelijke stap in de jacht naar meer schermruimte. Daarom gingen praktisch alle Android-merken ook over op de notch. Let wel: sommige fabrikanten waren hiermee al eerder dan Apple. Inmiddels is de notch dan ook niet meer onderscheidend, maar de standaard. Alleen het formaat van de inkeping wil nog wel eens verschillend.

https://www.youtube.com/watch?v=FPhetlu3f2g

Zelfs Samsung, die de notch eerder belachelijk maakte in een reclame, lijkt overstag. De Galaxy-toestellen waren nog de laatste dure smartphones met een ‘normaal’ scherm. Kopers konden trots zijn op hun merk, omdat Samsung niet meegaat met de massa. Een jaar later lijkt de Galaxy S10 inclusief notch onderweg.

En wat gebeurt er als we dat zomaar accepteren? Dan beginnen de notches zich blijkbaar te vermenigvuldigen. Alsof die enorme badkuip aan de bovenkant van de Pixel 3 XL nog niet genoeg was, verscheen er plots een tweede aan de zijkant als een nat geworden gremlin. Sharp komt nu met de eerste smartphone die naast een notch aan de bovenkant ook een notch aan de onderkant heeft. En als we straks vouwbare smartphones hebben met meerdere schermen is het hek helemaal van de dam.

notch loopt uit de hand

Toen we afgelopen maart vroegen wat jullie als Android-gebruikers van de trend vonden, waren jullie duidelijk: we willen dit niet. TaranQ schreef: “Die notch is foeilelijk, dus dat koop ik niet. Heel simpel. Ik laat me door de industrie niet opdringen wat ze denken dat de beste oplossing is. Dan koop ik wel een ander toestel.”

Ook R K was het daarmee eens: “Wanneer ik aan een nieuwe telefoon toe ben zal ik zeker even zoeken naar een model zonder notch en met bezels”. Robby B. was zelfs heel drastisch: “Weg met die selfiecamera! Wie gebruikt die frontcamera in hemelsnaam nog voor een foto??”. Te vaak Robby, veel te vaak. Maar daar hebben we het nu even niet over.

Tijdelijke, onnodige oplossing

Ik kan me goed vinden in onze lezers. Het probleem is niet dat ik weiger mee te gaan met vooruitgang of ongemakkelijk wordt van veranderingen in bekend design. Het is omdat de notch een lelijke, tijdelijke oplossing is voor een probleem dat niet bestaat.

En het is nog eens vervelende oplossing ook. Niet alleen omdat er een rare hap wordt genomen uit het scherm en dat er dom uitziet, omdat we de rest van de dag naar schermen zonder inkepingen kijken. Maar ook omdat er zo minder informatie past in de bovenbalk van Android. Qua functionaliteit ga je er dus op achteruit.

Het lijkt nu te laat om er nog iets tegen te doen. De Gremlins hebben onze apparaten overgenomen en zullen dat de komende jaren blijven doen. De een met een enorme badkuip en de ander met een druppel.

Anders dan de bovenstaande lezers ga ik niet direct op zoek naar een andere smartphone, omdat ik snelle updates belangrijker vind dan een notch en dan blijft er gewoonweg weinig keuze over. Dus dan zit er niets anders op dan accepteren, want fronsend door het leven gaan is alsof je altijd een notch op je voorhoofd hebt.

Is jouw mening over de notch veranderd het afgelopen jaar? Ga je alsnog op zoek naar een smartphone zonder notch, of maakt het je niet uit? Laat van je horen in de reacties.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Bron afbeelding: Kyle Gutschow
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu