Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Column: Smartphone opruimen met Marie Kondo

Erwin Vogelaar
12 januari 2019, 13:33
4 min leestijd
Column: Smartphone opruimen met Marie Kondo

De vreugdevolle opruimmethode van Marie Kondo is mijn nieuwe obsessie voor thuis, maar is het ook wat voor smartphones?

Lees verder na de advertentie.

Opruimen met Marie Kondo

Ik heb een nieuwe obsessie: Marie Kondo. Deze ‘opruimguru’ heeft verschillende populaire boeken geschreven, maar ik ken haar pas door de nieuwe Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo. Nog voordat ik alle afleveringen had gezien was ik al bezig met de vraag af of mijn t-shirts nog vreugde gaven, en stopte ik losse kabels en batterijen in kleine doosjes.

In Tidying Up gaat de Japanse Marie samen met een vertaler op bezoek bij verschillende Amerikaanse stelletjes, die een simpel probleem hebben: er moet opgeruimd worden en ze weten niet hoe. Dat gaat Marie niet voor ze doen, maar ze geeft wel praktische tips en dan moeten ze zelf aan de slag.

opruimen

Kort samengevat gaat de KonMari-methode van Marie over twee dingen: je vraagt je bij elk kledingstuk, boek en ander voorwerp af of het je vreugde geeft. Is dat niet het geval, dan kun je het weg doen. Daarna is het de bedoeling dat je alles overzichtelijk opruimt. Dat betekent dat elk voorwerp een eigen plekje krijgt, bijvoorbeeld in een doosje.

VVV-bon

De serie is erg leuk om te kijken, maar het bracht ook iets in mij los. Ik probeer al redelijk minimalistisch te leven, maar met deze nieuwe kijk op mijn spullen kon er toch weer een hoop weg en beter opgeborgen worden. Ik heb zelfs halverwege het seizoen doosjes bij de IKEA besteld. Aangezien ik niet kon wachten op de bezorging, ben ik ook bij de HEMA gaan kijken. Ik had toch nog een VVV-bon liggen en waar gebruik je die anders voor? Dat ik vervolgens bij het afrekenen van mijn stapel doosjes en documentmappen die hele VVV-bon ben vergeten, is nu even niet belangrijk.

Ik betrapte me er zelfs op dat ik zin had om de droogtrommel leeg te ruimen, alles op te vouwen en netjes in de kast te stoppen. Dat is toch ernstig? Marie heeft een speciale vouwmethode, waarbij elk kledingstuk verticaal op zichzelf kan staan. Vervolgens plaats je alles naast elkaar op een plank, in een la of uiteraard een doosje en zie je in een oogopslag wat je hebt en kun je er makkelijk bij. Het resultaat mag er zijn. De kledingkast is nog nooit zo georganiseerd geweest. Zelfs mijn ondergoed en sokken zijn opgevouwen tot rechtopstaande pakketjes.

opruimen

Het succes van deze opruimmethode zegt veel over onze tijd. Terwijl de wereld in brand staat en we veel persoonlijke problemen ervaren, lijkt opruimen een concrete manier om je leven te verbeteren. Net als onze emoties stoppen we ook onze sokken gewoon in een doosje achterin de kast, en hebben we het er niet meer over. Of dat echt werkt is natuurlijk maar de vraag, maar het voelt wel goed. Even een moment nemen om je kleding met zorg op te vouwen is rustgevend en daar kan geen Headspace-app tegen op.

Ook op de smartphone?

Maar het huis is één ding. Ik vraag mij af of de KonMari-methode is toe te passen op de smartphone. Mijn toestel heeft ook van die duistere hoekjes met troep, als flinke kledingkasten waar je liever niet meer in kijkt. Zoals dat groeiende mapje met games die ik ooit nog wil spelen, de 6000 foto’s die op m’n toestel staan opgeslagen, of de meer dan 500 drafts in Gmail.

Maar om nou mijn tienduizenden e-mails op een hoop te gooien en één voor één te bekijken of het me vreugde geeft, gaat echt te ver. Gezien mijn inbox kan ik Gmail dan beter helemaal in de fik steken. Apps sorteren is wel realistisch. Facebook? Brengt al jaren geen vreugde meer. Dat mapje met games waar ik ooit weer in wil duiken, maar nooit tijd voor hebt? In de prullenbak.

Een voordeel van je apps weggooien is dat het niet definitief is, maar het toch een opgeruimd gevoel geeft. Als je spijt hebt ga je weer naar de Play Store om de apps terug te halen. Dat is wat moeilijker met de spullen die ik naar de kringloopwinkel heb gebracht. Die moet ik gewoon weer opnieuw kopen. Gelukkig heb ik nog een VVV-bon liggen.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu