De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Column: Orgaandonatie via een uitgelichte tweet

Erwin Vogelaar
22 juni 2019, 10:24
3 min leestijd
Column: Orgaandonatie via een uitgelichte tweet

De overheid biedt via uitgelichte tweets op Twitter informatie over orgaandonatie. De reacties zullen je verbazen.

Lees verder na de advertentie.

Orgaandonatie

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat ik teveel op Twitter zit. Velen noemen het sociale netwerk een hels platform, maar zolang je het goed inricht door keuzes in wie je volgt en blokkeert, is dat hellevuur prima vol te houden.

De momenten dat er echt onvoorspelbare dingen binnenkomen, zijn meestal gepromote tweets. Zo kreeg ik afgelopen week een advertentie voor ‘jaar twee van het nieuwste, stoutmoedigste netwerk op tv’ voorgeschoteld. Niet alleen is het hilarisch dat dit een zender van Scientology bleek te zijn, maar ook dat Twitter blijkbaar denkt dat ik nog televisie kijk.

Ook de overheid gebruikt deze plek om mensen te bereiken. De afgelopen periode gaan deze gepromote tweets voornamelijk over orgaandonatie. Volgend jaar verandert de wet namelijk en dat zorgt voor chaos. Voorheen was je alleen orgaandonor als je het actief registreerde. Met deze wijziging is iedereen automatisch orgaandonor, maar kun je het ook gewoon aangeven als je dat niet wil.

Deze aanpassing wordt gemaakt, omdat er een tekort is aan organen. Veel mensen namen echter niet de moeite om hun keus door te geven, zelfs als ze wel orgaandonor zouden willen zijn.

orgaandonatie

Keuze

Dat het nog steeds een keuze is lijkt voor veel mensen onduidelijk, dus richt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport zich in de uitgelichte tweets daar specifiek op. Meestal negeer ik dit soort tweets verder, maar soms kan ik het niet laten om de reacties te bekijken. Dat had ik in dit geval misschien beter niet kunnen doen, want mensen zijn boos.

Ik ben zelf zolang ik mij kan herinneren al orgaandonor. Anderen zijn dat om verschillende redenen niet. Jammer, maar prima. Daar is de keuze nou eenmaal voor. Heb je die keuze al eens aangegeven, dan blijft dat staan. Heb je het altijd genegeerd, dan kun je door even in te loggen met je DigiD makkelijk aangeven dat je niet wil.

Maar onder praktisch elke tweet over dit onderwerp, zijn mensen te vinden die aangeven: ik ben altijd donor geweest, maar als het op deze manier gaat hoeft het voor mij niet meer. Onder het motto dat ze zich niets laten opleggen. Zelfs mensen die al veertig jaar donor zijn stoppen ermee, omdat ze niet achter de politieke partij staan die deze wetswijziging heeft ingediend.

Vrijwilligerswerk

Dat is toch bizar? Je doet het toch omdat je er in gelooft dat mensen organen nodig hebben, en jij het ook graag wil als je het zelf nodig hebt? Het is alsof je jezelf al tientallen jaren inzet voor vrijwilligerswerk, maar omdat je vanaf volgend jaar automatisch wordt ingeroosterd er mee stopt en de hulpbehoevende mensen alleen laat.

Alsof je elke week appels koopt, maar omdat je nu een automatisch appel-abonnement krijgt, je uit principe nooit meer een appel aanraakt. Alsof je voorheen de deur open moest duwen, maar deze nu vanzelf opengaat en je daarom maar door het raam springt.

De emoties rond dit onderwerp zijn begrijpelijk, want dit is iets heel persoonlijks en intens. Het gaat over je eigen dood en wat er vervolgens met je lichaam gebeurt. Maar laten we wel rustig blijven nadenken. Je hersenen zijn namelijk nog niet gedoneerd.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu