De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Column: Hou van jezelf en gebruik mute op social media

Erwin Vogelaar
1 december 2018, 10:31
4 min leestijd
Column: Hou van jezelf en gebruik mute op social media

Op Twitter, Facebook en Instagram blijft de informatiestroom onverstoord doorgaan. Op social media muten is de beste manier om je hoofd boven water te houden.

Lees verder na de advertentie.

Op social media muten is ondergewaardeerd

Dit jaar zijn we meer bewust geworden over ons smartphonegebruik. Nadat er aan verschillende kanten aan de noodbel werd getrokken voor smartphoneverslaving, nemen Google en andere bedrijven nu hun verantwoordelijkheid door je meer inzicht te geven in je smartphonegebruik. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe vaak je tekstberichtjes stuurt, games speelt maar ook op social media zit.

Mijn telefoon vertelt mij vandaag netjes dat ik de afgelopen week negen uur Twitter heb gebruikt, ruim zeven uur YouTube heb gekeken en enkele uren met Instagram bezig ben geweest, maar het zet me er nog niet toe om te minderen.

social media muten

Blokkeren

Dat geeft niet, want wat ik op social media zie is bijna altijd leuk of interessant. Misschien is dat bij jou niet het geval. Daarom wil ik een lans breken voor een ondergewaardeerde functie: de mute.

Er zijn verschillende manieren om iemand te negeren op social media. Je kunt mensen ontvolgen, blokkeren of muten. Ontvolgen is de logische eerste stap, maar dat is niet altijd mogelijk. Zo kan het bijzonder ongemakkelijk worden als je jouw familie of collega’s ontvolgt, en ze daar achter komen. Blokkeren gaat dan helemaal een stap te ver.

Is iemand voornamelijk irritant in je mentions, dan kan een soft block wel helpen. Een soft block betekent dat je iemand op Twitter blokkeert en dat direct weer ongedaan maakt. Daardoor volgt diegene jou niet meer, krijgt diegene jouw berichten niet te zien en zal diegene ook niet zo snel weer reageren. Gemeen, maar doeltreffend. Als je er achter komt dat je mensen plots niet meer volgt, ligt dat waarschijnlijk dus niet aan een fout bij Twitter.

Sshhh

Door te muten zorg je ervoor dat je mensen op stil zet, zonder dat je daardoor in de problemen komt. De andere partij zal het namelijk nooit merken. Die familieleden met problematische ideeën? Mute. Collega’s aan wie jij je stoort? Mute. En ga zo maar door. Op Twitter mute je tevens makkelijk woorden of hashtags. Ideaal als je bijvoorbeeld geen Formule 1 volgt, of dat je echt niet hoeft te weten of die boer op televisie al een vrouw heeft gevonden.

Het kan nog specifieker. Zo is het mogelijk om bij Twitter enkel de retweets van iemand uit te schakelen, of bij Instagram enkel de Verhalen van iemand te dempen (houd een hoofdje bij de Verhalen bovenin ingedrukt). Ideaal als je iemand interessant vindt, maar niet alles hoeft te zien.

social media muten

En als je dan toch bezig bent, is het ook bijzonder bevrijdend om meldingen van de platformen zelf te muten. Facebook geeft nu zelfs meldingen en e-mails, waarin wordt vermeld dat een vriend heeft gereageerd op een eigen bericht waar jij helemaal niets mee te maken hebt. Laat me gewoon met rust.

Bij dergelijke meldingen is er altijd een simpele mogelijkheid om ze uit te schakelen. Heb je er dus last van, zet ze de volgende keer dan uit in plaats van dat je ze elke keer zuchtend weggooit.

Filterbubbel

Het gevaar van de filterbubbel ligt wel op de loer. Dat we ons zo afschermen van mensen die anders denken, dat we enkel onze eigen ideeën als een echo zien weerkaatsen. Het is belangrijk om naar anderen te blijven luisteren, in plaats van jezelf ingraven met je eigen standpunten. Als we niet luisteren, dan verandert niemand van gedachten en schieten we met elkaar niets op.

Toch is het ook belangrijk om grenzen voor jezelf te bepalen. Want door de tijd die je met social media besteed en hoe persoonlijk de berichten worden, kan dit medium een aanslag op je mentale gezondheid zijn.

Bijna niemand verandert van mening door een discussie op Twitter, en er is geen enkele reden om jezelf op een regelmatige basis te confronteren met haat. Racisme? Homofobie? Seksisme? Dat heeft niets te maken het toelaten van anderen in je bubbel. Hou dus van jezelf en blokkeer of mute die boel.

Heb je nog tips voor hoe jij social media leuk houdt? Of ben je het dit jaar juist bewust minder gaan gebruiken? Laat van je horen in de reacties!

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu