Column: Spoilers zijn overal (behalve in deze column)

Erwin Vogelaar
27 april 2019, 10:29
3 min leestijd
Column: Spoilers zijn overal (behalve in deze column)

Deze weken is het belangrijker dan ooit om voorzichtig te zijn met wat je leest. Voor je het weet krijg je spoilers over Avengers: Endgame of Game of Thrones voorgeschoteld.

Lees verder na de advertentie.

Spoilers are coming

Het laatste seizoen van Game of Thrones is bezig, Avengers: Endgame is vanaf deze week in de bioscoop te zien en aan het eind van het jaar komt er ook nog een Star Wars-film aan. Deze producties hebben meerdere dingen met elkaar gemeen. Ze sluiten allemaal lange periodes aan geliefde verhalen af, maar bovenal zijn fans doodsbang voor spoilers.

Het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om deze spoilers te ontwijken. Vroeger moest ik alleen mijn directe omgeving stil houden. Tegenwoordig is het op sociale media haast onmogelijk om alle hot takes, memes, artikelen, likes en retweets te ontwijken.

chromecast-tips week 16

Daar zijn gelukkig verschillende oplossingen voor. Sommigen vullen hun lijst met genegeerde woorden met hashtags, namen en termen, zodat alle tweets rond een serie of film niet in de tijdlijn worden geplaatst. Anderen kiezen ervoor om Twitter helemaal te verwijderen, totdat ze bijvoorbeeld Endgame hebben gezien.

Dat laatste snap ik helemaal. Er is een show waar ik absoluut geen spoilers van wil. Tussen de tijd dat een aflevering is uitgezonden en ik het kan kijken, open ik toch telkens per ongeluk Twitter waar men er vrij over praat. Telkens als ik een glimp zie van een spoiler, sluit ik net op de tijd de app. Om een minuut later toch weer dom te kijken of iemand nog wat leuks getweet heeft.

Ziggo

In Nederland wordt het ons extra moeilijk gemaakt. Game of Thrones is bijvoorbeeld enkel via Ziggo te kijken. Dat dit alleen kan in combinatie met een heel tv-abonnement is raar, maar dat is nu even niet het punt.

Zodra Game of Thrones hier beschikbaar is, heeft men het in de Verenigde Staten al uitgebreid gezien en er over gesproken. De belangrijkste personages uit de aflevering staan in de Trending-lijst op Twitter en de grappige plaatjes worden duizenden keren geretweet. Daar kan een lange lijst met gedempte woorden niet tegenop.

Frustrerend is dat het niet alleen om mensen gaat die in hun enthousiasme praten over wat ze net hebben gezien, en daardoor wellicht niet doorhebben dat ze het voor anderen kunnen verpesten. Er zijn stapels mensen die opzettelijk hun best doen om verrassingen voor anderen te spoilen. Die vind je bijvoorbeeld in reacties onder YouTube-video’s, in chatkanalen van gamestreams of letterlijk overal op Reddit.

Maar dat is helemaal geen spoiler

Extra frustrerend is vervolgens dat er mensen zijn die voor anderen gaan bepalen wat spoilers zijn. Bijvoorbeeld mensen die roepen dat iets al in het promotiemateriaal zat en dus vrij spel is, terwijl anderen juist alle promotie vermijden. Mensen die alleen het einde als een spoiler zien en de rest niet. En als iemand zegt graag verrast te willen worden door plotwendingen? Dan duurt het niet lang tot een ander er een artikel bij pakt waarin wordt beweerd dat het zien van spoilers je kijkplezier niet verpest.

Zelf heb ik het inmiddels een beetje opgegeven. Ik probeer spoilers wel te vermijden, maar zie ik er per ongeluk toch eentje? Dan laat ik dat mijn plezier niet verpesten. De angst voor spoilers doet soms meer kwaad dan de daadwerkelijke spoiler.

spoilers

Zo cirkelde vorige week een video rond met beelden van Endgame, opgenomen met een smartphone. In plaats van angstig zijn dat ik die per ongeluk ergens zag, heb ik ‘m zelf opgezocht en gekeken. Je kunt niet meer bang zijn voor spoilers, als je jezelf al hebt gespoiled?

Ik ben mij er goed bewust van dat dit een extreem domme strategie is. Ik kan het niemand aanraden en wil het er ook niet meer over hebben. Het punt is dat spoilen voor iedereen wat anders betekent, dus bepaal het niet voor een ander en laat iedereen genieten zoals ze willen.

Hoe ontwijk jij spoilers? Laat van je horen in de reacties onder deze column!

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu