De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: Je vergeet dat we al in de toekomst leven

Erwin Vogelaar
11 mei 2019, 10:32
3 min leestijd
Column: Je vergeet dat we al in de toekomst leven

Sta je wel eens bij stil wat we allemaal kunnen met de technologie in onze broekzak of in ons huis? Het is makkelijk om te vergeten dat tech magie is.

Lees verder na de advertentie.

Is technologie magie?

Wat is de laatste keer geweest dat je echt stil stond bij wat je tegenwoordig allemaal kunt door technologie? Elk jaar smachten we naar een nieuwe smartphone die weer iets sneller is, met een iets mooier scherm en iets betere camera. Maar bedenk je eens hoe magisch de technologie is die nu al in je broekzak zit, of waar je deze column mee leest.

Daarmee bedoel ik niet dat technologie die ik niet begrijp op magie lijkt, zoals de derde wet van de Britse sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke: ‘Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie.’ Deze wet wordt nog steeds in veel populaire cultuur gebruikt, waar zowel magie als technologie een rol speelt. Zo kwam ik het recentelijk nog tegen in het nieuwe seizoen van animatieserie She-ra op Netflix.

technologie magie

Ook bedoel ik niet dat we straks met toverstokjes kunnen zwaaien op onze smartphones omdat Harry Potter: Wizards Unite elk moment uit kan komen. Hoewel mijn Hufflepuff-hart daar wel iets sneller van gaat kloppen.

Google I/O

Google had deze week zijn jaarlijkse Google I/O keynote, waar updates voor allerlei producten werden aangekondigd. Zoals veel techbedrijven doen, begon de presentatie met een zoetsappig filmpje om de aanwezigen en kijkers thuis in de stemming te brengen.

Als techjournalist zone ik dan meestal weg, want ik zit te wachten op de aankondigingen en niet op een reclamefilmpje. Deze keer raakte de video toch iets bij me. Google bracht eventjes de verwondering over nieuwe technologie terug. In beeld waren onder andere een jonge Leonard Nimoy die met technologie speelde, oude spelcomputers, Simone Giertz en verschillende vormen van kunstmatige intelligentie.

technologie magie

De muziek onder de video was “Do You Believe in Magic?” En vlak voor Google-ceo Sundar Pichai het podium op kwam, eindigde de video met de boodschap: “Keep making magic”. Dat was gericht aan de kijkende ontwikkelaars, want Google I/O blijft een ontwikkelaarsconferentie. Super zoetsappig, maar die connectie met magie zette mij wel aan het denken.

The Night is Dark and Full of Magic

We kunnen namelijk wel jaloers zijn dat in de werelden van bijvoorbeeld Game of Thrones of Avengers: Endgame magische krachten bestaan. Ik in ieder geval wel, want ik zou dolgraag een superkracht hebben. Wie niet? Maar ondertussen gebruiken we de meest bizarre technologie zonder erbij na te denken.

Neem eens een momentje om te beseffen hoe bizar het eigenlijk is wat je allemaal op dat kleine blokje in je hand kunt doen. Je kunt iedereen bereiken, hebt oneindige bibliotheken aan entertainment en legt de wereld op de mooiste manieren vast.

En dat is nog maar de smartphone. Denk ook eens aan de technologie aan je pols, in een slim horloge. Of in je oren om draadloos je muziek te luisteren, of om überhaupt te kunnen horen via minuscule maar doeltreffende gehoorapparaten. Of dat we ons huis kunnen besturen door enkel een paar woorden uit te spreken. Het is niet dat ik deze technologie niet begrijp, maar dat ik eventjes extra stil sta bij hoe waanzinnig het eigenlijk is dat het allemaal mogelijk is.

Over tien jaar is wat we nu gebruiken ongetwijfeld flink verouderd. Dan lopen we misschien rond met brilletjes vol augmented reality in plaats van een blok in onze broekzak. Maar in plaats van altijd naar de toekomst kijken, is er op dit moment al zoveel bijzonders. Eigenlijk leven we al in de toekomst, en dat vergeten we nog wel eens.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu