Column: Mijn telefoonrekeningen uit India

Erwin Vogelaar
7 december 2019, 9:33
2 min leestijd
Column: Mijn telefoonrekeningen uit India

Sinds afgelopen zomer krijg ik via e-mail elke maand een telefoonrekening uit India. Het is geen spam, maar ik hoef ze ook niet te betalen.

Lees verder na de advertentie.

Telefoonrekening uit India

Sinds de tweede helft van 2018 krijg ik vreemde e-mails van het voor mij onbekende bedrijf BSNL. Ik stuurde de berichten snel naar de prullenbak, omdat ik er vanuit ging dat het spam was. Wel bijzonder vriendelijke spam. In de e-mails wenste het bedrijf mij onder andere een fijne Diwali en later een goede jaarwisseling.

In juni 2019 kreeg ik plots de volgende e-mail van BSNL: ‘Your Telephone Bill for the month of Jun’2019’. Nogmaals dacht ik dat het om spam ging. Zo’n nepbericht waarbij de verzenders hopen dat iemand zonder na te denken de rekening betaalt. Maar vervolgens kwam er elke maand netjes een nieuwe telefoonrekening binnen.

telefoonrekening uit india

Open de bijlage

Toen deed ik iets wat ik niemand kan aanraden bij enige twijfel over spam. Ik opende de bijlage. Wat blijkt: iemand in India heeft deels dezelfde naam als de nickname die ik vroeger online gebruikte, en waar ik dus ook nog steeds een e-mailadres van heb. Laten we hem meneer Koshy noemen. Meneer Koshy heeft (per ongeluk?) mijn e-mailadres ingevuld voor al zijn communicatie met BSNL.

BSNL staat voor Bharat Sanchar Nigam Ltd, een Indiaas telecombedrijf met een hoofdkantoor in New Delhi. Ruim 120 miljoen mensen hebben in India een telefoonconnectie via BSNL.

De bijlages blijken doodnormale telefoonrekeningen. Al zijn deze in India wel een stuk kleurrijker dan in Nederland. Voornamelijk omdat ze tot de nok toe gevuld zijn met reclames voor verschillende BSNL-producten, zoals extra data. Met bij elke reclame een foto van sporter Mary Kom in een andere outfit.

Informatie

Maar zo’n rekening bevat natuurlijk ook veel persoonlijk informatie. Zo weet ik nu niet alleen het telefoonnummer, maar ook het adres van meneer Koshy. Hij woont in het midden van het land, vlak bij een grote waterzuiveringsinstallatie waar veel bezoek op af komt. Bij een theetentje in de buurt, heeft een jongen een modellenfoto geüpload naar Google Maps. Mogelijk in de hoop om ontdekt te worden.

Meneer Koshy verbruikt geen data, maar belt alleen maar. Ongeveer anderhalf uur per maand. In de eerste maanden dat ik de rekening kreeg, moest hij een boete betalen voor het te laat betalen. Misschien omdat hij deze e-mails niet ontving? Inmiddels gaat dat wel goed, dus ga ik er maar van uit dat meneer Koshy de informatie krijgt die hij nodig heeft.

Pas dus op of je jouw e-mailadres wel goed spelt. Voor je het weet geef je veel persoonlijk informatie weg. Of schrijft iemand in een ander land een artikel over je.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu