Column: Doe even niet zo blij over dit weer

Erwin Vogelaar
27 juli 2019, 10:23
3 min leestijd
Column: Doe even niet zo blij over dit weer

Records worden gebroken: het is in Nederland sinds we de temperatuur meten nog nooit zo warm geweest. Maar doe eens niet zo blij over dit temperatuurrecord.

Lees verder na de advertentie.

Temperatuurrecord

Warm hè? Het is de domste vraag die iedereen stelt als het heet is, maar veel meer kreeg je er bij mij de afgelopen week ook niet uit. Mijn brein draait voor mijn gevoel op maximaal tien procent capaciteit tijdens zulke temperaturen.

Het liefst lig ik de hele dag als een zeester op de vloer met de ventilator op mijn lichaam gericht. Toch moet er ook nog worden gewerkt. Het stomme is dat mijn baas geen eens airconditioning heeft geregeld, terwijl ik onder een plat dak zit. Maar dat is het probleem als je een eigen bedrijfje hebt.

Deze week werd wel eindelijk internet geïnstalleerd in mijn nieuwe woning. De monteur was bijna drie uur bezig, omdat alles mis ging. Niet zijn schuld overigens. Ik had het wel met hem te doen, want hij is in deze omstandigheden kilo’s kwijtgeraakt aan zweet. En dan blijken er dus andere mensen te zijn die monteurs met zulke temperaturen niet eens een glaasje water aanbieden?

Een nieuw record!

Maar waar ik mij vooral aan ergerde de afgelopen week, zijn de Twitter-accounts van sommige weerdiensten zoals Buienradar. Die klinken dolenthousiast dat er records worden gebroken. Alsof we als Nederlanders een nieuwe tijd hebben neergezet op de honderd meter sprint, in plaats van dat het klimaat in een rap tempo naar de klote gaat.

Ik wil graag een beetje paniek horen, want wat er gebeurt is niet normaal. Ik snap natuurlijk dat er voor een bedrijf als Buienradar verder niet zoveel gebeurt. Dit is dan het moment om te scoren op sociale media. Toch voelt het ongepast.

temperatuurrecord

Stel je voor dat andere bedrijven of organisaties dat zouden doen. Dat de NS tweet: ‘Niet eerder een hittegolf met zoveel problemen op het spoor gehad! :D’. De Gemeente Groningen: ‘Nog een knaller en we verbreken het aardbevingsrecord van 1992!!’. Facebook: ‘Wauw! Nog nooit eerder is er binnen een enkel jaar zoveel privédata gelekt! :’D.

Glas halfvol

Misschien ben ik te pessimistisch over wat er op moment allemaal gebeurt. Het weer zelf helpt mijn stemming ook niet echt mee. Maar de toekomst ziet er gewoonweg niet goed uit. Het klimaat verandert zo snel dat er bijna geen weg meer terug lijkt te zijn, en dat gaat enorme gevolgen hebben. Daar word ik bang van.

temperatuurrecord

De ergste tweet die ik hierover ben tegengekomen kwam van Carter Bays, die schrijft: “Sommige mensen klagen dat dit de heetste zomer van de afgelopen 125 jaar is, maar ik zie het graag als de koelste zomer van de komende 125 jaar! Glas halfvol!” Een ding is me in ieder geval wel duidelijk. Als we echt richting een afgrond gaan door ons effect op het klimaat, dan doen we dat tot het bittere eind met stomme grapjes en memes.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu