Column: De scholen zijn begonnen en TikTok is gevaarlijk

Erwin Vogelaar
21 september 2019, 10:22
3 min leestijd
Column: De scholen zijn begonnen en TikTok is gevaarlijk

TikTok is een bijzonder leuke, maar ook gevaarlijke app. Iets om op te letten nu de scholen weer zijn begonnen.

Lees verder na de advertentie.

Het zelfbeeld van tieners via TikTok

Ik heb een paar problemen met TikTok. Allereerst besteed ik veel te veel tijd aan deze app. Het is inmiddels zo erg, dat TikTok mijn meest gebruikte app van de afgelopen weken is. Terwijl ik klaag dat ik door drukte niet meer aan mijn favoriete televisieseries toekom, heb ik de afgelopen zeven dagen maar liefst veertien uur aan TikTok besteed. En dan maak ik nog niet eens zelf video’s.

Deels vult TikTok het gemis van de app Vine op. TikTok gaat namelijk allang niet meer om playbackende tienermeisjes, maar is een plek voor eindeloze memes en andere hilarische filmpjes.

tiktok gevaarlijk

And I oop

Als je zoals ik alleen bij de Voor jou-pagina blijft (waar de meest populaire video’s worden verzameld), moet je alsnog wel door een hoop troep heen scrollen. Dat is niet erg, want video’s duren meestal maar vijf tot tien seconden en swipe je met het grootste gemak weg als ze je niet meteen vermaken. Er zit altijd genoeg kwaliteit tussen om te blijven kijken, met een combinatie van leuke huisdieren, domme fails en veel creativiteit.

Pas wel op, want voor je het weet praat je alleen nog maar in TikTok-memes. Dan denk je wait a minute, I look like I’m fresh off the runway. Respect the drip, Karen! And I oop. Terwijl je de woah doet, hoewel je daar eigenlijk te oud voor bent. Het is zelfs zo erg dat ik laatst droomde dat ik voor een artikel infiltreerde in de community van Nederlandse VSCO girls. Save the turtles!

Toch is de app voornamelijk onder tieners populair en daar maak ik mij toch zorgen over. Het is namelijk belangrijker dan ooit om populair te zijn. Niet alleen op school zelf, maar ook op apps als TikTok. Heb je meer volgers of fans, dan ben je beter dan de rest en daar wordt veel voor gedaan.

Diëten

Om dat te bereiken spiegelen tieners zich aan de meest populaire accounts van TikTok. Dat zijn de accounts die op de Voor jou-pagina terechtkomen en dus iedereen kan zien. Hier hebben alle jongens buikspieren en kunnen ze salto’s doen, terwijl de meisjes slank zijn en een perfecte huid hebben. Wat moet dat met het zelfbeeld van jonge gebruikers doen.

Inmiddels zijn dieet-vlogs van tieners populair. In deze video’s laten meisjes zien wat voor gezonde dingen ze op een dag eten, waarbij ze vermelden dat ze hun best doen om het vol te houden. In een andere video zag ik een slank Nederlands meisje twijfelen tussen een banaan en een zak ribbelchips, maar dat ze sterk moest blijven om haar dieet vol te houden. Wat doet zo’n video op zijn beurt weer met iemand die zwaarder is en ziet dat dit meisje al zo onzeker is?

Vroeger deed iedereen op school ook zijn best om er een beetje bij te horen, maar toen kon je dat thuis allemaal loslaten en jezelf zijn. Inmiddels moeten kinderen een versie van zichzelf hooghouden op school en sociale media. Met als rolmodellen de knapste leeftijdsgenootjes van de wereld met een beauty filter aan.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu