De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Column: De domme fout van Tumblr is onvergeeflijk

Erwin Vogelaar
8 december 2018, 10:28
3 min leestijd
Column: De domme fout van Tumblr is onvergeeflijk

Tumblr kondigde deze week aan alle volwassen (seksuele) content van het platform te verwijderen. Een opvallende keuze, maar hiermee maakt Tumblr ook een onvergeeflijke fout.

Lees verder na de advertentie.

Tumblr verwijdert volwassen content

Grote sociale platformen hebben niet altijd goed door wat gebruikers willen. Het nieuwste voorbeeld is Tumblr. Het platform wil geen volwassen content meer in de app en op de website, dus dat betekent geen foto’s, video’s of gifs van onder andere seks, genitaliën en zelfs ‘female-presenting nipples’.

Tumblr begon ooit als een makkelijke manier om korte blogs te schrijven en een foto te delen. Het platform is uitgegroeid tot een gemeenschap aan creatievelingen, die gelijkgestemden vinden en op een veilige manier dingen delen. Zelf bezoek ik de website eigenlijk alleen voor gifs van m’n favoriete tv-series en toffe fanart, maar voor anderen betekent Tumblr veel meer.

Welkome omgeving

Volgens Tumblr wordt volwassen content verwijderd, zodat het platform nog meer een welkome omgeving wordt voor zelfexpressie. Dat gaat echter recht tegen een actief deel van de gemeenschap in. Specifiek uitgesproken over dit onderwerp zijn sekswerkers en mensen uit de lhbtq-gemeenschap. Zij gebruiken Tumblr als veilige plek om volwassen dingen te delen waar elders geen ruimte voor is. Deze gemarginaliseerde groepen worden door deze keuze het hardst getroffen.

tumblr fout

De kracht van Tumblr is dat het een creatieve ruimte is, waar iedereen welkom is om zichzelf uit te drukken en daar positieve reacties op te krijgen. Uiteraard wel binnen de grenzen van de wet. Dat gaat wel eens mis en daarom heeft Apple Tumblr vorige maand uit de App Store verwijderd. De app is nog wel in de Play Store te vinden. Op het moment van schrijven is de app zelfs trending.

Het is bedrijfstechnisch te begrijpen dat Tumblr graag ook weer in de App Store wil staan, maar in plaats van beter te modereren, kiest het bedrijf voor de makkelijke route. En die route zorgt voor slachtoffers.

Algoritmes

Er zijn een paar fouten die Tumblr maakt. Allereerst is het pijnlijk dat onschuldige woorden als “butts” of “boobs” nu geen enkele resultaten opleveren, maar dat nazi’s wel dingen mogen plaatsen over onder andere “white power”.

De andere fout is eentje die bedrijven als Google en Twitter ook al hebben gemaakt. Om volwassen content te verwijderen, wordt er gebruikgemaakt van algoritmes. Dergelijke algoritmes zijn zowel gebaseerd op woorden als beeldherkenning, maar werken zelden heel goed. Om zeker te zijn dat de ergste dingen van het platform verdwijnen, wordt het net daarom breed uitgegooid. Hierdoor verdwijnt er teveel, met het idee dat in ieder geval niets blijft staan waar iemand aanstoot aan kan nemen.

tumblr fout

Bij dit net horen ook termen zoals “gay” en “bi”. Dat betekent dat compleet onschuldige content van de lhbtq-gemeenschap zonder pardon wordt verwijderd, omdat deze termen ook worden gebruikt als categorieën voor porno.

Tumblr is niet de eerste plek waar dat gebeurt. Eerder zagen we het al met YouTube, waarbij alle lhbtq-content onder de adult only-sectie werd verborgen. Ook Twitter maakte vorig jaar een soortgelijke fout door alle tweets met “bisexual” te verbergen van de zoekmachine.

Facebook

Tumblr is in ieder geval niet alleen. Facebook volgt namelijk met vergelijkbare nieuwe regels. Zo mag seksueel taalgebruik of zelfs suggesties daarna toe niet meer, omdat het bedrijf niet wil dat het platform wordt gebruikt als zoeksite voor seks. Bij die regels hoort echter ook: “het noemen van seksuele rollen, seksuele standjes, fetisjscenario’s, seksuele voorkeuren/voorkeuren voor seksuele partners”. In hoeverre deze enge regels gehandhaafd worden is nog maar afwachten, maar de kans dat het mis gaat is heel erg groot. Kom je uit de kast op Facebook, word je er door een algoritme zo weer ingeduwd.

Deze grote bedrijven zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Bij het inzetten van dergelijke algoritmes, moet in de toekomst opgepast worden dat hen die al op veel plekken onzichtbaar zijn met een druk op de knop niet nog verder het zwijgen worden opgelegd. Dat is al te vaak gebeurd, dus daar is geen excuus meer voor.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu