De Nederlandse gamestudio Vasco Games houdt er mee op en de schuld zou bij Google liggen. Een kijkje in de Play Store laat echter zien dat Google goede keuzes maakt.
Lees verder na de advertentie.
Vasco Games en het algoritme van Google
Het is nooit leuk als een gamestudio failliet gaat en alle werknemers hun baan kwijtraken. In het geval van Vasco Games gaat het zelfs om een Nederlandse studio. Zo’n zestig medewerkers verloren in de afgelopen periode hun werk, omdat de games die ze maakten niet meer werden gevonden in de Play Store.
Tegenover RTV Drenthe stelt Vasco Rouw, oprichter en eigenaar van Vasco Games, dat Google het algoritme in de Play Store heeft veranderd, waardoor de games van het bedrijf uit Emmen veel minder goed zichtbaar werden. Binnen een dag daalde de omzet daardoor met de helft en daarna kakte het verder in. Tegenover Sprout stelt Rouw te laat begonnen te zijn met het maken van ‘kwaliteitsgames’, waar Google met zijn algoritme nu meer aandacht aan geeft.
Vasco Games is niet de enige die door dit vernieuwd algoritme werd getroffen. Toen Google vorig jaar een grote aanpassing maakte, merkten verschillende kleine game-ontwikkelaars dat hun games nauwelijks meer in de zoekresultaten terecht kwamen. Daarom moesten ze van de één op de andere dag op zoek naar nieuw werk.
Kwantiteit boven kwaliteit
Niet iedereen snapt waarom hun games nu niet meer te vinden zijn. In het geval van Vasco Games is het wel duidelijk. Als ik in de Play Store een kijkje neem bij de honderd games die de studio heeft gemaakt, dan is het voor gamers, hoe hard het ook klinkt, goed nieuws dat het team ermee ophoudt.
De Play Store staat namelijk vol met troep en Vasco Games deed daar aan mee. Een doel van de studio leek te zijn om mensen te foppen. Wil je Grand Theft Auto downloaden, maar weet je de exacte titel niet meer? Dan kom je wellicht zo bij ‘San Andreas Straight 2 Compton’, ‘san andreas echte gangers 3D’ of ‘miami heiligen: misdaad lords’ uit. Ik verzin deze titels niet. Zo staan ze echt in de Play Store, inclusief icoontjes die doen denken aan GTA.
En hoe heet die game nou waarmee je via oorlogsschepen tegen elkaar strijdt? Was dat ‘Ships of Battle’, ‘Dawn Uprising: Battle Ship Defence’ of ‘Oorlogsschip 3D Battle’? Allemaal games van deze maker. En dan hebben we het nog niet eens over bizarre titels als ‘Metropool bouwer Wolkenkrabber’, ‘3D parkeer spel: City Drive’, ‘Straat van Misdaad: Bad Boys’ of ‘Misdaad Stad: Echte Politie’. Allemaal games die gekopieerd lijken te zijn van hits, en vol zitten met bugs en reclame.
Politie te paard
De strategie van de studio is wel duidelijk: hopen dat men via zoekopdrachten bij deze games terecht komen, onder andere via automatische vertalingen van titels en beschrijvingen en met herkenbare icoontjes. Dat werkte, want de apps werden door miljoenen mensen gedownload.
Hoewel ik voor Android Planet een hele hoop spelletjes check, heb ik geen van deze games gespeeld. Ook in onze gamelijstjes leggen we namelijk de nadruk op kwaliteitsgames en originaliteit. Mogelijk maak ik een fout en zijn die waarden ook tussen de games van Vasco te vinden. Wie weet is ‘politie te paard 3D’ of ‘Hoekig Cop Craft Running Thief’ een verborgen pareltje. Die kans lijkt echter niet groot.
Ik hoop dat de mensen van Vasco Games die nu thuis zitten snel nieuw werk vinden, maar dat komt ongetwijfeld goed. Deze mensen hebben laten zien in een hoog tempo games te kunnen produceren. Dit nieuws geeft mij echter voornamelijk hoop voor de toekomst van de Play Store en Android. Beide hebben nog steeds een slecht imago, en hieruit blijkt dat Google daar aan werkt. Kwaliteit wordt belangrijker, waardoor de kans minder groot is dat gebruikers een slechte app downloaden.
Macht van Google
Toch heeft dit nieuws ook een enge kant. Het laat namelijk weer eens duidelijk zien hoe afhankelijk bedrijven zijn van Google. In dit geval kiest Google voor kwaliteit en dat is mooi, maar wat betekenen de keuzes van het bedrijf op andere vlakken en via zijn andere zoekmachines? Dat Google de macht heeft om met een kleine beslissing en zonder waarschuwing mensen van de één op de andere dag werkloos te maken, is heftig.
Google lijkt voor velen een portaal voor het complete internet, maar in de praktijk toont de zoekmachine maar een heel klein deel en bovenaan staat wat Google belangrijk vindt. Hoor je daar niet bij, dan kun je het wel schudden.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Lees ook onze vorige edities:
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23-7-2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16-7-2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2-7-2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25-6-2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18-6-2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11-6-2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28-5-2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14-5-2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30-4-2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14-4-2022)