Column: Het spel vinden in een stressvolle verhuizing

Erwin Vogelaar
6 juli 2019, 10:39
3 min leestijd
Column: Het spel vinden in een stressvolle verhuizing

Verhuizen is super stressvol. Wat als we een stukje spel terugvinden uit onze jeugd, om dit soort momenten draaglijker te maken?

Lees verder na de advertentie.

Verhuizen en spelen

Verhuizen schijnt een van de meest stressvolle gebeurtenissen in je leven te zijn. Dat kan ik beamen, want ik zit er nu middenin. Deze column typ ik in mijn nieuwe appartement op een soort luchtzak, omdat er nog geen meubels staan.

Ik zet mijn bed nu voor de vierde keer in mijn leven op een nieuwe plek. Exclusief die keer toen ik nog een baby was, want dat kan ik mij niet herinneren. Waarschijnlijk heb ik toen geen dozen hoeven tillen, dus dat tel ik niet mee.

Niet zo lang geleden had ik nog mijn hele appartement ge-Marie-Kondo’t. Ik had verwacht dat het daarom deze keer wel mee zou vallen met de spullen, maar als je eenmaal alles uit kasten haalt en in dozen stopt valt het toch vies tegen. Hoe netjes het ook is opgevouwen in rechtopstaande joy sparking pakketjes.

verhuizen

Volwassen

Het is niet alleen dat je spullen in een wagen worden geduwd en er elders in de wereld weer uit moeten, en dat je dan maar hoopt dat er niet teveel beschadigt. Je moet jezelf ook op allerlei plekken in- en uitschrijven, abonnementen aanpassen, internet regelen, heel veel klussen enzovoort. Het zijn zowel hele saaie maar ook super stressvolle dingen, want nooit gaat alles goed.

Eén ding vind ik wel leuk bij een verhuizing: meubels in elkaar zetten. Specifiek de meubels van IKEA, met die bouwpakketten inclusief instructieboekjes en zakjes met schroefjes en houten dingetjes waar je er vaak net iets teveel van krijgt.

Voor de een is het in elkaar zetten van dit soort meubels een gruwel, maar voor anderen zoals ik een groot plezier. Ik zie het namelijk als een soort LEGO voor volwassen. Alle stukjes zijn er, de instructies zijn duidelijk en beetje bij beetje verschijnt er een vorm die je herkent.

Playmobil

Als kind had ik altijd meer met Playmobil dan met LEGO, omdat ik het leuker vond om verhalen te verzinnen dan om te bouwen. Wellicht is de IKEA mijn manier om die tijd in te halen.

Zodra je het in elkaar zetten van meubels niet ziet als een klus die snel gedaan moet worden, maar een leuke bezigheid op zichzelf (muziekje erbij, drankje erbij), dan verdwijnt spontaan de frustratie als je iets fout doet. Dan start je gewoon opnieuw.

Zodra we ouder worden verliezen de meeste mensen de drang om te spelen. We denken teveel na over de gevolgen, dingen moeten nuttig zijn, snel bevredigen en vooral niet teveel tijd kosten. Dat is een gemis. Ik zou graag willen dat we als volwassen mensen iets vaker weer kind durven te zijn. Bouw meubels als LEGO, vul dozen als Tetris, dans en zing in die ruimtes die voor heel even compleet leeg zijn. Het maakt verhuizen niet makkelijker, maar mogelijk wel een stuk minder stressvol.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu