De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Column: Een vr-bril is het ultieme sportmaatje voor Nederlanders

Erwin Vogelaar
24 augustus 2019, 12:21
3 min leestijd
Column: Een vr-bril is het ultieme sportmaatje voor Nederlanders

Ik dacht dat virtual reality deze zomer dé manier was om te reizen zonder vakantie. Toen bleek echter dat de bril veel beter geschikt is als fitnessapparaat.

Lees verder na de advertentie.

Virtual reality sport is de reden om een bril op te doen

Smartphonemakers lijken virtual reality compleet achter zich te laten. De veelbelovende technologie belandt in de kast om vervolgens nooit meer aangeraakt te worden. Zelfs de Gear VR, regelmatig geroemd als de vr-bril met het grootste aantal gebruikers, is op zijn einde. De nieuwe Samsung Galaxy Note 10 werkt er namelijk niet mee.

Dat betekent niet dat virtual reality als technologie klaar is. Oculus, dat Samsung enorm hielp met de Gear VR, heeft inmiddels eigen brillen die zonder telefoon werken: de goedkope Oculus Go en de meer veelzijdige Oculus Quest.

Deze brillen werken nog wel met telefoontechnologie. Zo wordt de Oculus Quest aangestuurd door een Snapdragon 835-chip die ook in oudere smartphones zit. Specifiek in onder andere de Samsung Galaxy S8, Google Pixel 2 en OnePlus 5. Ook het besturingssysteem is gebaseerd op Android.

virtual reality sport

Ervaringen

Eén van de redenen waarom virtual reality op smartphones is geflopt, is dat de makers niet wisten hoe ze die brillen aan de man moesten brengen. De focus lag op ‘ervaringen’ en dat is te vaag. Denk aan een video in 360 graden kijken, het rijden in een virtuele achtbaan of een game spelen waarin wat geschoten wordt.

Ik heb nu drie maanden een Oculus Quest in huis. Deze bril kan bewegingen en je plek in de ruimte bijhouden zonder extra sensoren. De camera’s zitten in de bril zelf. Ik dacht dat ik dit apparaat voornamelijk voor dergelijke ervaringen en games zou gebruiken, maar toch kom ik daar nauwelijks aan toe.

Er zijn wel verrassend veel leuke games voor Oculus Quest verkrijgbaar. In de ene game ben je bijvoorbeeld een tovenaar die met handbewegingen spreuken de wereld in stuurt, en in een volgend spel een ruimtepiraat met een lichtzweep. Erg tof, maar wat ik vooral doe is sporten.

Sportmaatje

Een virtualrealitybril blijkt het ultieme sportmaatje. Normaal loop ik elke dag een flink stuk, maar als het slecht weer is zet ik tegenwoordig de bril op om om te boksen, dansen of intensief met lichtzwaarden te wapperen. En dat gebeurt nog wel eens met het natte Nederlandse klimaat.

Ik had niet verwacht dat deze bril mijn fitnessschool zou worden. Het spelende karakter en de pompende muziek helpt te motiveren en het enige wat je nodig hebt, is een ruimte van circa twee bij twee meter. Het lijkt een gemiste kans om deze brillen niet meer op de markt te zetten als fitnessapparaten, ook voor smartphones. Zeker gezien de populariteit van bijvoorbeeld fitnesstrackers.

Een probleem is nog wel dat ik veel zweet, zeker bij de extreem intensieve sessies met bijvoorbeeld de game Box VR. Hoe lang dat goed gaat met een halve computer op m’n hoofd, is nog maar de vraag.

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu