Consumentenbond start bodemprocedure tegen Samsung: ‘Updatebeleid gebrekkig’

Thomas Haenen
11 november 2016, 10:00
2 min leestijd
Consumentenbond start bodemprocedure tegen Samsung: ‘Updatebeleid gebrekkig’

Samsung kan een bodemprocedure van de Consumentenbond verwachten. Volgens de organisatie is Samsung te langzaam en te gebrekkig in het updaten van zijn Android-smartphones.

Lees verder na de advertentie.

Consumentenbond bodemprocedure

De Consumentenbond gaat vandaag van start met een bodemprocedure tegen Samsung. Daarmee hoopt de bond te bereiken dat Samsung sneller en vollediger wordt met het uitbrengen van Android-updates.

De organisatie voert al geruime tijd actie voor een beter updatebeleid van fabrikanten. De Consumentenbond zou graag zien dat alle fabrikanten hun toestel tot minimaal twee jaar na aankoop of vier jaar na de release van een smartphone van de laatste software blijven voorzien. Nu zou ruim vier op de vijf verkochte smartphones geen updates naar de nieuwste versie van Android ontvangen.

Consumentenbond bodemprocedure

“Samsung verstrekt voor veel van zijn smartphones laat of geen updates, terwijl er wel al een nieuwe versie van Android beschikbaar is gesteld door Google. Dat is onrechtmatig,” aldus Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van de Consumentenbond. De organisatie wil dat Samsung duidelijk aangeeft wat voor ondersteuning consumenten kunnen verwachten op het gebied van updates. Ook moet het bedrijf volgens de bond al zijn smartphones voor minimaal twee jaar ondersteunen.

Consumentenbond vs. Samsung: ronde 2

Het is niet de eerste keer dat Samsung en de Consumentenbond tegenover elkaar staan in de rechtbank. Begin dit jaar spande de organisatie al een kort geding aan tegen Samsung over hetzelfde onderwerp. Toen weigerde de rechter een oordeel te vellen omdat de kwestie te ingewikkeld zou zijn voor een kort geding.

Het zal vermoedelijk nog wel even duren voordat we een uitspraak horen. De Consumentenbond bodemprocedure tegen Samsung wordt vandaag pas ingezet, dus de rechtbank heeft nog geen datum voor een zitting vastgelegd. Vervolgens kan het weken, maanden of in het uiterste geval zelfs jaren duren voordat de rechter tot een uitspraak komt.

Android-updates andere fabrikanten

Slechts een klein deel van alle Android-smartphones van Samsung wordt voor langere tijd ondersteund met nieuwe software. Wel kan een relatief groot aantal high-end én mid-range smartphones jaarlijks op updates rekenen van Samsung. Zo kan de Galaxy S7, Samsungs populairste smartphone van dit jaar, binnen enkele weken een Android 7.0-update verwachten. Daarmee loopt de fabrikant redelijk voor op sommige concurrenten. Ook bedrijven als Sony en LG bieden slechts beperkte ondersteuning, terwijl bijvoorbeeld Huawei en Alcatel zelden tot nooit updates uitbrengen voor hun smartphones.

In de toekomst kunnen andere fabrikanten daarom mogelijk óók een bodemprocedure verwachten, zo geeft de Consumentenbond aan. Samsung is als eerste aan de beurt omdat het de meeste Android-smartphones verkoopt, aldus de Consumentenbond, maar is waarschijnlijk niet de laatste. Als de bond bij de rechter zijn gelijk weet te halen, hoopt het dat vonnis in te zetten om bij andere fabrikanten ook een beter updatebeleid af te dwingen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu