De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Analyse: Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke Android-apps, praktijk valt mee

Thomas Haenen
8 januari 2019, 13:29
3 min leestijd
Analyse: Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke Android-apps, praktijk valt mee

De Consumentenbond deelde vandaag een onderzoek waaruit blijkt dat Android-smartphones onvoldoende ingebouwde bescherming hebben tegen gevaarlijke apps. Waarom de schade echter meevalt, en wat je kunt doen om beschermd te blijven lees je hier.

Lees verder na de advertentie.

Wat zegt de Consumentenbond over gevaarlijke Android-apps?

Deze ochtend wist de Consumentenbond flink paniek te zaaien met de conclusie van een nieuw onderzoeksrapport. Play Protect, de ingebouwde antivirus-app van Google, zou slechts 56 procent van alle gevaarlijke apps detecteren en tegenhouden. Volgens de bond moeten gebruikers een andere, betaalde antivirus-app downloaden om adequate bescherming in huis te halen.

Er kleven echter aardig wat haken en ogen aan het onderzoek van de Consumentenbond. Zo wordt niet genoemd hoeveel van de gevaarlijke apps daadwerkelijk in de Play Store staan, de plek waar het overgrote deel van alle Android-gebruikers zijn apps haalt. Om welke apps het precies gaat, en in welke periode er getest is, is ook onduidelijk.

consumentenbond gevaarlijke Android-apps

Hoeveel gevaarlijke apps staan er in de Play Store?

Uit navraag van Android Planet blijkt dan ook dat de gemiddelde Android-gebruiker een stuk minder risico loopt dan de Consumentenbond suggereert. Het bedrijf geeft toe dat veel van de gevaarlijke apps waarmee getest is niet in de Play Store staan, en de meeste gebruikers er dus nooit mee in aanraking komen.

Consumentenbond: “[In de Play Store] konden we nooit zo snel 2000 gevaarlijke apps vinden”

“Het grootste gedeelte staat niet in de Play Store,” zo laat een woordvoerder van de Consumentenbond ons weten. “[Ze] hadden er wel in kúnnen staan, want lijken sterk op foute apps die soms ook in de Play Store wordt aangetroffen, zoals sms-malware, maar ook ransomware, banking trojans, et cetera. Als we alleen in de Play Store hadden gezocht, hadden we er nooit zo snel 2000 kunnen vinden en testen.”

Is mijn Android-smartphone onveilig?

Hoewel de woordvoerder terecht opmerkt dat er soms gevaarlijke apps in de Play Store opduiken, worden die doorgaans ook snel weer verwijderd door Google. De woordvoerder kon ons niet vertellen hoeveel van de kwaadaardige apps ooit in de Play Store hebben gestaan. Omdat de meeste gebruikers al hun apps enkel uit de Play Store halen, waar immers zowat alle populaire apps te vinden zijn, blijft het gevaar in de praktijk beperkt.

Lees ook: Zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om

De gevaarlijke apps die niet gedetecteerd worden door de ingebouwde virusbescherming van Play Protect, zijn in veel gevallen immers überhaupt niet in de Play Store te vinden. En omdat Google de meeste gevaarlijke apps überhaupt niet toelaat in de Play Store, kom je er eigenlijk nooit in aanraking mee. Dat geeft de bond zelf ook al toe: het vinden van 2000 gevaarlijke apps in de Play Store was moeilijk en tijdrovend.

Hoe bescherm ik mijn Android-smartphone?

Voorkomen is echter beter dan genezen, en dus blijft het absoluut verstandig om waakzaam te zijn. Check bijvoorbeeld onze tips voor het vermijden en verwijderen van gevaarlijke Android-apps. Check ook onze ESET-review, de antivirus-app die de Consumentenbond aanraadt. Sites als Laat Je Niet Hack Maken bieden een grondige uitleg van hoe je jezelf adequaat online beschermt.

Android blijft een onveiliger besturingssysteem dan iOS, door de grote mate van openheid die Google biedt. De vrijheid om zelf Android-installatiebestanden te downloaden is fijn, maar brengt ook flinke risico’s met zich mee. Beperk je jezelf echter tot de Play Store, dan is de kans een stuk kleiner dat je gevaar loopt. De gemiddelde Android-gebruiker is een stuk beter beschermd dan de Consumentenbond suggereert.

Lees meer over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's