Contactloos betalen met je Android-toestel dankzij Rabobank NFC-sticker

Redactie
16 september 2010, 13:30
2 min leestijd
Contactloos betalen met je Android-toestel dankzij Rabobank NFC-sticker
contactloos betalen

Op Emerce eDay demonstreert de Rabobank een nieuwe dienst: Cashless Betalen met een NFC-chip in je telefoon. Je hoeft niet te wachten tot fabrikanten een NFC-chip in je telefoon inbouwen, maar kunt nu al contactloos betalen door een sticker op je telefoon te plakken. Over een paar maanden kun je in de supermarkten, in de bedrijfskantine of op school al betalen, zonder een portemonnee op zak. Wil je het strakke uiterlijk van je telefoon niet ruïneren met een sticker, dan is het mogelijk om de sticker met NFC-chip aan de binnenkant te plakken, bijvoorbeeld op de batterij.

Bij de meeste Android-toestellen is er op de batterij nog ruimte genoeg om de sticker aan te brengen. Op Emerce eDay deelt de Rabobank de stickers uit, waarbij gebruikers een tegoed van 1 euro krijgen, genoeg om een ijsje te kopen in de stand.

Lees verder na de advertentie.

sticker rabobank

De drie grote operators (T-Mobile, Vodafone en KPN) doen kondigde onlangs een initiatief aan om mobiel betalen op je telefoon mogelijk te maken. Ook de drie grote banken (ING, ABN Amro en Rabobank) doen eraan. Het was natuurlijk al langer mogelijk om contactloos te betalen met sommige Nokia-telefoons, maar de gebruikte NFC-chips voldoen niet aan de internationale standaard, waaraan het nieuwe initiatief wel voldoet.

Toepassingen zijn te vinden bij bedrijfsrestaurants, sportverenigingen, scholen en zorginstellingen. Daarbij wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van een toegangskaart of clubkaart, maar die moet je maar net op zak hebben. Een (willekeurig) voorbeeld is dat je bij supermarkten zoals Albert Heijn je boodschappen supersnel kunt afrekenen.

De Rabobank neemt alvast het voortouw om de betaalmethode te introduceren, ook al zijn de toestelmakers er nog niet aan toe. Dat doen ze door een sticker te introduceren, die een afmeting heeft van 3 x 4 centimeter (zie afbeelding hierboven). Met deze sticker kun je je toestel zelf geschikt maken voor NFC-betalingen, voor mensen die niet willen wachten op de officiële uitrol met geïntegreerde chips. Mocht je in bezit komen van zo’n betaalsticker met NFC-chip, dan kun je deze via de website cashlessbetalen.nl koppelen aan je mobiele nummer. Een eventueel tegoed dat je op Rabo SMS Bankieren hebt staan, wordt dan meteen toegevoegd. Op de beursvloer moet je je telefoon (voorzien van de sticker) op een plastic blokje ter grootte van een spel kaarten leggen om je tegoed te kunnen uitlezen. De werking is te vergelijken met de OV-chipkaart: je houdt de telefoon vlakbij een sensor en de chip wordt zonder direct contact uitgelezen. Bang dat je ongevraagd dingen koopt omdat je langs een sensor loopt hoef je niet te zijn. De telefoon moet wel vlakbij de sensor worden gehouden.

cashless


Op de beursvloer kun je via een terminal je tegoed checken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu