De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

LG en ZTE slaan telecombeurs MWC over vanwege coronavirus [update]

Rens Blom
5 februari 2020, 15:30
4 min leestijd
LG en ZTE slaan telecombeurs MWC over vanwege coronavirus [update]

Het besmettelijke, gevaarlijke coronavirus heeft ook invloed op telecombeurs MWC, dat eind februari plaatsvindt in Barcelona. LG en Sony staan op de groeiende lijst met bedrijven die ‘s werelds grootste smartphone-evenement (deels) mijden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees verder na de advertentie.

MWC is de grootste telecombeurs

MWC (Mobile World Congress) 2020 start 24 februari in de Spaanse stad Barcelona en eindigt op 27 februari. Traditiegetrouw zijn op Apple na alle belangrijke smartphonemerken aanwezig om nieuwe telefoons, tablets en andere mobiele apparatuur te presenteren. In enorme beurshallen zijn grote stands opgebouwd waar persconferenties plaatsvinden, nieuwe producten gedemonstreerd worden en de hele dag interviews gehouden worden. Vooral LG, Samsung en ZTE hebben er elk jaar hele grote stands.

Android MWC 2017

LG en Sony schrappen MWC-plannen

Dit jaar ziet de beurs er anders uit. LG heeft bekendgemaakt zich terug te trekken en niet mee te doen aan MWC 2020. De fabrikant bouwt er geen stand, houdt geen persconferentie en er zullen geen LG-medewerkers op het evenement rondlopen. Er vinden ‘in de nabije toekomst’ meerdere evenementen plaats waar LG zijn nieuwste smartphones gaat presenteren. Vermoedelijk gebeurt dit na het MWC. De fabrikant onthult dan in ieder geval de LG V60 ThinQ, een 5G-smartphone die moet concurreren met de Samsung Galaxy S20-serie en Huawei P40 Pro.

Naast LG heeft ook Sony zijn MWC-plannen geschrapt. Het bedrijf heeft aangekondigd de beurs helemaal over te slaan. Hun geplande persconferentie wordt vervangen voor een livestream op Youtube. Daarin zullen ze volgens geruchten de Xperia 5 Plus aankondigen

Ook Nvidia zegt af om de veiligheid van zijn medewerkers en partners te waarborgen. Chipmaker Intel, een belangrijke sponsor van het MWC, blijft ook helemaal weg dit jaar. Daarnaast hebben Ericsson, Amazon en provider NTT Docomo laten weten dit jaar niet aanwezig te zijn.

Samsung, TCL en ZTE minder aanwezig

Fabrikant TCL, die onder meer Alcatel-telefoons maakt, is wel aanwezig op de beursvloer maar laat de geplande persconferentie niet doorgaan. Samsung houdt veel medewerkers thuis, zo melden bronnen aan CNet. De Koreaanse fabrikant is nog wel van plan om een stand te openen, maar veel hooggeplaatsten van het bedrijf reizen niet naar Spanje af. Smartphonefabrikant ZTE schrapt, net als TCL, zijn persconferentie maar is wel aanwezig op de beursvloer.

ZTE ondervindt grote problemen met zijn reisplannen omdat medewerkers China niet mogen verlaten. Dit op last van de Chinese overheid om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Chinese fabrikant neemt verregaande maatregelen om zijn medewerkers veilig te houden. Op sociale media schrijft het bedrijf dat Chinese medewerkers voor én na de beurs twee weken in quarantaine worden geplaatst, om een voorbeeld te noemen.

Andere merken twijfelen nog

Mogelijk volgen meer merken het voorbeeld van LG en ZTE. Huawei zegt tegenover Bloomberg dat Chinese topfiguren mogelijk eerder naar Spanje vliegen zodat ze de beurs niet missen. Als dat niet mag of verstandig is, blijft Huawei’s directie in China. De fabrikant houdt op 23 februari een grote persconferentie om nieuwe smartphones te introduceren. Normaliter presenteren directeuren het evenement, dit jaar mogelijk niet.

Lenovo, dat ook eigenaar is van Motorola, zei vanmorgen tegenover Bloomberg dat het zijn MWC-plannen nog bestudeert. Een woordvoerder vertelt Android Planet desgevraagd dat het bedrijf ‘gewoon’ aanwezig is op de beurs. Naar verwachting presenteert Motorola de Moto G8 en G8 Power op de beurs. Xiaomi zal zijn programma ‘indien nodig’ aanpassen. Oppo, Microsoft en chipmaker MediaTek zeggen hun plannen niet te veranderen.

Nieuwe smartphones 2019

MWC-organisator neemt maatregelen

GSMA, de organisator van het MWC, noemt de impact van het coronavirus op de beurs ‘minimaal’. Desalniettemin neemt de organisatie ‘heel veel maatregelen’ om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Toiletten en andere drukbezochte plekken worden vaker schoongemaakt, er is meer medisch personeel ingehuurd en op de website worden de verwachte honderdduizend bezoekers aangeraden elkaar geen hand te geven. Ook wordt de temperatuur van bezoekers gescreend. Reizigers met de Chinese nationaliteit moeten kunnen aantonen dat ze vóór het MWC minimaal 14 dagen buiten China hebben gezeten. Bezoekers uit de Chinese provincie Hubei, een besmettingshaard voor het coronavirus, mogen niet het terrein op. Indien nodig worden er meer maatregelen genomen, schrijft de GSMA op zijn website.

Android Planet doet vanuit Barcelona verslag van het MWC. Houd onze site, app en nieuwsbrief in de gaten voor het laatste nieuws.

[update 11 februari 2020] Informatie toegevoegd over andere fabrikanten dan LG en ZTE die hun plannen voor de beurs ook hebben herzien

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu